22-02-06

Deze maand in AN

De Tijd als wereldprimeur – Wat doet Google eigenlijk fout? – Overheid communiceert verwarrend – Wie reguleert Vlaanderen en wie viel uit de boot? – Pol Deltour neemt standpunt in – Dagbladen: de jùiste cijfers! – Guido Van Liefferinge, het verhaal achter het verhaal -  enz...

 

Deze maand in het nieuwe nummer van

 

AN AchterhetNieuws

onafhankelijk magazine over media

 

Boordevol

- sensationele achtergrondverhalen,

- diepgaande analyses

- vlijmscherpe commentaren

op wat de voorbije maand gebeurde in medialand

 

U heeft toch ook al een abonnement?

Kijk anders vlug op www.achterhetnieuws.be

(ook losse nummers verkrijgbaar)

 

Inhoud van de editie die verschijnt op 25 februari 2006

 

 

NIEUWE MEDIA

 

Tijd voor elektronisch papier

(door Kris Pattyn)

 

Moeten dagbladhandelaars, distributeurs en fabrikanten van rotatiepersen zich zorgen maken? Het elektronische papier is in aantocht. De Tijd pakt er als eerste ter wereld mee uit. En deze elektronische krant kan je ook op de trein lezen!

 

Eerlijk gevonden?

(door Kris Pattyn)

 

Waarom reageren dagbladuitgevers zo furieus tegen Google News? Google pikt toch geen artikels, maar maakt gratis reclame voor hun webstek. In plaats van schadevergoeding te eisen, zouden ze ervoor moeten betalen. Of zit er meer achter?

 

 

OVERHEIDSCOMMUNICATIE

 

Verwarrende dromerijen

(door Luc  Balberghe en Luc Van der Plas)

 

Communicatiewetenschapper Dave Gelders legt de vinger op de wonde: de overheid communiceert meer over luchtbellen dan over concrete realisaties. De burger houdt het op den duur allemaal niet meer uit elkaar.

 

 

AV-MEDIA

 

Start van Vlaamse Regulator

(door Frans Truyens)

 

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) is officieel uit de startblokken. Eén adres voor alle klachten. Wat zijn de opdrachten en de bevoegdheden? Hoe zit de organisatie in elkaar? Wie zetelt in de VRM en wie zou er graag in zetelen?

 

 

VOOR DE VUIST

 

Spotten met respect

(door Pol Deltour)

 

Een nieuwe rubriek, een vrije tribune. Gastauteur Pol Deltour bijt de spits af en neemt een duidelijk standpunt in. Ook een nationaal secretaris van een vereniging voor beroepsjournalisten heeft recht op vrije meningsuiting.

 

 

PRINTMEDIA

 

Dagbladverkoop blijft dalen: de jùiste cijfers

(door Guy Freiermuth)

 

Per vergissing deden nogal wat verschillende cijfers de ronde over de verkoop van dagbladen in ons land. Wij publiceren de enige juiste en vergelijken ze met de cijfers van 4 jaar geleden en van 10 jaar geleden. Uniek documentatiemateriaal.

 

Open deuren en lange tenen

(door Luc van Balberghe)

 

Het boek van Guido Van Liefferinge kreeg meer media-aandacht dan gelijk welk ander boek ooit. Is het meer dan een persoonlijke afrekening of waarschuwt het juist daarvoor? Staat er trouwens veel nieuws in? En die media-aandacht, was dat dan geen perceptie en een persoonlijke afrekening?

 

 

JAN VAN AN

 

Op konijnen jagen

(door Jan Lamers)

 

Bedenkingen van Jan Lamers. Hebben wij een openbare omroep nodig of dient die alleen maar om politici een spreekbuis te geven? Staat een openbare omroep wel garant voor kwaliteit, hoe autonoom kan die functioneren? Of staatstelevisie slechts een lichtbak om konijnen te vangen?

 

 

EN VERDER:

 

-          Quaero, het Franse antwoord op het Amerikaanse Google?

-          Antwerpse VTM-redactie loopt over naar VRT

-          Frieda wijckt uit

-          Nieuwe hoofdredacteurs voor Kanaal/Canal Z

-          Dierenmagazine van Koopjeskrant voortaan digitaal

-          Hof van Beroep in zaak ’t Scheldt: persmisdrijf blijft assisenzaak

-         

 

 

OOK NOG:

 

Ben Weyts, Dany Verstraeten, World Association of Newspapers, Marc Coenen, Dave Gelders, Ilse Beyers, Dag Allemaal, Eric Goens, Frieda Van Wijck, Alain Coninckx, Marc Uytterhoeven, Johan Baert, Dirk Albrecht, Caroline Pauwels, Peter Vandenborne, Karel Rimanque, Mathias Danneels, Désirée De Poot, Leen D’Haenens, Luc Hellin, Jan Kamoen, Hubert Van Humbeeck, Marcel Van Nieuwenborgh, Dirk Voorhoof, Nadine Balduck, Hendrik Bloemen, Frieda Fiers, Beatrijs Nielandt, Paul Vandevelde, Raf Pauwels, Dirk Selleslagh, Johan Op de Beeck, Jozef Van Gelder, Jyllands Posten, Frans Ieven, Sylvain Tack, Herman Verbaet, Rik De Nolf, Christian Van Thillo, Marijke Libert, Paul Goossens, Bert Murrath, Marc Van de Looverbosch, Het Limburgs Dagblad, De Limburger, Concentra, Yves Leterme,…

 

Neem vandaag nog een abonnement.

 

Nooit zal nieuws voor u nog hetzelfde zijn.

 

AN AchterhetNieuws is niet schatplichtig aan een subsidiërende overheid of betalende adverteerders. Als een vrije pers u lief is, stuur uw exemplaar dan niet door, maar verwijs al uw vrienden naar de  webstek www.achterhetnieuws.be en spoor hen aan, zich eveneens te abonneren.

10:06 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.