02-08-05

Kleine kruidenier

Kleine kruidenier
 
Ondernemerschap dient aangemoedigd en wie zich in dit land vestigt en enig initiatief neemt, verdient waardering. Zo denkt de regionale zender TV-Brussel er ook over en zij bracht een reportage over een man uit Afghanistan die illegaal ons land was binnengevlucht, eerst geen erkenning kreeg maar dan in een Brusselse kerk in hongerstaking ging tot minister De Wael zwichtte en hem toch een verblijfsvergunning gaf. Dat laatste is 10 maanden geleden en ondertusen opende de man een nachtwinkel.

Op zich is dat positief nieuws, ware het niet dat de reporter van dienst zijn onderwerp iets te euforisch in het zonnetje zette. Hij had elke kritische zin achterwege gelaten, stelde er zich geen enkele vraag bij en gaf nog minder antwoorden.
Een echte journalist zou zich bijvoorbeeld afgevraagd hebben waar zo'n vluchteling na minder dan een jaar het kapitaal haalt om een pand te huren, een huurwaarborg te geven, een voorraad in te kopen, raadslieden te betalen die voor alle papieren zorgen, enz...
Hij zou zich ook kunnen afvragen of al die papieren wel degelijk in orde zijn. Of de vergunningen voor sigaretten en sterke drank klaar liggen. Of de man over een erkend bekwaamheidsattest als kleinhandelaar beschikt.
We twijfelen er niet aan of dat allemaal in orde is. We hadden alleen graag vernomen hoe zo'n erkende vluchteling dat klaarspeelt.
Met dié informatie zouden de kijkers écht geholpen zijn en zouden er misschien mensen iets beginnen te ondernemen.
Een door de overheid gesubsidieerde tv-serie zoals De Kinderen van De Windt, waar de kijker geconfronteerd wordt met keihard werken, stugge bankiers,  faillissementen en familieruzies zet niet echt aan om het ondernemerschap in Vlaanderen aan te zwengelen. Een informatief getuigenis zoals van die Afghaan, zou dit wel kunnen.
TV-Brussel krijgt toch ook subsidies genoeg om degelijk werk af te leveren?14:03 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Zonder taks en zonder stempel!

Zonder taks en zonder stempel!
 
De naam van deze weblog zegt het zelf: vrij. Hier kan (bijna) alles en moet er niets. Deze eerste posting gaat over niks bijzonders, behalve over wat mogelijk nog komt. Informatie, commentaar, bedenkingen,... bij de dagelijkse actualiteit. Achtergronden waar journalisten niet (meer) (mogen) over schrijven. Niet dé grote Waarheid, maar mijn kleine waarheid. Vooral mijn twijfels ook. Het belangrijkste is dat we blijven nadenken over wat rond ons gebeurt. En dan mogen we de bal al eens misslaan. Nooit geschoten, is altijd naast de roos.
Tracht vooral niet me in een hoek te duwen, want ik hoor in geen enkele hoek thuis. Ik ben niet links, niet rechts, niet averechts. Ik gun iedereen zijn of haar opvatting, maar heb wel de pest aan kortzichtige, onverdraagzame mensen - aan welke kant ze zich ook bevinden. Ik sta open voor argumenten die doordacht zijn. Ze mogen fout, zelfs demagogisch zijn, maar de houding 'Ik zeg het omdat het zo is en het is zo omdat ik het zeg' is niet aan mij besteed.

Ik ben geen kameleon die om de haverklap van kleur verandert, maar ik ben een bonte pauw die van alle kleuren een beetje heeft.
Ik kom uit een Vlaams en christelijk gezin, waar me geleerd werd te geven om de minderbedeelden in onze maatschappij, respect op te brengen voor onze natuur en die van de volgende generaties, breed te denken en geen doctrine aan te kleven zonder dat ze voldoende onderbouwd was. Verder ben ik opgegroeid met een zekere orde, regelmaat, discipline en duidelijke afspraken. Dit alles heeft me geholpen te worden wie ik ben en hoe ouder ik word, hoe meer ik er het belang van inzie.
In welke partij hoor ik dan thuis? In elke partij (h)erken ik wel iets, maar geen enkele kan me helemaal overtuigen.
Mijn stemgedrag? Ik kies bewust voor ménsen, ongeacht hun partij.

Nog verder geïnteresseerd? Kom dan elke dag eens kijken of er iets nieuws staat en zeg het voort.
Weet je 't beter? Loop dan rustig achter je vlag aan, maar kom niet klagen als je - verblind door oogkleppen - in een str... trapt.
 

13:41 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |