27-03-06

Kijk naar AN!

 

OPGELET!

 

Deze blog heeft een nieuw adres!

 

Pas uw favorieten aan en

verander de links op uw eigen blog.

 

Surf voortaan naar

 

www . vrijvanzegel . net  

20:44 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Deze week: nieuw nummer van AN!

Radio- en tv-pers schiet zichzelf in de voet – Wacht Peter Vandermeersch op de stoel van Tony Mary? – Dit jaar nog een Vlaamse cultuurzender! – Communautair getouwtrek rond frequentieplannen – Nederlandse ‘Espresso’ maakt wel kans op slagen – Het plaatselijke reclameblad gaat op internet – Metro beconcurreert klassieke kranten nu ook digitaal - enz...

 

Deze maand in het nieuwe nummer van

 

AN AchterhetNieuws

onafhankelijk magazine over media

 

Boordevol

- sensationele achtergrondverhalen,

- diepgaande analyses

- vlijmscherpe commentaren

op wat de voorbije maand gebeurde in medialand

 

U heeft toch ook al een abonnement?

Kijk anders vlug op www.achterhetnieuws.be

(ook losse nummers verkrijgbaar)

 

Inhoud van de editie die verschijnt op 30 maart 2006

 

 

AV-MEDIA

 

Voor eigen winkel

(door Luc van Balberghe)

 

Om de persdiensten van tv-zenders de handen in onschuld te laten wassen, zou de Vereniging van Radio- en Televisiepers de wildgroei aan websites eens aan banden leggen. Ze deed dat zo stuntelig, dat ze in eigen voet schoot. Bovendien bleek het een familiale aangelegenheid van enkele bestuursleden om het eigen winkeltje te laten draaien en concurrentie uit te schakelen. De sector lacht zich een breuk.

 

 
Het succes blijft duren

(door Walter Ego)

 

De grote Vlaamse zenders zijn tegen de Wereldbeker Voetbal ‘nog niet klaar’ om in te spelen op Hoge Definitietelevisie, privé-zenders wel. De VRT treuzelt met een cultuurzender, maar nog dit jaar zal er een Vlaams alternatief voor ARTE uit privé-hoek in de ether zijn. En om sneller in goed opgeleide tv-mensen te voorzien, slaan de Karel de Grote-hogeschool en de Syntra-opleidingscentra de handen in elkaar met de tv-industrie.

 

 

Waar zijn we mee bezig!

(door Frans Truyens)

 

Het Vlaamse frequentieplan voor niet-openbare radio’s is gedeeltelijk geschrapt, het Waalse helemaal. Beide gemeenschappen weigeren met elkaar te overleggen. De radiomakers en de luisteraars zijn de dupe. De advocaten gaan met het been lopen.

 

 

 

PRINTMEDIA

 

De (stoelen-)dans begint nog maar

(door Luc van Balberghe)

 

Bij de VUM-kranten werd Peter Vandermeersch ‘bevorderd’ tot algemeen hoofdredacteur boven de hoofdredacteurs. Eigenlijk moet hij de redactionele neuzen in de commerciële richting zien te krijgen. Zijn nieuw kantoor is geen zoutmijn, wel een wachtkamer. Want Vandermeersch heeft ambities…

 

 

Nrc.nxt, de internetkrant op papier

(door Kris Pattyn)

 

Nederland heeft een nieuwe krant: snel te lezen, goedkoop, voor de intellectueel tussen 25 en 40 jaar. Waar hebben we dat nog gehoord? Ditmaal is het een volwaardig krantenproduct dat inspeelt op de internetgeneratie en geen afkooksel van Metro. Misschien maakt ‘Nijntje’ (zoals nrc-nxt in Nederland genoemd wordt) wel een kans.

 

 

 

NIEUWE MEDIA

 

Uw gazet op het net

(door Kris Pattyn)

 

Metro beconcurreert de klassieke kranten niet alleen op papier, nu ook op het net. Tegelijk duiken twee andere internetkranten op. Met lokaal nieuws en lokale advertenties. Een digitale kloon van De Streekkrant of Passe-Partout? Helaas is de ene nog amateuristischer dan de andere. 

 

 

 

JAN VAN AN

 

Over Google en complexiteit

(door Jan Lamers)

 

…”(Dagbladen)willen niet veranderen of kunnen niet veranderen omdat in hun ondernemingen creativiteit en ambitie nog schaarser zijn dan water in de woestijn. Het zijn media die zich defensief opstellen en die de status quo verdedigen omdat ze niet in staat zijn de toekomst zelf te ontwerpen en te sturen”...  

