05-01-06

De kinderen aan de macht

De kinderen aan de macht

  

Johan Van de Lanotte, sinds kort Sp.a-partijvoorzitter, haalt vandaag in Het Laatste Nieuws uit naar iedereen die opmerkingen heeft over bijv. Freya Van den Bossche of  Katleen Van Brempt. Hij noemt het ‘zuiver seksisme’. “Een jonge man die op 30 al minister is, noemt men een godenkind, bij een jonge vrouw gaat het direct over borsten en billen”, aldus de opvolger van Steve Stevaert.

 

Johan Van de Lanotte is een verstandig man. Helaas, want met zo’n uitspraken zou enige domheid nog als alibi kunnen dienen. Maar hij is dus niet dom en dan kan het alleen maar een uiting zijn van intellectuele oneerlijkheid.

 

Om te beginnen waren de vrouwelijke ministers geen 30 toen ze minister werden. Net zomin als Caroline Gennez dat was, toen ze als een tussenpaus eventjes de schijn moest ophouden dat ze de partij leidde.

 

Het waren twintigers, zonder levenservaring, zonder maturiteit, zonder enige kennis van dossierhistoriek, zonder netwerken en vooral… zonder voorafgaande prestaties.

 

Hen vandaag al op hun politieke verdiensten beoordelen, is niet zo gemakkelijk. Hun beleidsverklaring hebben ze niet eens zelf geschreven. Bovendien moet een beleidsbrief gelezen worden, op het einde van de legislatuur. Bij de aanvang kan iedereen ronkende intenties kenbaar maken, maar de prijzen worden alleen aan de meet uitgedeeld. Hun dossiers en officiële verklaringen zijn eveneens door topmensen van het kabinet opgesteld, zodat zij alleen maar spreekbuis moeten zijn. Vandaar hun torenhoge sms-rekeningen tijdens onderhandelingen, door bij hun coach te informeren naar antwoorden op onverwachte vragen.

 

Maar we kunnen hun geschiktheid voor de functie wel een stuk aflezen van hun gedragingen, hun spontane uitspraken en de uiting van hun denkpatronen. Wie blundert, zoals Freya Van den Bossche in Nederland uit de bocht ging, verdient niets meer noch minder dan de publieke schandpaal. Gelijkaardige diplomatieke blunders van Karel De Gucht werden even duur aangerekend en dat kan bezwaarlijk seksistisch genoemd worden. De wijze waarop Katleen Van Brempt met het hoofd schudt over het controleren van zwartrijders op Antwerpse trams, bewijst dat zij niet stevig genoeg in haar schoenen staat om een eigen, gefundeerde mening te blijven verdedigen, desnoods tegen stemmingmakers-zonder-argumenten of linke beunhazen met een dubbele agenda, in. Haar voorstel over de snelheid van vrachtwagens was zo prematuur dat het nauwelijks het niveau haalde van een grapje aan de toog na een paar 'Bollekens'.

 

Er is nog een andere reden waarom ze ‘zich dubbel moeten bewijzen’ (dixit Van de Lanotte). Ze hébben namelijk nog niets bewezen! Ze duiken op uit het niets, hebben geen ‘politieke  weg’ afgelegd, zijn niet gegroeid (hoe zou het kunnen als je pas of bijna de puberteit achter de rug hebt?), beschikken over geen referenties. Hun curriculum vitae beperkt zich tot de leiding van de studentenclub, als ze daar al ooit lid van waren. Ze zijn dochter, zoon, minnaar of minnares, nichtje of neef, of weet-ik-veel van… en worden in de bevriende media gedropt tot hun BV-gehalte hoog genoeg is om de stemmen binnen te halen van iedereen die zelfs vandaag nog op La Esterella zou stemmen.

 

Toen destijds Guy Verhofstadt, onder premierschap van Wilfried Martens, eventjes minister van Financiën was, was hij ook nauwelijks dertig jaar oud. Maar hij was toen al 12 jaar waterdrager van Willy De Clerck geweest en had alle rangen in de partij doorlopen. Toen waren het niet de burgers, maar wel de politieke zwaargewichten zelf, die hem ‘da joengk’ noemden!

