10-02-06

Prior-iteit: kwaliteit

Prior-iteit: kwaliteit!

 

Overheidsbedrijven zijn altijd een politieke krabbenmand geweest. Ze dienden om partijvazallen, die net naast een mandaat hadden gegrepen, toch te belonen met een directiefunctie, of als afvalbak om kiezers een (weliswaar karig, maar toch vast benoemd) inkomen te bezorgen. Soms werd zelfs van hen verwacht dat ze nog een beetje werkten ook.

 

Vandaag bestaan er nog altijd overheidsbedrijven, parastatalen of verzelfstandigde agentschappen waar het blijkbaar belangrijker is dat verworven rechten en structuren behouden blijven, dan dat het bedrijf blijft bestaan.

 

In deze tijd van globalisering, internationale concurrentie, open grenzen en modern management, kan dat niet meer. Vakbonden die er toch halsstarrig aan vasthouden, moeten vroeg of laat de duimen leggen. In plaats van nog iets te kunnen redden door een noodzakelijke herstructurering, zien ze liever een heel overheidsbedrijf verdwijnen. Sabena zette de toon. Volgen de NMBS en De Post?

 

Het gaat niet goed met De Post. Daar zijn verschillende redenen voor. De invloed van de vakbonden is er een van. Waarom zou een postbode niet op de meest efficiënte manier mogen ingezet worden? Zijn enige taak bestaat erin, post aan huis te bezorgen. Hij is geen straathoekwerker en geen aanspreekpunt voor wie geen sociale contacten buitenshuis kan leggen.

 

Een andere reden is dat De Post in haar kortzichtig voortdeinen op een monopoliepositie, niet alleen de boot gemist heeft, maar ook nooit de juiste afslag naar de informatiesnelweg nam. Haar ‘core business’ of hoofdopdracht is het bezorgen van post. Ze doet er nog bankactiviteiten bij, maar daar zijn echte banken veel beter in. De fysieke poststukken nemen in aantal af, omdat er veel meer gemaild wordt. Lang voor Telenet opgericht werd, had De Post zich zelf als internet provider moeten ontwikkelen en haar klanten een alternatief product aanbieden. Die kaas heeft ze lekker van haar brood laten smikkelen door stiefzuster Belgacom, die ooit nog met haar onder hetzelfde dak woonde in de tijd van de PTT, en door Telenet.

 

Om haar loodzware infrastructuur, uitgebreid wagenpark en personeelsbestand te kunnen blijven betalen met minder verkoop, verhoogt ze regelmatig haar tarieven. Voor een middenstander is dat het begin van het einde. Ook De Post merkt dat. De klanten kopen er alleen nog het meest noodzakelijke: postzegels voor brieven.

 

Worden er nog gele briefkaarten verstuurd? Neen, die boodschappen gaan vandaag per sms. Stuur je nog ansichtkaarten? Neen, of vakantie stap je toch een internetcafé binnen om je digitale foto’s van aankomst meteen door te mailen. Stuur je nog verjaardagskaarten? Neen, je surft even langs een site met e-cards? Stuur je nog een telegram? Weet nog iemand hoe een telex er uitzag?

 

Enige jaren geleden ging De Post zelfs over tot de meest schaamteloze vorm van oplichting: de priorzegel. Een postzegel die duurder was dan een andere, maar in ruil zou een brief met zo’n zegel de volgende dag al besteld worden. Met een gewone zegel gebeurt dat ook vaak en met een priorzegel gebeurt het even vaak niet. Er is gewoon geen enkel verschil. Komt  zo’n brief  toch te laat, dan kan je schadevergoeding vragen. Economische schade? Morele schade? Neen, je krijgt de waarde van de postzegel terug! Wie vult nu allerlei formulieren in en bezorgt bewijsstukken om… 0,52 euro te recupereren?