 

 

EN VERDER:

 

-          Van Liefferinge: Van Thillo liet ruilen toe

-          De Morgen begint nieuw formaat voor te bereiden

-          In ons land zijn meer persverenigingen dan journalisten

-          Meer dan 2 miljoen internetaansluitingen in ons land

-          Hasselts cultuurnieuws dagelijks op internet-tv

-         

 

 

OOK NOG:

 

Mark Vanlombeek, Jean-Luc Bostyn, Jan Debackere, Geert Bourgeois, Bart Caron, Jürgen Verstrepen, Diane Waumans, JIMtv, Jaak Vandijck, Toni Smeulders, Chris Van Stiggelen, Peter Vandermeersch, Bart Sturtewagen, Frank Buyse, Dirk Remmerie, Gert Ysebaert, Jo Van Croonenborgh, Tony Mary, Guido Van Liefferinge, Margriet Hermans, musicitems, showbizzsite, gaylive, startplanet, zangtalent, newsplanet, Hans Nijenhuis, Sp!ts, Sylvio de Groot, Metrotime, Netgazet, Internetgazet, Spaze, Alain Gerlache, Mark Grammens, Peter Quagebuer, William Van Laeken, Derk Jan Eppink, Rik Van Cauwelaert, Erik Goens, Bart De Poot, Patricia Ceysens, Patrick Tillieux, Klaus Van Isacker, Peter Cockx, François Le Hodey, 

 

 

 Wie AN onrechtmatig doorstuurt is een dief, wie het ontvangt een heler          

 

 

Neem vandaag nog een abonnement.

 

Nooit zal nieuws voor u nog hetzelfde zijn.

 

AN AchterhetNieuws is niet schatplichtig aan een subsidiërende overheid of betalende adverteerders. Als een vrije pers u lief is, stuur uw exemplaar dan niet door, maar verwijs al uw vrienden naar de  webstek www.achterhetnieuws.be en spoor hen aan, zich eveneens te abonneren.

11:42 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-03-06

Flup Flop

Flup Flop

 

Wat al jaren gefluisterd wordt, stond toen plots in de krant: le Prince Philippe is een blok aan het been, waardeloos op een economische missie, ongeschikt voor een protocolaire opdracht, niet gewenst om ooit koning te worden.

 

Het moet inderdaad niet leuk zijn om zoiets te lezen (of vertaald te horen voorlezen) over je bloedeigen zoon. Dié wel. Het heeft Koning Albert zeer diep in het hart getroffen, verklaarde hij aan VTM-journalist Reinout Goddyn. Koning Albert weet ongetwifjeld hoe pijnlijk familieaangelegenheden kunnen aanvoelen. Zijn dochter Delphine kan hem dat perfect vertellen. Zijn ander, in Antwerpen aan de bedelstaf geraakt, buitenechtelijk kind kan dat ook. Prins Laurent daarentegen heeft de Italiaanse abondance in de genen.

 

Voor Philippe zal het ook niet leuk zijn dat hij een job moet doen waarvan hij weet dat hij er niet voor geschikt is en er voortdurend op wordt aangekeken. Of is het nog erger? Denkt hij, dat hij er wél bekwaam voor is en luistert hij niet naar zijn dure, maar even wereldvreemde  adviseurs? Is hij al zover gefabioliseerd dat hij gelooft dat de Allerhoogste hem leidt in zijn woorden en daden?

 

In dat geval moeten we dringend een Koninklijke PAAZ-suite installeren.

 

......

 

Lees het hele artikel door hier te klikken: www.vrijvanzegel.net

09:34 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-03-06

De Apenplaneet

De Apenplaneet

 

Het meldpunt 'Cyberhate' bij het Centrum voor Vlaams Volksverraad en Collaboratie is een regelrechte schande. Het gaat over veel meer dan het beteugelen van ongepaste woordjes of uitdrukkingen, het heeft zelfs niets te zien met het beschermen van minderheden - ook als die zich zelf ongepast gedragen tegenover ons.

Neen, het is een pure machtsgreep op de hele maatschappij. Terug naar het communisme, waar de massa blind moest volgen en niet mocht denken. Dit, om de Opperste Sovjet in haar onwijsheid toe te laten grote sier te maken.

