19-02-06

Vergane glorie

Vergane glorie

 

Collega Guido Van Liefferinge, waarvoor ik een groot respect heb omwille van alles wat hij professioneel presteerde, heeft zijn memoires geschreven. Het boek heet Glamour en Glitter, maar gaat eigenlijk over vergane glorie. De vergane glorie van mensen én van een eerbiedwaardig vak.

 

De weerklank in de media was enorm. Zelden kreeg de publicatie van een Vlaams non-fictieboek zoveel aandacht. Het moet geleden zijn van het boek van Hugo De Ridder over de ‘affaire Poupehan’.

 

Ik heb zowat alles gelezen wat erover verscheen en ongeveer elke radio- en tv-uitzending gevolgd. En toch blijf ik nog op mijn honger zitten. De invalshoek is ongeveer altijd dezelfde en zeer eenzijdig. Zoveel onbeantwoorde vragen blijven nog bij me achter.

 

Zoals:

 

- Wie is de man, die rond zijn dertigste eenzaam en berooid een gemeubelde huurkamer bewoont op de Biest in Mechelen en 35 jaar later rijker is dan de grootste topjournalist die ons land ooit gekend heeft?

 

- Van wie leerde deze bekwame journalist en bladenmaker zelf het vak? Wie waren zijn grote roergangers?

 

- Als een politicus geen banden met een commerciële tv-zender mag hebben, hoe zit dat dan met een ‘objectief’ showbizzjournalist?

 

- Wanneer iemand als zelfstandige keihard werkt voor zijn investeerders  ‘alsof het voor zichzelf is’, blijft dan de scheidingslijn altijd wel duidelijk?

 

- Wat was eigenlijk de ware reden van de breuk tussen Guido Van Liefferinge en Christian Van Thillo?

 

- Waarom verschijnt het boek nu pas, vijf jaar na de feiten? Als journalist bracht hij ooit een primeur vóór de feiten! (Het artikel over het ontslag van acteur Karel Deruwe door Studio’s Amusement was geschreven voor de acteur zelf van iets wist en verscheen in Dag Allemaal op de dag waarop de C4 werd overhandigd).

 

- Staat er eigenlijk iets nieuws in het boek? De meeste feiten zijn in de sector gekend, sommige verhalen verschenen jaren geleden al elders zonder ophef te maken.

 

- Zou het erg zijn als Vlaamse media in buitenlandse handen vallen? Is dit trouwens nu al niet het geval, zonder noemenswaardige gevolgen voor de redactionele vrijheid?

 

- Als er te veel verschillende media in dezelfde mand zitten (cross ownership), is dat dan echt een gevaar voor de democratie? Zijn er geen grotere gevaren die een vrije pers bedreigen?

 

- Is het nog verantwoord dat een krant zoals De Standaard drie dagen na elkaar meer dan een volledige pagina besteedt aan dit boek? Dat de publicatie ervan uitgebreid in het VRT-nieuws komt, nadien nog een half uur met de auteur besproken wordt in Morgen Beter en vandaag zelfs nog een uur op VRT-radio in Buren met Verschueren? Of is dit geen toeval en zit er meer achter?

 

- Naar aanleiding van een ongelukkige uitspraak over dit boek, fulmineert de VTM-redactie op een hilarische manier en eist de kop van de nationaal secretaris van de beroepspersbond. Een reactie die buiten alle proportie is. Of toch niet?

 

Misschien moet ik morgen maar eens beginnen met antwoorden te zoeken op deze en nog veel meer vragen. Over tien dagen verschijnt het februarinummer van AN AchterhetNieuws. Als ik goed doorwerk, haal ik net de deadline met een lekker artikel.

 

Het boek is vandaag nog te koop in de goede boekhandel, over twee maanden bij de slegte.

17:39 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

***** Goed geschreven, zou het 2 maanden duren alvorens het bij de Slegte ligt ? groetjes

Gepost door: Viv | 19-02-06

De commentaren zijn gesloten.