 

De belangrijkste oorzaak van de teloorgang van De Post is het gebrek aan klantvriendelijkheid en kwaliteitsbewustzijn. Ik heb het dan niet over de beleefdheid of de glimlach van de postbedienden of de ‘facteurs’, maar over de bedrijfscultuur die op sommige ogenblikken aan het Oostblok doet denken. Daar bestonden ook fabrieken die alleen linkerschoenen maakten. Niemand kocht die, maar de mensen waren bezig…

 

Een voorbeeld. Een postzegel voor een gewone brief kostte vorige maand 0,44 euro. Ik laat in het midden of dit veel of weinig is, ik maak geen vergelijking met onze buurlanden en weeg deze prijs niet af tegenover de prestatie. Ik stel alleen het bedrag vast.

 

Omdat er steeds meer en meer kantoren sluiten en de nieuwe verkooppunten in warenhuizen  geen grote voorraden in huis hebben, is het voor een bedrijf niet zo eenvoudig om aan postzegels te geraken. Maar De Post probeert toch de schijn te geven een beetje van deze tijd te zijn en heeft zelfs een website. Daar kan je postzegels bestellen. Via je eigen bank doe je dan een overschrijving van het bedrag en enkele dagen later (geen prior, sic) steekt de postbode de zegels in je brievenbus. Echt veilig is deze manier van bestellen niet, want de levering is niet gegarandeerd met een ontvangstbewijs. Maar goed, de service is gratis als je voor meer dan 25 euro bestelt en dan mag je niet het onderste uit de kan verwachten. Hoewel?

 

Op 1 februari werden echter de tarieven verhoogd. Dat stond tot einde januari nog niet op hun website. De nieuwe waarde van 0,46 euro werd nog niet aangeboden. Een bedrijf dat dus einde januari nog postzegels van 0,44 euro bestelde, zat met een probleem. Ofwel bestelt het er minstens 1250 stuks van 0,02 euro bij (om die 25 euro verwerkingskosten te vermijden), of het stapt zelf naar een postkantoor waar de voorraad van 0,02 euro al tien dagen op is. (“Wat wilt ge, madammeke, iedereen moet nu die zegels hebben!”).

 

De Post moet maar eens stilaan een bedrijf worden en het ambtenarensfeertje vergeten. Aan de basis, in de lokale kantoren en op de straat, is dat grotendeels in orde. Nu het beleid nog.

10:41 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

De koning van het vrije woord Als dankbaarheid voor uw klare kijk op de wereld en uw geschreven bijdragen onder de vorm van colums en reactie's op actualiteiten, zou de prijs " een Olympische medaille" zeker niet misstaan.
En neen....., ik ben geen homo !


Gepost door: fan | 10-02-06

:-) De Post heeft blijkbaar toch nog budget genoeg.
Het sorteercentrum aan Berchem Station voldoet blijkbaar niet meer.
Daarom wordt nu een nieuw gebouwd op de gronden van General Motors aan de Noorderlaan.

Gepost door: Jef | 10-02-06

Postbode "Zijn enige taak bestaat erin, post aan huis te bezorgen. Hij is geen straathoekwerker en geen aanspreekpunt voor wie geen sociale contacten buitenshuis kan leggen."


Voor alle duidelijkheid. Ik ben geen postbode. Maar hier sla je de bal compleet mis. Het is misschien de eerste keer dat ik jou ongelijk geef. U beledigt mensen die wél aan sociaal werk doen en die ondergewaardeerd worden. Foei, Luc!!
Gepost door: Eddy | 11-02-06

Reactie op... Aan 'Eddy'
Als het werk van de Post (brieven zo snel mogelijk in goede staat bezorgen) correct zou verlopen, is het sociale contact inderdaad een mooie meerwaarde. Maar ik krijg wekelijks brieven van een ander adres in mijn bus (wie weet hoeveel brieven van mij zo verloren gaan...), de bediening in de postkantoren (jawel, ik heb het hier over verschillende kantoren) laat te wensen over (traag, materiaal niet aanwezig,...) Ik vind toch ook dat de Post eerst eens moet zorgen dat ze hun werk goed doen en daarna kan men aandacht besteden aan 't sociale aspect (wat toch niet hun HOOFDdoelstelling is.)

