01-02-06

Danse macabre

Danse macabre

 

Ongeschoolde werknemers zijn geen randgevallen die een hele dag zakjes plakken in een beschermde werkplaats. Ongeschoold personeel wordt ingezet voor belangrijke taken waarvoor de opleiding op de werkvloer gebeurt.

 

Ongeschoold personeel bestaat eigenlijk niet. Er is in dit land een schoolplicht tot 18 jaar. Wie daaraan niet voldoet, is in overtreding. De ouders kunnen daarvoor niet alleen het kindergeld kwijtspelen, er wacht hen zelfs gevangenisstraf voor! Dus heeft iedereen in dit land (tenzij de overheid te laks is om haar eigen wetten uit te voeren) minstens 12 jaar school gelopen en een basiskennis verworven.

 

‘Ongeschoold personeel’ betekent eigenlijk, dat je niet de opleiding hebt gehad die voor een bepaalde functie vereist is. Als een jurist solliciteert voor een job als ambulancier, mag je hem ‘ongeschoold’ noemen.

 

Meestal echter moeten ongeschoolde medewerkers geen intellectuelen zijn. Ze moeten zich willen inzetten, gemotiveerd zijn, leergierig, vlot ‘van aannemen’, soms gespierd, en de nodige discipline kunnen opbrengen van minstens op tijd te beginnen.

 

Er wordt nog iets van hen verwacht. Gezond verstand. Hoewel ze meestal uitvoerend werken, kunnen ze in situaties komen waarin ze moeten nadenken en snel een beslissing nemen. Stel, dat er brand uitbreekt. Moeten ze dan weglopen, de brandblusser grijpen, de pompiers bellen,  hun makkers verwittigen of wachten tot de boel verkoold is en dan beginnen opruimen? Of moeten ze dat allemaal doen, maar in welke volgorde dan?

 

Ongeschoolden moeten dus de handleiding van een machine kunnen lezen, het arbeidsreglement verstaan, de dienstmededelingen op de valven kunnen lezen en (vooral!) de veiligheidsvoorschriften  begrijpen. Zelfs ongeschoold personeel moet zich (minstens verbaal) snel, kort en duidelijk kunnen uitdrukken om collega’s te waarschuwen bij dreigend gevaar. En dan heb ik het nog niet over het sociale contact onderling en de communicatie die de groepsgeest bevordert.

 

Het is bijgevolg logisch, dat je zelfs ongeschoold personeel aan een paar selectieproeven onderwerpt. Eén van die proeven is kennis van de Nederlandse taal. Die kennis hoeft niet perfect te zijn. Ongeschoold personeel moet geen rapporten schrijven en geen slogans bedenken. Ongeschoolde arbeiders zijn geen copywriters, al lijken sommige copywriters me soms ongeschoold… Maar de basiskennis moet er wel zijn.

 

In Antwerpen is dat een probleem. De Stad Antwerpen zoekt namelijk ongeschoold personeel en dat valt tegen. Van de kandidaten was maar de helft geslaagd en van de deelnemende allochtonen slechts… 3 procent.

 

Nochtans had men, om kandidaten die ‘niet kunnen lezen’ tegemoet te komen, de vragen voor de schriftelijke (!) proef  Nederlandse Taal… voorgelezen.  Ik vraag me af, hoe iemand die niet kan lezen een schriftelijke proef kan afleggen, maar dat zal wel Antwerpse logica zijn.

 

Ik stel voor om de werkloosheid bij bepaalde jongeren op te lossen, dat men hen een schriftelijke cursus Klassiek Ballet laat volgen. En hen dan een baan aanbiedt bij het Ballet van de Radio.

12:02 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Geen voorpagina waard Bij HLN staat dit ontluisternd gegeven op bldz. 16, regio.
Uiteraard regio zou u zo zeggen. Dan zeg ik u: 'tarare', dit moest voorpagina nieuws zijn. Immers, het grootse deel van die solliciterende (ook de niet-solliciterende)allochtonen zullen hun bruid/bruidegom in hun thuisland gaan halen en hun kinderen weeral in hun eigen taal opvoeden, waarna de brave belastingsbetalers wééral voor de extra uren zorgverbreding mogen opdraaien. En zo blijf de miserie zich opstapelen tot de broebbel- en brabbelbevolking een meerderheid zal zijn,... of eentalig Arabisch bijv.
Ondertussen zullen ik en u de hoogste belastingen blijven betalen om dit paradijs voor onwilligen te blijven bekostigen, het hinkstapspringen blijven beoefenen om in Bght tussen de haatrochels door te laveren en ons ondertussen bovenop laten uitsch...voor racisten.
Zelf Ayaan Hirsi Ali vindt ondertussen al dat 1.000.000 Vlaamse kiezers geen partijvertegenwoordiging mogen hebben en zich tevreden moeten stellen met de ondersteuners, de massa-importeurs van taalonwilligen die...wonder oh wonder! dan toch aan sociale woningen geraken, GSM's, dikke Mercedessen en BMW's en jaarlijkse vacantievluchten, alhoewel ze niet eens de gebruiksaanwijzing van een stofzuiger kunnen lezen.


Dat u dit kan lezen is trouwens een wonder, ik werk sinds mijn veertiende, en lag in de maatschappij volledig vanonder.

Gepost door: Jade | 01-02-06

Schoolplicht ? Ernstige lapsus: in Belgie is er GEEN schoolplicht: dit bestaat NIET.
Er is wel, wat waarschijnlijk bedoelt wordt, LEERPLICHT.

Gepost door: Pizzaman | 02-02-06

De commentaren zijn gesloten.