27-02-06

Lazer toch op, lul!

Lazer toch op, lul!

 

Ik heb nog geen kijkcijfers gezien, maar ‘k ben ervan overtuigd dat VRT-één gisteravond alweer een hoofdvogel heeft afgeschoten. Ophokplicht of niet. Drie sterke programma’s na elkaar plaatsen op een zondagavond, je moet het kunnen! De Pappenheimers, De Parelvissers en Witse. Geen concurrent die daar tegenop gewassen is.

 

Toch volstaat het niet om de steeds luider klinkende vraag, of we wel een openbare omroep nodig hebben, te doen verstommen. Dit soort – goeie! – programma’s kan immers in principe ook een commerciële zender maken en uitzenden. Ze kosten weliswaar iets meer dan twee familie’s een bel te geven en ze als eerste op een vraag te laten antwoorden, maar dat kan geen bezwaar zijn. Ze halen ook hogere kijkcijfers en dan willen adverteerders graag in die kosten delen.

 

De enige reden waarom er een openbare omroep zou nodig zijn, is de objectieve nieuwsvoorziening. Daar ben je bij een commerciële zender nooit helemaal zeker van.

 

Ik zag gisteren in de vooravond een documentaire over wooninrichting en een mevrouw kwam uitvoerig, met de folders in de hand, over haar nieuwe keuken vertellen. Zij wilde klassiek, haar man modern. Het werd modern. Maar ze was heel gelukkig. Vooral met het kookeiland dat een paar centimeter hoger stond, zodat de gasten van aan de tafel niet in haar pan konden gluren. Ze was ook gelukkig met een klein verberghoekje, zodat ze niet meteen moest afwassen. En vooral met de kwaliteit van de keuken. En met de service van het personeel dat haar zo goed begreep en haar de keuken had verkocht die eigenlijk haar man het liefste had…. En met nog van alles… Tot bij de aftiteling bleek dat dit ‘informatieve’ programma een platte publireportage was die door een keukenbouwer betaald werd.

 

Ik stel me dan de vraag of er ook betaald wordt voor onderwerpen in een programma dat showbizznieuws brengt? Of betalen prinsen om langs hun goeie kant in beeld te komen als het over gekroonde hoofden gaat? Of kan je misschien zelfs een item in het journaal kopen? Je weet het dus nooit.

 

Toch valt dit argument pro openbare omroep meer en meer weg. Ik keek gisteren namelijk ook naar twee journaals.

 

VTM opent met de carnavalstoet van Aalst. Het is natuurlijk een keuze dat de eindredacteur van dienst dit onderwerp het belangrijkste vindt om ermee te openen. En misschien is het dat ook wel. Ik was toevallig vrijdag en zaterdag bij onze Noorderburen en ben nu helemaal horendul van carnavalschlagers op de radio. Onderweg hoor ik de klokken van de kerktoren luiden. En welke melodie speelt die beiaardier? “Dan geef ik een concert, dankzij moeders snert…” Een carnavalliedje voor de mis begint. Het moet kunnen. In de bar van het hotel zitten zakenlui ernstige besprekingen te voeren met een fopneus en een groen bordpapieren hoedje, alsof het hun dagelijks bedrijfsuniform is.

 

Plots dringt tot me door dat carnaval niet zomaar een volksvermaak is, geen folklore, geen verkleed- en zuippartij van de basse classe. Carnaval is een subcultuur die ernstig dient genomen.

 

Waarom er dan niet het nieuws mee beginnen?

 

De reportage is vrij volledig: Hugo en Filip op een vlot, Guy door de generatie gepakt, de gebenedijde paus, niet-choquerende cartoonisten, verklede politiemensen die op alcoholmisbruik controleren... Hier en daar, Deense vlaggetjes als symbool van de vrije meningsuiting. Kortom, een ‘warm’ sfeerbeeld.

 

Het Nieuws op VRT-één opent met de aanslag op een jonge vrouw in Frankrijk, die met anti-joodse leuzen wordt beschreven. Volgens mij een maatschappelijk belangrijker onderwerp om een nieuwsuitzending mee te starten, maar elke zender heeft zijn publiek.

 

Pas later in de uitzending komt Aalst aan bod. Geen plezier, geen hoempapapapaaa, geen korstjes op de borstjes en geen paard in de gang. Alleen maar witte borden waarop géén Mohammed afgebeeld staat. Ook heel veel Deense vlaggetjes. En de commentaar dat dit het werk is van een politieke partij die zich in het carnavalgebeuren infiltreerde, want dat echte carnavalisten zich nooit tot zoiets zouden lenen. Meteen gaat een micro onder de neus van mevrouw de burgemeester met de vraag of ze het niet erg vindt dat hààr carnaval politiek gerecupereerd wordt.

 

“Het is carnaval, meneer, en iedereen amuseert zich hier. Wat wil je dan nog meer?!” antwoordt ze gepikeerd. En je ziet haar denken: “Ach, lazer toch op, lul, met je sjagrijn! En als je je hier niet thuis voelt, ga dan terug naar die andere zuurpruimen van de Reyerslaan!”.

 

Het lijkt wel of de VRT een andere carnaval gefilmd heeft dan VTM. Eentje in Nederland bijvoorbeeld, waar het ho zo tolerante beleid in verscheidene Noord-Brabantse en Limburgse steden gewoon verbood om een beeld van Mohammed te maken en in een stoet mee te voeren. Olland op z'n smalst. Het laagste landje bij de zee.

 

Jammer voor de VRT. Het hadden zondagavond viér sterke programma's op een rij kunnen geweest zijn.

21:03 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.