07-01-06

Mensen zijn nooit illegaal!

Mensen zijn nooit illegaal!

 

Patrick Dewael verklaarde vanochtend op de radio dat, wie illegalen helpt onderduiken, zich strafbaar opstelt. Hij gebruikte niet het woord ‘onderduiken’, maar hoe noem je het als je iemand onderdak verschaft, te eten geeft en onzichtbaar maakt voor terechte controles? Laten onderduiken, dus.

 

Obscure organisaties, met een groot hart maar weinig verstand, reageerden al heftig en beroepen zich op de wet die humanitaire noodhulp verplicht.

 

Laten we enkele dingen toch maar eens duidelijk stellen. Mensen zijn nooit illegaal. Elke mens heeft het recht om te leven. Als mens is men dus niet onwettelijk, illegaal. Een mens kan wel illegale daden stellen. Dat zijn daden die door de wet verboden zijn.

 

Telkens we mensen aanduiden met de term ‘illegaal’, dan bedoelen we eigenlijk dat ze onze wetten overtreden. Niets meer, niets minder. Het overtreden van een wet, is een strafbaar feit. Wie daarbij een handje toesteekt, de feiten toedekt of de daders beschermt, is medeplichtig.

 

Iemand die in dit land plots opduikt en verblijft zonder de vereiste formaliteiten te regelen, verblijft hier onwettelijk. Iedereen die zo iemand de hand boven het hoofd houdt, collaboreert met een strafbaar feit en maakt zichzelf ook strafbaar.

 

Jurist Dewael weet dit maar al te goed. Of hij dit ook meent en er ooit zal op ingrijpen, is een ander verhaal. In het verleden deed hij al uitspraken die het tegendeel laten vermoeden. Hij is immers niet alleen jurist, maar ook politieker... Een stoere uitspraak, enkele maanden voor de verkiezingen, maakt evenwel het beleid nog niet.

 

De hulporganisaties, als ze tenminste niet verdacht zouden lijken door het dienen van een verborgen politieke agenda, hebben ook niet helemaal ongelijk. Humanitaire noodhulp mag niemand onthouden worden.

 

Maar wat is humanitaire noodhulp? Het woord zegt het zelf: noodhulp is een kortstondig en acuut ingrijpen met eerstelijnszorg. EHBO. Concreet: wanneer tien verhongerde, uitgedroogde en geïnfecteerde negers uit het ruim van een schip worden getild, is het de plicht van iedereen om deze mensen zo snel mogelijk eten en drank en een bed te geven, hen geneeskundige zorgen toe te dienen en ze te laten bekomen.

 

Eten, drank en een bed betekenen echter niet dat je ze meteen een maandelijks leefloon moet toekennen (hoger dan het pensioen van een zelfstandige die een heel leven lang hard gewerkt heeft, de maatschappij onderhouden met allerlei taksen, belastingen, retributies, bijdragen etc, en zijn spaarcentjes investeerde in zijn zaak om de zuigkracht van een verkwistende overheid te overleven) en hen in afwachting comfortabeler te laten wonen dan ze in hun vaderland ooit konden dromen.

 

Geneeskundige zorgen betekenen evenmin, het gratis plaatsen van tandprothesen, het gratis uitvoeren van neuscorrecties, het gratis plaatsen van borstvergrotingen en het verlenen van een gratis in vitro vruchtbaarheidsbehandeling. Ik vind deze voorbeelden niet uit. Je kan ze terugvinden in de rekeningen van onze OCMW’s.

 

Eigenlijk is het probleem van de illegalen of de sans-papiers heel eenvoudig op te lossen.

 

In bijna elk land heeft België een legertje ambassadeurs, consuls, zaakgelastigden, handelsattaché’s en andere feestneuzen. Niemand weet precies hoeveel het er zijn, hoeveel ze de belastingbetaler kosten en men weet nog minder wat deze mensen eigenlijk doen buiten het afdweilen van chique recepties.

 

Hun kantoren zijn eigenlijk de toeganspoort tot ons land. Waarom verkopen we aan dié poort geen toegangsticketten? Wie zich uit een vreemd land in België wil vestigen, regelt eerst in eigen land alle formaliteiten en mag dan pas overkomen.

 

Wie toch ongevraagd, onaangepast, onwettelijk en bovendien met veel commentaar in dit land wenst te wonen, heeft – zoals elk mens - recht op elementaire noodhulp en daarna zo snel mogelijk een retourticket.

 

Het gaat dan niet over tien kleine negertjes in een schuit, zes Kosovaren in een Trabantje of zeven Armeniërs in een huifkar. Het gaat over mensen die naar hier vliegen om de armoede in hun land te ontvluchten, terwijl hun vliegticket al duurder is dan het gemiddelde jaarloon in hun land. Het gaat vooral over hele bevolkingsgroepen die met tienduizenden hier neerstrijken, geen enkele culturele of economische meerwaarde met zich brengen, onze zorgvoorzieningen uithollen en zoveel mogelijk geld naar hun moederland versluizen waar 64 % van het Bruto Nationaal Product bestaat uit geld dat uitgeweken inwoners met vaste regelmaat overmaken.

 

Het gaat niet eens over deze mensen als mens. Het gaat erover, dat dit gebeurt met schriftelijke instemming van ons koningshuis. Het gaat erover, dat geen enkele politicus daar durft tegenin gaan omdat de macht van Laken bij het benoemen van ministers nog altijd zeer groot is. Het gaat erover, dat geen enkele journalist dat durft zeggen, omdat de macht van diezelfde politici over de media met de dag groter wordt.

 

Is het nu racisme om dit zo te zien? Neen, dat is geen racisme. Het is louter een vaststelling. Een vaststelling die ons allemaal de strot uitkomt. En die Patrick Dewael blijkbaar ook stilaan begint te begrijpen. Of tenminste doet alsof.

14:58 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

*** Spijtig genoeg hebben we het recht niet om te spreken! Mijn familie ziet er wel erg multikultureel uit maar toch geef ik gelijk met wat hier staat. Ik heb er ook iets zeer negatiefs van over gehouden. Help je naaste ze hebben meer dan je denkt en aals je ze een hand geeft nemen ze je arm en al de rest erbij. Groetjes

Gepost door: emmy | 07-01-06

Hoezo medeplichtig? Eén vraagje toch: Hoe kan ik als burger weten of iemand die ik onderdak verschaf, illegaal in het land verblijft? Ik heb, bij mijn weten, het recht niet om iemands papieren op te vragen (ik vermoed dat het, ingevolge de wetten op de privacy, al bijna strafbaar is om er gewoon naar te vragen).

Gepost door: Karel Jansens | 07-01-06

http://vhfc.blogspot.com Het koningshuis? Lame lachen. Het geheimpje dat de media rond Delphine tientallen jaren hebben gerespecteerd is er een voorbeeld van. Albert, onze soeverein, woont het grootste deel van de tijd in Zuid-Frankrijk. *Iedereen* weet dat, maar blijkbaar *weet* niemand dat. Albert is trouwens een snul, d'Yperseele regelt alles.

Gepost door: VH | 09-01-06

Tot na de verkiezingen Weer heelmaal met u eens.
Ik ben bang dat Patrick Dewael na de verkiezingen wel weer vergeten zal zijn wat hij nu zegt.

Waarom mag je iemand niet naar z'n id vragen. Doet een videotheek toch ook?!? Of een bank. Of mijn huisbaas. Dat mag allemaal niet?

Gepost door: Kees | 17-01-06

De commentaren zijn gesloten.