Gepost door: Iemand die ook niert altijd akkoord is met Luc maar deze keer wel! | 11-02-06

Aangetekende Schrijvens en dienstverlening - het gebrek U vergat te vermelden de bijzondere behandeling van de openingsuren: open tussen 09h en 16h !! Terwijl U en ik W-E-R-K-E-N: ik KAN zelfs geen aangetekend schrijven afhalen ! Laat het dan doorsturen zegt "De Post": resultaat bedrijf waar ik zit tekent - wat wettelijk NIET mag - voor een aangetekend schrijven dat aan MIJ is gericht en doet vervolgens de brief verloren ! Reactie van De Post: je denkt toch niet dat wij dat gaan controleren wie er voor U mag tekenen !
Dank U post !
Dank U belastingsgeld en overheidsdiensten !
Fuck You !

Gepost door: MrPizzaman | 14-02-06

Online postzegels bestellen ... niet als Fortis Bank klant Handig zo'n site waar je online postzegels kan bestellen. Zijn ze wel even de grootste bank van Belgie in hun lijstje vergeten te zetten. De bankdiensten van de post werken samen met die van Fortis Bank maar zegeltjes bestellen met een Fortis Bank rekening vergeet het.
Waarom kan je gewoon niet je zegels bestellen, gevolgd door een mail met hun bankgegevens en een gestructureerde code? Zij ontvangen het geld en ook ik heb mijn zegeltjes.

Ben zelfstandige, heb een winkel, heb nu eenmaal niet de tijd om tijdens hun openingsuren aan te schuiven aan een onderbemand postkantoor voor ocharme honderd zegeltjes.

Gepost door: Bert | 16-04-06

Belachelijk Wat betreft de werknemers van de post kan ik alleen maar zeggen dat ze telkens weer zichzelf inzetten en hun best doen (soms meer dan nodig wegens ziektes of onderbemanning).
Wat het beleid op hoger niveau betreft ... dat noem ik echt zielig... net zoals men toendertijd vertelde in een of ander kantoor dat men het kwaliteitslabel moest behalen voor 2007 terwijl er interims a volonté aangenomen werden (dikwijls mensen zonder enige kennis van straten of plaatsen) no offence aan de postmeester toendertijd die zeker niet van de slechtste was, er zijn zo nog veel dingen die ik kan aanhalen.
Het beleid van de post blijft zichzelf gewoon belachelijk maken en zal dat ook blijven doen zolang men niet weet waar men feitelijk mee bezig is.