Een moderne, hallucinante versie van De Apenplaneet. Maar dan helaas niet op het witte doek.

 

Lees het hele artikel 'Dikke knuffels' door hier te klikken: www.vrijvanzegel.net

14:09 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-03-06

Het kind en het badwater

Het kind en het badwater

 

Eens politici genoeg hun zakken gevuld hebben,  vinden ze 'commercie' een vies woord. Eigenlijk vinden ze vooral een 'commerciële zender' een bedreiging, want daar kunnen ze minder gemakkelijk hun propaganda kwijt. Daarom legden ze decretale restricties op. Zoals de verplichting van een dagelijkse nieuwsuitzending (liefst over henzelf) en een vijf-minutenregel in verband met reclame voor en na kinderprogramma's.

Maar mediabazen halen daar eens de schouders over op en doen gewoon hun job.

Hebben trouwens ouders geen veel grotere verantwoordelijkheid dan reclamemensen?

Zijn er niet meer integere reclamemensen dan er nog correcte journalisten zijn?

En zit het gevaar wel voor en na, of IN de kinderprogramma's die zelf niets anders zijn dan complete reclameblokken voor Plop-koeken, Samson-kaften, Arthur & Bartje op gesponsorde strandspelen en plaatjes van K3?

Lees het hele artikel op www.vrijvanzegel.net

17:20 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-03-06

Alzheimer

Alzheimer

 

Begrijp ik dat wel goed? De Turkse terroriste Erdal gaat in beroep tegen haar veroordeling, terwijl ze in rook is opgegaan? Kan dat wel?

En plotseling blijkt dat de speurders haar kwijtspeelden toen ze in 'haar' (!) auto wegreed. Tot nog toe heette het dat het gebeurde aan een autobushalte. Stond de Staatsveiligheid misschien op de eerstvolgende bus te wachten om haar te achtervolgen?

Denken ze in Brussel nu allemaal dat wij Alzheimer hebben?!

 

Lees het hele artikel op: www.vrijvanzegel.net

21:27 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-03-06

De verborgen agenda van Mieke Van Hecke

De verborgen agenda van Mieke Van Hecke

Onderstaand artikel al gelezen? Begin dan eerst daarmee. En ontdek vervolgens waarom het hoofd van de Guimardstraat (de koepel van het katholieke onderwijs) tot zo'n stompzinnige gedachte komt. Een gedachte, waarover in december van vorig jaar al een congres werd gehouden met referaten en workshops. Een congres, waarvan vandaag de deelnemers en sprekers helemaal anders denken dat zij om den brode moeten verklaren.

 

Lees het hele artikel op www.vrijvanzegel.net

 

22:32 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De meester is een indiaan

De meester is een indiaan

 

De koepel van het katholieke onderwijs in ons land, kortweg de Guimardstraat, ondertekende mee een diversiteitscontract. Daarmee verloochent de koepel haar eigen karakter en verlaagt zich van hoogstaand kwaliteitsonderwijs tot een bonte bende die zich in niets meer onderscheidt van andere inrichtende machten. Straks geeft een roodhuid met pluimentooi Vaderlandse Geschiedenis aan Vlaamse kinderen. Kwestie van diversiteit. Of zal er meteen een beperking ingevoerd worden, zo vlug de juffen een boerka dragen?

De koepel wil zogezegd af van het predikaat ‘elitescholen’, maar daagt weldenkende ouders uit om zelf een eliteschool op te richten waar hun kinderen nog ernstig genomen worden.

 

Lees het hele artikel op: www.vrijvanzegel.net

16:56 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-06

Let-ter-gre-pen

Let-ter-gre-pen

Waarom moeten 8- of 9-jarige kinderen woorden leren splitsen in lettergrepen? Een Nederlandse studente aan de pabo (Normaalschool) vraagt het zich af. Niemand heeft er blijkbaar een bevredigend antwoord op.

Mag ze die vraag ook aan haar docenten stellen, met het risico dat ze hen onbewust te kakken zet?

Mag je na de recente verkiezingen in Nederland trouwens nog intelligente vragen stellen?

Lees het hele artikel op www.vrijvanzegel.net

 

11:52 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-03-06

Schaf de erkende beroepsjournalisten af!

Schaf die ondemocratische

beroepsjournalisten nu eindelijk af!

