27-03-06

Deze week: nieuw nummer van AN!

Radio- en tv-pers schiet zichzelf in de voet – Wacht Peter Vandermeersch op de stoel van Tony Mary? – Dit jaar nog een Vlaamse cultuurzender! – Communautair getouwtrek rond frequentieplannen – Nederlandse ‘Espresso’ maakt wel kans op slagen – Het plaatselijke reclameblad gaat op internet – Metro beconcurreert klassieke kranten nu ook digitaal - enz...

 

Deze maand in het nieuwe nummer van

 

AN AchterhetNieuws

onafhankelijk magazine over media

 

Boordevol

- sensationele achtergrondverhalen,

- diepgaande analyses

- vlijmscherpe commentaren

op wat de voorbije maand gebeurde in medialand

 

U heeft toch ook al een abonnement?

Kijk anders vlug op www.achterhetnieuws.be

(ook losse nummers verkrijgbaar)

 

Inhoud van de editie die verschijnt op 30 maart 2006

 

 

AV-MEDIA

 

Voor eigen winkel

(door Luc van Balberghe)

 

Om de persdiensten van tv-zenders de handen in onschuld te laten wassen, zou de Vereniging van Radio- en Televisiepers de wildgroei aan websites eens aan banden leggen. Ze deed dat zo stuntelig, dat ze in eigen voet schoot. Bovendien bleek het een familiale aangelegenheid van enkele bestuursleden om het eigen winkeltje te laten draaien en concurrentie uit te schakelen. De sector lacht zich een breuk.

 

 
Het succes blijft duren

(door Walter Ego)

 

De grote Vlaamse zenders zijn tegen de Wereldbeker Voetbal ‘nog niet klaar’ om in te spelen op Hoge Definitietelevisie, privé-zenders wel. De VRT treuzelt met een cultuurzender, maar nog dit jaar zal er een Vlaams alternatief voor ARTE uit privé-hoek in de ether zijn. En om sneller in goed opgeleide tv-mensen te voorzien, slaan de Karel de Grote-hogeschool en de Syntra-opleidingscentra de handen in elkaar met de tv-industrie.

 

 

Waar zijn we mee bezig!

(door Frans Truyens)

 

Het Vlaamse frequentieplan voor niet-openbare radio’s is gedeeltelijk geschrapt, het Waalse helemaal. Beide gemeenschappen weigeren met elkaar te overleggen. De radiomakers en de luisteraars zijn de dupe. De advocaten gaan met het been lopen.

 

 

 

PRINTMEDIA

 

De (stoelen-)dans begint nog maar

(door Luc van Balberghe)

 

Bij de VUM-kranten werd Peter Vandermeersch ‘bevorderd’ tot algemeen hoofdredacteur boven de hoofdredacteurs. Eigenlijk moet hij de redactionele neuzen in de commerciële richting zien te krijgen. Zijn nieuw kantoor is geen zoutmijn, wel een wachtkamer. Want Vandermeersch heeft ambities…

 

 

Nrc.nxt, de internetkrant op papier

(door Kris Pattyn)

 

Nederland heeft een nieuwe krant: snel te lezen, goedkoop, voor de intellectueel tussen 25 en 40 jaar. Waar hebben we dat nog gehoord? Ditmaal is het een volwaardig krantenproduct dat inspeelt op de internetgeneratie en geen afkooksel van Metro. Misschien maakt ‘Nijntje’ (zoals nrc-nxt in Nederland genoemd wordt) wel een kans.

 

 

 

NIEUWE MEDIA

 

Uw gazet op het net

(door Kris Pattyn)

 

Metro beconcurreert de klassieke kranten niet alleen op papier, nu ook op het net. Tegelijk duiken twee andere internetkranten op. Met lokaal nieuws en lokale advertenties. Een digitale kloon van De Streekkrant of Passe-Partout? Helaas is de ene nog amateuristischer dan de andere. 

 

 

 

JAN VAN AN

 

Over Google en complexiteit

(door Jan Lamers)

 

…”(Dagbladen)willen niet veranderen of kunnen niet veranderen omdat in hun ondernemingen creativiteit en ambitie nog schaarser zijn dan water in de woestijn. Het zijn media die zich defensief opstellen en die de status quo verdedigen omdat ze niet in staat zijn de toekomst zelf te ontwerpen en te sturen”...  

 

 

EN VERDER:

 

-          Van Liefferinge: Van Thillo liet ruilen toe

-          De Morgen begint nieuw formaat voor te bereiden

-          In ons land zijn meer persverenigingen dan journalisten

-          Meer dan 2 miljoen internetaansluitingen in ons land

-          Hasselts cultuurnieuws dagelijks op internet-tv

-         

 

 

OOK NOG:

 

Mark Vanlombeek, Jean-Luc Bostyn, Jan Debackere, Geert Bourgeois, Bart Caron, Jürgen Verstrepen, Diane Waumans, JIMtv, Jaak Vandijck, Toni Smeulders, Chris Van Stiggelen, Peter Vandermeersch, Bart Sturtewagen, Frank Buyse, Dirk Remmerie, Gert Ysebaert, Jo Van Croonenborgh, Tony Mary, Guido Van Liefferinge, Margriet Hermans, musicitems, showbizzsite, gaylive, startplanet, zangtalent, newsplanet, Hans Nijenhuis, Sp!ts, Sylvio de Groot, Metrotime, Netgazet, Internetgazet, Spaze, Alain Gerlache, Mark Grammens, Peter Quagebuer, William Van Laeken, Derk Jan Eppink, Rik Van Cauwelaert, Erik Goens, Bart De Poot, Patricia Ceysens, Patrick Tillieux, Klaus Van Isacker, Peter Cockx, François Le Hodey, 

 

 

 Wie AN onrechtmatig doorstuurt is een dief, wie het ontvangt een heler          

 

 

Neem vandaag nog een abonnement.

 

Nooit zal nieuws voor u nog hetzelfde zijn.

 

AN AchterhetNieuws is niet schatplichtig aan een subsidiërende overheid of betalende adverteerders. Als een vrije pers u lief is, stuur uw exemplaar dan niet door, maar verwijs al uw vrienden naar de  webstek www.achterhetnieuws.be en spoor hen aan, zich eveneens te abonneren.

11:42 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.