Gepost door: postbode | 17-02-08

This could have[url=http://www.buylouboutin.com/]Louboutin[/url] known also as the best [url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-c-147.html]cheap UGG Boots[/url] idea ever. Mattel Barbie has [url=http://www.salelouboutin.com/]Christian Louboutin on sale[/url] always rocking the [url=http://www.buylouboutin.com/]Christian Louboutin[/url], as the ladies of wear [url=http://www.buylouboutin.com/]Christian Louboutin shoes[/url] it! Now that which [url=http://www.bestlouisvuitton.com/]lv[/url] is most of us grew up, we probably do [url=http://www.bestlouisvuitton.com/]Louis Vuitton[/url] not think of Barbie too [url=http://www.sale-mbt.com/]MBT Shoes[/url]
You are looking for here
[url=http://www.sale-mbt.com/]http://www.sale-mbt.com[/url]
[url=http://www.buylouboutin.com/]http://www.buylouboutin.com[/url]
[url=http://www.salelouboutin.com/]http://www.salelouboutin.com[/url]
[url=http://www.bestlouisvuitton.com/]http://www.bestlouisvuitton.com[/url]
still Barbies. [url=http://www.salelouboutin.com/newstyle-christian-louboutin-c-76.html]New-style Christian Louboutin[/url]Christian Louboutin[url=http://www.salelouboutin.com/christian-louboutin-evening-c-77.html]Christian Louboutin Evening[/url][url=http://www.salelouboutin.com/christian-louboutin-pumps-c-78.html]Christian Louboutin Pumps[/url]still Barbies[url=http://www.salelouboutin.com/christian-louboutin-sandals-c-79.html]Christian Louboutin Sandals[/url]Christian Louboutin[url=http://www.salelouboutin.com/christian-louboutin-boots-c-80.html]Christian Louboutin Boots[/url]still Barbies. [url=http://www.salelouboutin.com/christian-louboutin-wedges-c-81.html]Christian Louboutin Wedges[/url]still Barbies[url=http://www.salelouboutin.com/christian-louboutin-peeptoe-c-87.html]Christian Louboutin Peep-toe[/url]Louboutin[url=http://www.salelouboutin.com/christain-louboutin-slingback-c-85.html]Christain Louboutin Slingback[/url][url=http://www.salelouboutin.com/christain-louboutin-mary-janes-c-88.html]Christain Louboutin Mary Janes[/url]Christian Louboutin[url=http://www.salelouboutin.com/manolo-blahnik-c-89.html]Manolo Blahnik[/url][url=http://www.salelouboutin.com/jimmy-choo-c-90.html]Jimmy Choo[/url]still Barbies[url=http://www.salelouboutin.com/yves-saint-laurent-c-91.html]Yves Saint Laurent[/url][url=http://www.salelouboutin.com/chanel-shoes-c-93.html]Chanel Shoes[/url]still Barbies. [url=http://www.salelouboutin.com/gucci-shoes-c-95.html]Gucci shoes[/url][url=http://www.salelouboutin.com/tory-burch-shoes-c-96.html]Tory Burch shoes[/url][url=http://www.salelouboutin.com/bottega-veneta-c-97.html]Bottega Veneta[/url]Christian Louboutin[url=http://www.salelouboutin.com/balmain-c-98.html]Balmain[/url][url=http://www.salelouboutin.com/lanvin-c-99.html]Lanvin[/url][url=http://www.salelouboutin.com/ed-hardy-c-101.html]Ed Hardy[/url][url=http://www.salelouboutin.com/alexander-mcqueen-c-102.html]Alexander McQueen[/url][url=http://www.buylouboutin.com/classic-christian-louboutin-c-65.html]Classic Christian Louboutin[/url][url=http://www.buylouboutin.com/new-style-christian-louboutin-c-66.html]New Style Christian Louboutin[/url]Christian Louboutin[url=http://www.buylouboutin.com/christian-louboutin-boots-c-67.html]Christian Louboutin Boots[/url][url=http://www.buylouboutin.com/manolo-blahnik-c-155.html]Manolo Blahnik[/url][url=http://www.buylouboutin.com/jimmy-choo-c-72.html]Jimmy Choo[/url][url=http://www.buylouboutin.com/yves-saint-lauret-c-73.html]Yves Saint Lauret[/url][url=http://www.buylouboutin.com/ed-hardy-c-168.html]ED Hardy[/url]Classic[url=http://www.buylouboutin.com/giuseppe-zanotti-shoes-c-153.html]Giuseppe Zanotti Shoes[/url]still Barbies. [url=http://www.buylouboutin.com/alexander-mqueen-c-166.html]Alexander Mqueen[/url]still Barbies. [url=http://www.buylouboutin.com/chanel-shoes-c-129.html]Chanel Shoes[/url][url=http://www.buylouboutin.com/gucci-shoes-c-164.html]Gucci Shoes[/url]Classic[url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-c-147.html]UGG Australia[/url][url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-bailey-button-c-147_133.html]UGG Bailey Button[/url][url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-classic-metallic5812-c-147_134.html]UGG Classic Metallic5812[/url]still Barbies. [url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-classic-tall-5815-c-147_135.html]UGG Classic Tall 5815[/url][url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-ultra-tall-5245-c-147_136.html]UGG Ultra Tall 5245[/url]still Barbies [url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-classic-mini-5854-c-147_137.html]UGG Classic Mini 5854[/url][url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-classic-cardy-5819-c-147_138.html]UGG Classic Cardy 5819[/url][url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-classic-short-5825-c-147_139.html]UGG Classic Short 5825[/url]Classic[url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-nightfall-5359-c-147_140.html]UGG Nightfall 5359[/url]Christian Louboutin[url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-ultra-short-5225-c-147_141.html]UGG Ultra Short 5225[/url][url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-sundance-ii-5325-c-147_142.html]UGG Sundance II 5325[/url][url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-tasmina-sandals-c-147_143.html]Ugg Tasmina Sandals[/url]still Barbies. [url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-romantic-flower-c-147_144.html]UGG Romantic Flower[/url][url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-womens-sandals-c-147_149.html]UGG Women's Sandals[/url][url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-womens-short-boots-c-147_75.html]Ugg Women's Short Boots[/url]still Barbies. [url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-boots-roxy-c-147_150.html]UGG Boots Roxy[/url][url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-sundance-limited-edition-c-147_146.html]UGG Sundance Limited Edition[/url][url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-kids-boots-c-147_145.html]UGG Kids boots[/url]Classic[url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-bags-c-147_131.html]ugg bags[/url][url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-classic-argyle-knit-c-147_162.html]UGG Classic Argyle Knit[/url][url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-womens-coquette-c-147_163.html]UGG Women's Coquette[/url]Classic[url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-fashion-boots-c-147_167.html]UGG Fashion Boots[/url][url=http://www.buylouboutin.com/tory-burch-shoes-c-148.html]Tory Burch Shoes[/url][url=http://www.buylouboutin.com/bottega-veneta-c-151.html]Bottega Veneta[/url][url=http://www.buylouboutin.com/lanvin-shoes-c-159.html]Lanvin Shoes[/url][url=http://www.buylouboutin.com/herve-leger-dress-c-152.html]Herve Leger Dress[/url]often on the [url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-c-147.html]UGG Boots[/url] block. She is so fashionable, [url=http://www.bootboots.com/]Cheap UGG Boots [/url]We kind of [url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-kids-boots-c-147_145.html]UGG Kids boots[/url] jealous of Barbie.[url=http://www.buylouboutin.com/]Christian Louboutin Shoes [/url]You get Super Skinny [url=http://www.buylouboutin.com/ugg-australia-ugg-ultra-tall-5245-c-147_136.html]UGG Classic Tall Boots[/url] ankle and,[url=http://www.bestlouisvuitton.com/]louis vuitton handbags[/url]that luck girls!

Gepost door: louboutin | 17-12-09

This could haveLouboutin known also as the best cheap UGG Boots idea ever. Mattel Barbie has Christian Louboutin on sale always rocking the Christian Louboutin, as the ladies of wear Christian Louboutin shoes it! Now that which lv is most of us grew up, we probably do Louis Vuitton not think of Barbie too MBT Shoes

You are looking for here

http://www.sale-mbt.com

http://www.buylouboutin.com

http://www.salelouboutin.com

http://www.bestlouisvuitton.com
still Barbies. New-style Christian LouboutinChristian LouboutinChristian Louboutin EveningChristian Louboutin Pumpsstill BarbiesChristian Louboutin SandalsChristian LouboutinChristian Louboutin Bootsstill Barbies. Christian Louboutin Wedgesstill BarbiesChristian Louboutin Peep-toeLouboutinChristain Louboutin SlingbackChristain Louboutin Mary JanesChristian LouboutinManolo BlahnikJimmy Choostill BarbiesYves Saint LaurentChanel Shoesstill Barbies. Gucci shoesTory Burch shoesBottega VenetaChristian LouboutinBalmainLanvinEd HardyAlexander McQueenClassic Christian LouboutinNew Style Christian LouboutinChristian LouboutinChristian Louboutin BootsManolo BlahnikJimmy ChooYves Saint LauretED HardyClassicGiuseppe Zanotti Shoesstill Barbies. Alexander Mqueenstill Barbies. Chanel ShoesGucci ShoesClassicUGG AustraliaUGG Bailey ButtonUGG Classic Metallic5812still Barbies. UGG Classic Tall 5815UGG Ultra Tall 5245still Barbies UGG Classic Mini 5854UGG Classic Cardy 5819UGG Classic Short 5825ClassicUGG Nightfall 5359Christian LouboutinUGG Ultra Short 5225UGG Sundance II 5325Ugg Tasmina Sandalsstill Barbies. UGG Romantic FlowerUGG Women's SandalsUgg Women's Short Bootsstill Barbies. UGG Boots RoxyUGG Sundance Limited EditionUGG Kids bootsClassicugg bagsUGG Classic Argyle KnitUGG Women's CoquetteClassicUGG Fashion BootsTory Burch ShoesBottega VenetaLanvin ShoesHerve Leger Dressoften on the UGG Boots block. She is so fashionable, Cheap UGG Boots We kind of UGG Kids boots jealous of Barbie.Christian Louboutin Shoes You get Super Skinny UGG Classic Tall Boots ankle and,louis vuitton handbagsthat luck girls!

Gepost door: louboutin | 17-12-09

This could haveLouboutin known also as the best cheap UGG Boots idea ever. Mattel Barbie has Christian Louboutin on sale always rocking the Christian Louboutin, as the ladies of wear Christian Louboutin shoes it! Now that which lv is most of us grew up, we probably do Louis Vuitton not think of Barbie too MBT ShoesYou are looking for here


http://www.sale-mbt.com


http://www.buylouboutin.com


http://www.salelouboutin.com


http://www.bestlouisvuitton.com


still Barbies.
New-style Christian LouboutinChristian LouboutinChristian Louboutin EveningChristian Louboutin Pumpsstill BarbiesChristian Louboutin SandalsChristian LouboutinChristian Louboutin Bootsstill Barbies. Christian Louboutin Wedgesstill BarbiesChristian Louboutin Peep-toeLouboutinChristain Louboutin SlingbackChristain Louboutin Mary JanesChristian LouboutinManolo BlahnikJimmy Choostill BarbiesYves Saint LaurentChanel Shoesstill Barbies. Gucci shoesTory Burch shoesBottega VenetaChristian LouboutinBalmainLanvinEd HardyAlexander McQueenClassic Christian LouboutinNew Style Christian LouboutinChristian LouboutinChristian Louboutin BootsManolo BlahnikJimmy ChooYves Saint LauretED HardyClassicGiuseppe Zanotti Shoesstill Barbies. Alexander Mqueenstill Barbies. Chanel ShoesGucci ShoesClassicUGG AustraliaUGG Bailey ButtonUGG Classic Metallic5812still Barbies. UGG Classic Tall 5815UGG Ultra Tall 5245still Barbies UGG Classic Mini 5854UGG Classic Cardy 5819UGG Classic Short 5825ClassicUGG Nightfall 5359Christian LouboutinUGG Ultra Short 5225UGG Sundance II 5325Ugg Tasmina Sandalsstill Barbies. UGG Romantic FlowerUGG Women's SandalsUgg Women's Short Bootsstill Barbies. UGG Boots RoxyUGG Sundance Limited EditionUGG Kids bootsClassicugg bagsUGG Classic Argyle KnitUGG Women's CoquetteClassicUGG Fashion BootsTory Burch ShoesBottega VenetaLanvin ShoesHerve Leger Dressoften on the UGG Boots block. She is so fashionable, Cheap UGG Boots We kind of UGG Kids boots jealous of Barbie.Christian Louboutin Shoes You get Super Skinny UGG Classic Tall Boots ankle and,louis vuitton handbagsthat luck girls!

Gepost door: louboutin | 17-12-09

De commentaren zijn gesloten.