 

Hoe belachelijk kunnen mensen zich toch maken, als ze zich in het nauw gedreven voelen en door de maatschappelijke evolutie voorbij gestoken?! Vraag het maar eens aan journalisten! De teksten die ik gisteren in handen kreeg van de Vereniging van de Vlaamse Radio- en Televisiepers, missen alleen nog een paar akkoorden om een carnavalschlager te zijn. Helaas betekenen ze meer dan dat: ze zijn de zoveelste beknotting van de vrije meningsuiting, een wezenlijk gevaar voor het kleine beetje democratie dat in ons land nog rest. Wie dit tolereert, kan net zo goed de Pravda lezen of naar Al Jazeera kijken.

 

Lees het hele artikel op

www.vrijvanzegel.net

12:37 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-03-06

Jansen & Janssen

Jansen & Janssen

 

Omdat we elke winter vetbollen, zakjes met hazelnoten en bakjes met losse apennootjes in onze tuin hangen, genieten we ook dit jaar weer van een hele dierenrijkdom. Koolmeesjes, roodborstjes, bonte spechten, groene spechten, merels, twee kippen van de buren, een koppel bosduiven en vier eekhoorntjes behoren zowat tot onze vaste huisdieren.

 

Eigenlijk zou ik die moeten ophokken, maar dat gaat niet. Wat ik ook probeer, de dieren vliegen gewoon weg. Ze komen eten en drinken, dartelen een beetje rond om te zien en gezien te worden en trekken dan terug hun boom in.

 

Als de lokale politie komt controleren, zal die daar wel begrip voor hebben. Of… misschien helpt de politie wel met een heel groot net over mijn hele tuin te hangen, zowat zestien meter hoog – de hoogte van de grootste spar. De politie is immers mijn vriend. In Antwerpen is zelfs  bewezen dat politieagenten handen aan hun lijf hebben en zeer handig zijn in het uitvoeren van allerlei klussen. Een opleiding aan de politieschool is veelomvattend en wie uiteindelijk met trots een kepie mag dragen, onderschat je beter niet.

 

Dat is heel wat anders dan Jansen & Janssen van de Staatsveiligheid. Die lopen zes jaar achter een vermeende terroriste aan en de dag dat ze veroordeeld wordt, schudt ze haar schaduw af.

 

Is ze wel echt ondergedoken? Of werd ze ontvoerd door de MIT, de Turkse Geheime Dienst die opgeleid werd door de Israelische collega's van de Mossad? Ik durf niet veronderstellen dat ze er bewust aan overgeleverd zou zijn. Maar geef me 1 reden waarom ze uit eigen beweging zou onderduiken! Ze heeft zich jarenlang door gastland België laten pamperen, ze weet dat ze beschermd wordt tegen de grote boosheid van Turkije en ze is nu veroordeeld tot slechts ‘vier jaar effectief’.

 

Wat betekent dat trouwens? Na aftrok van de voorhechtenis en het in aanmerking nemen van een vervroegde invrijheidsstelling, moet ze zich gewoon bij de gevangenis aanbieden en een dag later loopt ze alweer vrij los, gezuiverd van alle kwaad. Overigens, wat heeft ze eigenlijk uitgespookt? Iemand doodgeschoten? Ja, maar met een halfautomatisch geweer en dat maakt het allemaal veel minder erg...

 

Zo’n wicht is echt niet zo dom om te vluchten! Ze is zeker stukken intelligenter dan de amateurs van de Staatsveiligheid die ofwel een doelwit uit het oog verliezen, ofwel geloven dat wij dat geloven.

 

Hoe dan ook, er kan nu nog moeilijk een kop rollen. In andere omstandigheden zou het hoofd van de Staatsveiligheid weggepromoveerd worden, maar dat kan niet meer. Het is enkele weken geleden al gebeurd.

 

Misschien moeten de minister van Binnenlandse Zaken en van Justitie nu maar eens voor goed uit de politiek verdwijnen.

 

Ophokken!

10:00 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-03-06

De magazijnier als boekhouder

De magazijnier als boekhouder

 

Als antwoord op een parlementaire vraag van senator Hugo Vandenberghe gaf minister voor Justitie Laurette Onkelinx cijfers vrij over de verschillende nationaliteiten in onze gevangenissen. De krant De Standaard liet ze toelichten door professor Brice De Ruyver.

 

Met cijfers kan je alles bewijzen en Brice De Ruyver is geen objectieve wetenschapper. De cijfers van de minister moeten geïnterpreteerd worden in het licht van andere cijfers en dan in procenten omgezet. De Ruyver wordt door de Eerste Minister betaald om verklaringen af te leggen die het falende veiligheidsbeleid moeten verantwoorden.

