28-01-06

Vissen, vissen in de vijver...

Vissen, vissen in de vijver...

 

Gisteren namiddag kwam er telefoon van Jürgen Verstrepen, het enfant terrible van de Vlaamse (radio-)journalistiek. Aanbeden door sommigen, verguisd door anderen, gevreesd door velen.

 

Eigenlijk is hij een bescheiden, haast verlegen, jongetje van 40 die heel beleefd en leergierig luistert naar wie echt iets te vertellen heeft. Tot op het ogenblik dat het rode lampje begint te branden en hij de micro ruikt. Dan breekt het journalistieke beest in hem los en is er geen heilig huisje meer veilig.

 

Jürgen is ook een stadsgenoot van me. Hij groeide op in een wijk die ooit nog door mijn oom-landmeter verkaveld werd en waar ook de journalisten Jan Rummens en Marc Uytterhoeven hun jeugd doorbrachten.

 

Niet, dat dit moet een band scheppen, maar ik heb altijd veel bewondering gehad voor de manier waarop Jürgen Verstrepen alle afspraakjes om potjes dicht te houden, aan zijn laars lapt. Ik heb ‘m altijd gewaardeerd omdat hij bewust zijn eigen weg gaat, en dat is meestal een weg die over glasscherven loopt. Een journalist zoals hij had zich heel gemakkelijk kunnen nestelen in een veilige omgeving om tot aan zijn pensioen radio te maken, maar dat had hem zijn ziel gekost.

 

Ik ben het niet altijd met hem eens, maar dat is juist het mooie: iemand waarderen ‘ondanks’ en niet ‘omwille’.

 

Jürgen is ook vanaf het eerste uur abonnee-lezer geweest van AN AchterhetNieuws. Logisch, zal je zeggen. Iemand die van journalistiek zijn beroep heeft gemaakt en daar elke dag bewust mee bezig is, wil toch weten wat er reilt en zeilt in zijn sector! Een huisdokter leest toch ook de Artsenkrant!

 

Zo logisch is dat niet. AN AchterhetNieuws is een nichemagazine dat de achtergronden belicht van de persmedia, maar op De Standaard en op de VRT hebben ze er nog nooit van gehoord. Iets wat me dan eigenlijk ook weer niet verwondert...

 

Omdat Jürgen zijn mediakennis wilde gebruiken om de sector te helpen, koos hij de politieke weg. Ook daar sloot hij niet aan bij een van de partijen die al jaren kansen onbenut laten of deals sluiten met mediabazen. (Zelfs de huidige overheid kent niet eens de kleine lettertjes uit het contract met Tony Mary!). Neen, Jürgen Verstrepen verkoos zich als onafhankelijke aan te sluiten bij een political niet-correcte partij.

 

Het gevolg is, dat hij geen moment rust meer kent en overal door iedereen aangeklampt wordt, maar... altijd stiekem.

 

Enkele maanden geleden zat ik met hem in een brasserie op de Grote Markt, er kwam een oude schoolvriend van hem binnen en die deed alsof hij hem niet herkende om toch maar niet in het publiek een handje te moeten drukken. Ik durf wedden dat hij ‘m ’s avonds gebeld heeft om zich te verontschuldigen, omdat “dat hij zich dat niet kon permitteren”.

 

Jammer voor het complex van die man, eigenlijk. Mij zal het worst wezen wat anderen van me denken. Ik wil best met Jürgen Verstrepen in ’t café zitten, zoals ik dat ook met Noël Slangen, Caroline Gennez of Eddie Plackaert zou durven. Zelfs voor hen zou ik me niet schamen. Etienne Vermeersch is een ander paar mouwen, er zijn grenzen aan zelfkastijding.

 

Goed, Jürgen belt mij dus gisteren voor een telefonisch interview op zijn talkradio ZwartofWit Podcast. Er is de laatste weken nogal wat gebeurd in medialand en hij wil er mijn mening over horen. Het privé-leven van politici dat breed uitgesmeerd wordt tot een interview met hun moeder toe, een televisie-interview in Ter Zake dat wordt overgedaan omdat het gesprek de eerste keer uit de hand gelopen was, de inmening van politiek in onze dagbladen, de ongeloofwaardigheid van de pers,...

 

Het werd een stevige babbel. Je moet er zondagavond maar eens naar luisteren via www.jurgenverstepen.be en daar download je de podcast of je beluistert de stream.

 

Natuurlijk wilde hij ook meer weten over het openingsartikel van het volgende nummer van AN AchterhetNieuws ‘Monument van Vlaamse Dagbladpers te koop’. Hij was niet de enige. De voorbije dagen is er vanuit een bepaalde hoek al hysterisch en paniekerig gebeld, gefaxt, gemaild... om daar meer over te vernemen. Tientallen en tientallen telefoontjes kwamen binnen bij mij en bij de hoofdredacteur. Vanuit het buitenland toe! Er werden stromannen op ons afgestuurd, er werd gevleid en gedreigd...

 

Het leuke was, dat sommige mensen ons in hun paniek informatie verschaften waar we niet eens naar gevraagd hadden (lol)! Maar voor de inhoud van dat artikel moeten ze allemaal, ook Jürgen Verstrepen, wachten tot dinsdag als het nummer verschijnt. Tenzij een van de dreigementen wordt uitgevoerd, namelijk een publicatieverbod van de kortgedingrechter.

 

Maar, zelfs in het nauw gedreven, kan niemand zó dom zijn om dàt risico te nemen! Want nieuws kruipt immers waar 't niet gaan kan...

10:44 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

je nieuw artikel Hallo Luc,
Wat bedoel je met de Standaard en de VRT in nje artikel?
Groetjes en doe zo voort, een abo bij., en een werver.
JEAN.

l
t

Gepost door: jean vander mierde | 29-01-06

Mijn gedacht, zoalng ik nog mag Wie niet ziet, dat men om politiek gewin en uit zuivere schrik voor een tegenstander, onze democratie aan het uithollen is, die is stekeblind. Ons gans systeem, dat vroeger niet eens zo slecht was, is onder paars bijna verworden tot een schrikaanjagend regime! Dit laatste is inderdaad een zwaar woord. Een dat men vroeger toekende aan bv. het vroegere DDR of andere landen die niet al teveel te maken hadden met vrijheden en dies meer. Wat wij vroeger die landen verweten, is men stilaan beetje bij beetje aan het invoeren in ons land. Bijna iedere maand komen er wetsvoorstellen die maar één doel hebben, en dat is om een politieke tegenstander op een wettelijk manier uit te schakelen. Tot daar nog aan toe! Maar, het ergste van al is, dat de gewone Belg, Vlaming, ook de allochtoon hiervan stilaan het slachtoffer is of het zal worden. Schrikwetten, zal ik ze maar noemen. Waar ik enige tijd terug op forums schreef, dat de kiezers van het Vl. belang, tussen pot en pint, durfden te ze! ggen dat zij voor die partij gingen stemmen, fluisteren zij dit terug, net zoals vroeger, met de hand voor hun mond. Want ja, draai het of keer het zoals U wil, er moet geen gedachtepolitie meer komen. Ik heb het gevoel, dat ze er al is! De voorbeelden van mensen die gestraft worden om hun mening, die kunnen wij in bovenstaande links lezen. Sommige kritische journalisten worden onder politiek druk op hun vingers getikt, erger nog, van hun taken ontslagen. En waar men de pers aan banden legt, daar houdt een democratie op te bestaan. Ik durf mij zelfs af te vragen, hoelang onze vrijheid nog zal blijven bestaan om op het internet ons gedacht te mogen schrijven? Nu al, zouden providers/ servers verplicht zijn om bepaalde informatie gedurende een vastgelegde periode te bewaren. Idem voor wat betreft het telefoon- en mailverkeer. Privacywetten worden op een wettelijke manier de nek omgedraaid.

Of ik nu vóór of tegen het VB ben, speelt geen enkele rol. Maar toch mag ik mijzelf de vraag stellen, indien die partij niet zou hebben bestaan, zou men dan die befaamde antiracisme- en andere schrikwetten hebben durven uitvinden of ze goedkeuren? Want geef toe, wat men jaren aan een stuk verweten heeft aan die blokkers, is men nu -stilaan- zelf aan het doen. Een beperking op vrije meningsuiting, die was er al. Een beperking van het gedachtegoed komt er, waarschijnlijk, ook aan. Zelfs op de internetforums, beginnen "de slimmen " hun woorden te wikken en te wegen. Pakweg enkele jaren geleden, zouden de correcte politiekers moord en brand hebben geschreeuwd wanneer hun tegenstander(s), waar ik bv. ook het NV-a bij reken, nog maar de helft van de wetsvoorstellen en wetten, die nu op tafel liggen, zouden hebben naar voor gebracht, laat staan ze hebben goedgekeurd.

Wanneer ik lees, dat ze een dierenactivist een proces aan zijn broek lappen "wegens het aanzetten tot racisme", omdat hij niet akkoord was, dat men dieren martelt, dan vraag ik mij af, wat men in het eten heeft gedaan van al die politiekers in het parlementaire halfrond. Welk geestelijk gif heeft men gegeven aan die mannen en vrouwen, die dit allemaal hebben mogelijk gemaakt. ? Normaal vind ik het niet meer.

Gaat dat vermaledijde VB, wanneer ze ooit aan de macht komt -of mogen meespelen,wegens geen ander alternatief, de zaken kunnen rechtzetten? Ik vrees van niet. Ze kunnen hooguit een beetje reparaties laten uitvoeren. Er is al teveel om zeep. Wie rest ons dan nog om volgend jaar- na de onvermijdelijke implosie- van VLD en paars, ons land terug een beetje op de sporen te zetten? Spirit? CDNV? De Socialisten?, NV-A? Of zal het terug een soep van dat alles worden. Een samenraapsel van, al dan niet leugenachtige, postjeszoekers. Balloze mannen en vrouwelijke pubers die verder zullen aanmodderen, zoals zij al jaren bezig zijn? Over het NV-a ga ik mij niet té negatief uitspreken, behalve dan misschien, dat deze partij een kartelvazal is die geen botten te zeggen heeft in de Vlaamse regering. Of zij een verkeerde keuze hebben gemaakt qua politieke partner, dat zullen de verkiezingen van volgend jaar moeten uitmaken. Zij krijgen van mij, nog steeds een beetje, het voordeel van de twij! fel. Maar wat dat andere minipartijtje Spirit betreft, ben ik duidelijk. Dit is een staatsgevaarlijke groepering die niet zou misstaan op de beroemde lijst van de gevaarlijke sekten in ons land.

Oh, ja, wij hebben nog de Walen, met de ps op kop! Bij nader toezicht, vergeet het maar! Ik vermoed, wanneer men alle batterijen aan nieuwe schrikwetgevingen op iedereen zou toepassen, niet weinig leden van semi-criminele politieke organisaties in de toekomst ook al hun rechten zullen kunnen verliezen. Want ja, men kan moeilijk ontkennen, dat er bij die Franstalige socialisten op zijn minste gezegd, twijfelachtige gasten zitten. Mannen die over lijken gaan. Honderdenmalen gevaarlijker dan pakweg ene De Winter. Wat direct duidt op mijn stelling, dat de huidige regering wetten heeft gemaakt, waar zij in de toekomst zelf het slachtoffer zullen van worden. Misschien zou het dan toch nog niet zo een slecht idee zijn, om die zeven parlementen die wij rijk zijn te ontbinden. Terug naar af. Weer een unitair België met tien ministers en één apenkop. Ofwel doen wij ineens de grote kuis. De boel kompleet splitsen. De Walen mogen hun bergen houden. Indien nodig, ben ik nog akkoord om di! t Waalse land te laten herkennen als ontwikkelingsgebied. Naastenliefde is bij mij nooit ver weg! En, er is dan nog het voordeel, dat wij niet eens zover meer moeten rijden om op vakantie te gaan, naar het buitenland! Wij kunnen ook de huidige nationale grondwet in de vuilbak gooien en er een nieuwe Vlaamse maken. Eentje zonder schrikwetten en zonder beperkingen op de vrije meningsuiting. Een nieuw land waar men van een blanke mag zeggen, dat hij een bleekscheet is, en waar men een neger nog altijd een zwarte mag noemen.

De vrije meningsuiting is een fundament, waarvan de cement in ons land aan het rotten is. Er is dringend nieuwe politieke mortel nodig. Want wanneer wij zo blijven verder prutsen, gaan wij in de wereld een naam krijgen waarop de sovjets van vroeger, het Kongo van nu, en andere Fidel Castro's jaloers zullen op worden. En of ze gelijk zouden hebben? Dat zal wel zeker?

Ik wil hier toch met een positieve noot eindigen. Er is nog altijd hoop voor de toekomst. Na de loodgieter en de werfleider mankeren wij alleen nog maar een elektrieker. Nu men een Poolse vakbond wil oprichten in ons land, schiet mij daar ineens een naam te binnen. Misschien dé redder van ons moeder- en vader zijn land. Wat dacht U van Lech Walesa als president?

Gepost door: Ed | 29-01-06

De commentaren zijn gesloten.