 

De jonge vrouwen die vandaag minister zijn, doken op van de ene dag op de andere zoals paddenstoelen in een ingebeeld kabouterbos. Is het dan niet logisch, dat de gemeenschap hen met argusogen volgt en dat ze zich dubbel moeten bewijzen?

 

Freya Van den Bossche verscheen als nobele onbekende voor het eerst in een uitzending van ‘Bracke & Crabbé’ en was sindsdien niet meer van het scherm te branden. Vreemd? Eigenlijk niet…

 

Na haar diplomatiek ongepaste uitspraken over Nederlandse politici, interviewde het duidingsprogramma Nova een Vlaamse ‘politieke journalist’ die Freya van nabij kende. De specialist ter zake was Siegfried Bracke, die haar ooit lanceerde. Hij benadrukte dat de jongedame in kwestie uitzonderlijk verstandig was, een wiskundig genie, een diplomatiek natuurtalent en nog een hele hagiografische paternosterbollekensmakerij, en dat ze ’t in Nederland gewoon verkeerd begrepen hadden, want ja, er is nu eenmaal een verschil tussen Vlaams en Hollands.

 

Nova zond dit getuigenis in vertrouwen uit, zonder te controleren en zonder ‘second opinion’. Nova wist blijkbaar ook niet, dat Siegfried Bracke een logebroeder is van de vader van Freya Van den Bossche in de werkplaats Labyrint te Gent. Kwestie van een geloofwaardige ‘kenner’ in huis te halen.

 

Van de Lanotte vergeet eveneens te vermelden dat het seksisme niet bij de burgers zit, maar bij de politici zelf. Er zijn voorbeelden van jonge vrouwelijke politici (zelfs minister of staatssecretaris) die alleen maar omhoog gewipt zijn (letterlijk) in een duur hotelbed in Zaventem of nabij de Londense luchthaven Heathrow, zelfs op de achterbank van een auto in een parkeergarage, met een door de wol geverfd politicus.

 

Het feit dat de kieslijsten afwisselend een mannelijke en een vrouwelijke kandidaat moeten bevatten, met een vrouw bij de eerste drie, is de meest degoutante vorm van seksisme. Ik zou me als vrouw pas echt vernederd voelen op zo’n lijst.

 

Bovendien is het niet abnormaal dat de borsten en billen van die jonge vrouwen indruk maken: ze lopen er ook duidelijk mee te koop! Ik bedoel niet dat een vrouwelijke minister bekwamer is als ze zich vertoont zoals de vleesgeworden zuurtegraad in een mantelpakje, maar geen enkele mannelijke minister pronkt met zijn bicepsen en zijn borstharen.

 

Was het tijdelijke succes van Stevaert en Anciaux, destijds vooral gebaseerd op een hoge aaibaarheidsfactor, dan ook seksisme? Of gebruikt Johan Van de Lanotte alleen dit woord uit een soort jaloezie, omdat hij andere troeven moet uitspelen?

 

Meneer Van de Lanotte, laat de burgers gerust dromen dat ze met hun commentaar heel misschien, mogelijk, eventueel, wie-weet… de ogen van zelfingenomen politici, die zichzelf verkozen hebben, zouden kunnen openen.

 

Maar besef toch als verstandig man, dat je diezelfde burgers zeker niet voor jou kan winnen door hen onterecht te schofferen.


15:52 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

De waarheid! Niets dan de waarheid! PRACHTIG! Gewoon prachtig!

Gepost door: ED | 06-01-06

nog iets vergeten namelijk dat al dat jonge geweld bovendien zoon of dochter is van een politiek familiegeslacht. De appel valt niet ver van de boom, maar zoals in het zakenleven algemeen erkend is: de tweede generatie is altijd minder sterk dan de eerste!

Gepost door: Els Pieters | 12-01-06

foutje Er kan véél gezegd worden over het geslacht Van den Bossche, maar de moeder van Freya en Siegfried Bracke zijn niet meer dan naamgenoten. Geen familie.

Gepost door: Falstaff | 09-02-06

De commentaren zijn gesloten.