 

Het zegt trouwens veel, dat de minister een hele administratie in rep en roer moest zetten om zelf deze cijfers te bekomen. Ze hadden al lang moeten gekend zijn als een instrument om het beleid op af te stemmen.

 

Het doet me wat denken aan de topmanager van een grote onderneming die op een blauwe maandag aan de hoofdmagazijnier zou opdracht geven vlug-vlug enige facturen samen te tellen om ’s anderendaags de belastingaangifte in te kunnen dienen.

 

Zo gaat het dus niet. Een topmanager krijgt elke dag, stipt op hetzelfde uur, een uitdraai van alle relevante cijfers en wordt permanent geadviseerd door gespecialiseerde accountants, fiscalisten en externe auditors om die cijfers op de juiste manier te kunnen interpreteren. Dat laat hem toe, op de kortste tijd in te grijpen en de beleidslijnen bij te sturen.

 

Voor het leiden van een heel land, is blijkbaar zo’n professionele aanpak overbodig.

 

Maar goed, terug naar de cijfers.

 

In september 2005 zaten dus 9.083 personen in de Belgische gevangenissen. De minister kon niet eens zeggen hoeveel personen daarvan echt veroordeeld zijn en hoeveel er in voorhechtenis zitten.

 

De nationaliteiten waren verdeeld als volgt:

 

-          5.160 Belgen

-          1.071 Marokkanen

-          323 Algerijnen

-          250 Turken

-          249 Italianen

-          233 ex-Joegoslaven

-          1.781 van diverse nationaliteit

 

Een voor de hand liggende conclusie kan zijn dat er zich dus 56,8% Belgen en 43,2% vreemdelingen achter de tralies bevinden. De criminaliteit bij vreemden bedraagt bijgevolg minder dan de helft van het totaal en minder dan bij de Belgen.

 

Toch klopt deze conclusie niet. Er zijn namelijk nog andere cijfers, die de minister niet meedeelde.

 

In de maand september zitten er traditiegetrouw het minst aantal mensen gevangen. In maart 2005 waren het er 247 meer. Daar komen er dan nog eens 275 bij met een enkelband. Gedurende het hele jaar werden er in totaal 15.261 opgesloten en 14.949 vrijgelaten. Het cijfer 9.083 is dus nog vrij gunstig. Pittig detail: in onze gevangenissen is er maar plaats voor 8.133 gedetineerden!…

 

Als we de nationaliteitscijfers procentueel bekijken, krijgen we echter een totaal ander beeld dan een verhouding 57/43.

 

Rond dezelfde periode leefden in België officieel 10.445.852 personen. Daarvan waren er 1.448.093 met een vreemde nationaliteit of  van vreemde origine en door de snel-Belgwet genaturaliseerd. Dat komt neer op 13,8% van de totale bevolking.

 

Van de 5.160 Belgen in de gevangenis kon de minister niet zeggen of het oorspronkelijke of genaturaliseerde Belgen zijn. (Hoezo, niet? Dat zié je in de meeste gevallen toch!). We gaan er dus maar van uit, dat het oorspronkelijke Belgen zijn. Zij vertegenwoordigen echter 0,00058% van de bevolking. De vreemdelingen vertegenwoordigen 0,26% van hun groep. Daar ligt dus de criminaliteit 448 keer hoger!

 

Opgesplitst per nationaliteit ziet het er als volgt uit:

 

-          Belgen: 5.160 op 8.997.759 of 0,058%

-          Marokkanen: 1.071 op 218.388 of  0,49%

-          Turken: 250 op 128.589 of  0,19%

-          Algerijnen: 323 op 16.665 of 1,9%

-          Italianen: 249 op 285.314 of  0,087%

-          Ex-Joegoslaven: 233 op 24.743 of  0,94%

 

In verhouding tot de autochtone bevolking ligt de criminaliteitsgraad bij hier verblijvende Marokkanen 8,45 keer hoger, bij Turken 3,27 keer, bij Algerijnen 32,75 keer, bij Italianen 1,5 keer en bij ex-Joegoslaven 16,20 keer!

 

Wat zijn we toch lieverdjes! Maar mocht het beduvelen van de bevolking strafbaar zijn, zouden de cijfers er wellicht heel anders uitzien.

15:15 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |