03-02-06

Misbruik van een drogreden

Het misbruik van een drogreden

 

De discussie over de Deense cartoons, waarin de islamitische ‘profeet’ Mohammed gekarikaturiseerd werd, is een verkeerde discussie.

 

De aandacht wordt afgeleid naar het onderwerp Vrijheid van Meningsuiting, en daar gaat het maar voor een heel klein gedeelte over. Het feit dat dit basisbegrip van de democratie weer eens misbruikt wordt als bliksemafleider, is nog schrijnender dan de kinderachtige reactie van moslims op het afbeelden van de man die zij ‘Profeet’ noemen.

 

Een pro-feet (het woord zegt het zelf) is een ‘vooruit ziende’. Dat was Mohammed allesbehalve. Anders zou hij geweten, en wellicht voorkomen, hebben dat zijn volgelingen in de 21ste eeuw er nog een middeleeuws gedachtegoed en dito gebruiken op nahouden. De historische waarheid is, dat hij van zijn familie wegvluchtte en onderweg een leger vormde met een zootje ongeregeld, om zijn erfenis te recupereren. Die bende straatvechters paaide hij door hen in te prenten dat ze zouden vechten in naam van Allah en later zouden vergoed worden met een blik jonge maagden. Voor zichzelf nam hij alvast een voorschot met de 9-jarige Aïcha. Een positie als aanvoerder verwerven, was niet zo moeilijk. De meeste arabieren zijn eerder klein van gestalte, maar Mohammed was zeer groot. In het Topkapi-museum in Istanboel bewaart men een voetafdruk van hem en die beantwoordt aan minstens een maatje 45.

 

Is dit nu beledigend, wat ik schrijf? Neen, het is historisch. Bovendien past het in een tijdsgeest die al meer dan 1.000 jaar niet meer de onze is.

 

Ook over de katholieke godsdienst kan men onstichtelijke verhalen vinden, van vrouwelijke of concubinerende pausen tot rovers en verkrachters die in naam van God op kruistocht trokken,  of van impotente zieligaards die zichzelf uitriepen tot Groot-Inquisiteur en hun frustraties afreageerden op weerloze vrouwen die ze ‘heks’ noemden.

 

Moeten we ons daarvoor schamen? Neen. Zijn we verantwoordelijk voor ‘the sins of the father’? Neen. Mogen we dat allemaal ontkennen en als goddelijk voorstellen? Neen. Wij niet, de moslims evenmin. Punt.

 

Bovendien hebben cartoons de eigenschap dat ze uit een creatief denken ontstaan zijn, dat ze de werkelijkheid tot een ongeloofwaardige hoogte uitvergroten zodat ze lachwekkend wordt. Lachwekkend, niet belachelijk. Cartoons zijn de concretisering van het gevoel voor humor. Zowel bij de schepper als bij de genieter.

 

Wie geen gevoel voor humor heeft, moet in therapie. En zolang die duurt, dient de maatschappij tegen zo iemand beschermd te worden, want humorlozen zijn onberekenbaar en levensgevaarlijk.

 

Als de bewuste cartoons (en zo erg waren ze niet eens, er zijn ooit veel ergere dingen verschenen over de paus, over Jezus Christus, enz…) zo’n reactie teweeg brengen als nu, dan zegt dat meer over het gevaar van degenen die erop reageren dan over het eventueel kwetsende van de inhoud.

 

Maar er is meer aan de hand.

 

Natuurlijk is er de Vrijheid van Meningsuiting die beknot wordt. Een ambassadeur heeft het recht op zijn mening, maar hij heeft niet de bevoegdheid om in het land waar hij te gast is, zijn wetten te stellen, laat staan te bepalen wat er wel en niet in de plaatselijke pers mag verschijnen. Hij is daar om zijn land te vertegenwoordigen en – om het eens te noemen zoals dat heet – het gastland op te vrijen. Opvrijen doe je met charme, knipoogjes, een flesje parfum of een bosje bloemen. Als je te vaak, geïrriteerd en eigenwijs, hoog van de toren blaast, kom je altijd van een kale reis terug.

 

De Deense overheid heeft diplomatisch, maar toch gepast gereageerd op het incident. Het is alleen onbegrijpelijk dat de Deense pers haar broek heeft afgedaan. Niet om aan die ambassadeur en de hele moslimwereld haar bloot gat te laten zien en te zeggen dat ze met hun lange tenen de pot op kunnen, maar om zichzelf te vernederen. Het bewuste dagblad Jyllants Posten heeft zich verontschuldigd en de andere bladen hebben hun collega met pek en veren besmeurd.

 

De feiten dateren van 5 maanden geleden. Toen reeds waren ze in vakkringen gekend en hebben journalistenorganisaties ertegen geprotesteerd.

 

Hoe komt het dat ze dan nu plotseling wereldnieuws worden? Heeft de geheime dienst van de moslims het vuur smeulende gehouden om het juiste moment af te wachten? In het Nabije Oosten worden westerlingen ontvoerd, zogezegd als reactie tegen de bewuste cartoons, die eigenlijk iedereen al lang vergeten was. EU-gebouwen worden omsingeld door zwaarbewapende terroristen, uit protest tegen dezelfde cartoons. Naar aanleiding van de cartoon-hype kondigt de Turk Erdogan af dat er maar eens paal en perk moet gesteld worden aan de persvrijheid in West-Europa. Een reden te meer om zijn land nog even buiten de Unie te houden!

 

Geloof maar niet dat dit alles een uiting is van diep gekwetst zijn. De tekeningen worden gewoon als aanleiding genomen door de moslims om hun ware gelaat te tonen. Als het de cartoons niet waren, zou het de vorm van een bierglas zijn, een te kort topje met arabisch aandoend logo of een wat te schitterende ster aan de hemel. Ze misbruiken de feiten op een doorzichtige manier. Hun houding dient niet eens gemaskeerd, want elke westerse politicus heeft boter op het hoofd en draagt er zelf mee de schuld van dat niemand ooit een halt heeft toegeroepen aan het islamo-fascisme.

 

Integendeel, in ons land wordt het zelfs zwaar gesubsidieerd en de collaboratie wordt ondersteund door de Gedankenpolizei en de inquisitie van een Centrum dat speciaal daarvoor opgericht werd.

 

Het is niet te laat om het oprukkende gevaar te stoppen, maar het moet wel snel gebeuren. Snel en ongenadig. En als de overheid er te laf voor is, dan moeten de burgers het maar doen. We zijn met 6 miljoen in Vlaanderen. Je moet al een hele taaie zijn om die allemaal de weg te versperren.

 

Even snel en ongenadig moeten journalisten reageren. Het kan niet, dat een hoofdredacteur ontslagen wordt omdat hij zijn werk goed doet, maar niet de mening deelt van zijn uitgever.

 

Het gebeurde niet alleen in Jordanië, ook in buurland Frankrijk. Morgen bij ons.

 

Journalisten moeten daarom vandaag nog naar hun uitgever stappen en zeggen dat zij de krant of de zender voor zich opeisen. Dat ze hun vak kennen, dat ze ervoor zullen zorgen dat ze door de journalistieke kwaliteit een goed verkocht product zullen maken, dat ze de wetgeving én hun deontologie streng zullen volgen, maar dat ze geen schoonmoeders dulden die hen oplegt met welk poeder ze de gordijnen moeten wassen. Geen inmenging in de redactie van de uitgever, of van de marketing, of van de publliciteitsdienst. Nog minder, van externe drukkingsgroepen die haast in elke redactie nu al een mannetje of vrouwtje geïnfiltreerd hebben, en zeker niet van een binnen- of buitenlandse overheid.

 

Het is een beetje belachelijk dat De Standaard ‘moedig en dapper’ de cartoons afdrukt, en tegelijk oproept om te betogen voor het accepteren van illegalen en elke dag de lezers verkettert die terecht nog durven waarschuwen tegen het dreigende gevaar van een moslimterreur.

 

Journalisten beseffen niet dat ze broodschrijvers geworden zijn, zonder eigen stem, zonder visie, alleen om de dubbele agenda te dienen van wie er tijdig kan tussenuit knijpen als het hier te onaangenaam om leven wordt en zijn dienaren-journalisten dan schouderophalend zal laten verrekken.

 

Een perskaart is nog alleen goed om te mogen knielen voor de vorst of gratis te parkeren op de Heizel. Het is geen getuigschrift van beroepsfierheid meer.

 

Ja, wir wissen es und werden es immer gewusst haben!

13:05 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Het misbruik van een drogreden...
Alweer "nagels met koppen" !! Subliem en straight to the point.

Gepost door: oogjes dicht en snaveltje toe | 03-02-06

Amai! Ja, Luc [*] jong, gij durft nogal. Ik zou al maar onderduiken als ik u was, want gegarandeerd heeft de een of andere geitenneukende mullah een fatwah op uw nog goed behaarde hoofd gezet.


[*]: Ik mag toch "Luc" zeggen?

Gepost door: Karel Jansens | 03-02-06

Vooruit met de (onze) geit! Voor wie jaren en jaren al waarschuwt tegen de drieste overrompeling door blinde fanaten kan het soms allemaal teveel worden.
En dan komt er zo een pracht van een tekst waaruit een mens weer moed kan putten.

Het is zo dat al ettelijke jaren de burger, op zijn eigen manier ,via lezersbrieven en internet noodgedwongen die journalisten moeten vervangen die hun roeping verkocht hebben voor een partijkaart of een wat grotere leasingwagen, een fermette, de opbrengst-vrienschap van een politicus of de lukratieve BV status als kind-aan-huis bij de paarsrode staatszender.
Maar dit geeft hoop. 100% tekst zonder franjes of geslijm. Het zal niet binnen enkele dagen zijn dat het jounalistieke lanschap veranderd, maar het zal nooit meer het oude worden.
De onuitwisbare schande van het medeplichtig zijn aan de huidige explosieve toestanden waar niemand van weet waar het zal eindigen, is voor het jarenlange labbekak-correct journaille even groot, de verantwoordelijkheid even zwaar als voor de politiekers die de Islam misbruiken en misbruikten om de katholieken te pesten, de Vlaamse identiteit uit te roeien en om hun (franstalig)kiesvee aan te vullen.

Jarenlang dag in- en dag uit, als machteloos gestelde burger door de twee handen-op-één-buik handlangers, de bende van de linkse schrijvelaars en politieke volksbedriegers en hun vetbetaalde vazallen zoals het centrum de mond gesnoerd worden. In uw eigen land constant geïntimideerd, voor gek, racist of crimineel verklaard, om plaats te maken voor een nieuwe lichting gewillige 'nieuwenlingen'...die achteraf absoluut niet gewillig blijken.
Om van te kotsen.
En nu aan de slag, voor kinderen en kleinkinderen, samen met alle mensen van goede wil.

Gepost door: Jade | 03-02-06

PCen Zoiets kan je niet meer in een Vlaamse papieren krant lezen. De laatste die zoiets deed was geloof ik de hoofdredacteur van GVA, maar die moest zich daarna noodgedwongen onthouden vanwege hogere belangen.

de paarse politiek correcten hebben blijkbaar nog steeds niet door dat het volk hun linkse geleuter kotsbeu is. In oktober dit jaar en in mei volgend jaar zullen ze een ware nachtmerrie beleven is mijn indruk.

Voor een deelname van het Vlaams Belang aan het bestuur van een gemeente, provincie of het rijk vrees ik hoegenaamd niet. Slechter dan vandaag is niet mogelijk.

Gepost door: Walter | 04-02-06

Uw artikel Goed artikel !

Gepost door: Tanguy Veys | 13-02-06

De commentaren zijn gesloten.