12-12-05

Beeldmanipulatie

Beeldmanipulatie

 

De winstgevende vereniging zonder doel Gaia, die zichzelf ‘dierenrechtenorganisatie’ noemt en waarover ik 9 september jl. op deze blog Vrij van Zegel al eens een boekje opendeed in het artikel ‘De Rechten van het Spaarvarken’, heeft een eindejaarsactie gepland om de bourgondische Vlamingen te sensibliseren zodat ze geen foie gras meer op het feestmenu zouden zetten.

 

Er zijn ongetwijfeld argumenten om dieren geen leed te berokkenen. Er zijn evenveel argumenten om met hypothesen en andere esoterische rimram aan te tonen dat ook bomen en planten een gevoelsleven hebben, zij het op een andere frequentie dan de mensen, zodat we elkaar nauwelijks of niet aanvoelen. Zullen we dan maar meteen de snijbloemen op moederkensdag ook verbieden?

 

Veel discussie daarover is er niet nodig. Wie voor een halve eurocent gezond verstand heeft, vraagt niet naar een onderbouwde weerlegging van de Gaia-prietpraat. Wie tot de hardnekkige ‘believers’ ervan behoort, gelooft het toch niet.

 

Het gaat dus over die campagne. Ze zou bestaan uit affiches waarop o.m. een gans-in-SM-uitrusting met ballgag en gepinde collar als weerloos lijdend slachtoffer wordt voorgesteld.

 

Alsof zo’n prentje me zou afschrikken. Als er een schijf heerlijke foie gras op mijn bord ligt naast een schepje rode-uienconfiuur en een kleverige oude port in het glas staat te lonken, dan stel ik er me echt geen pluimen bij voor!

 

De NMBS heeft deze campagne terecht geweigerd.

 

De weigering heeft niets te maken met vrije meningsuiting. Gaia heeft het recht om zich druk te maken over goudvissen in een kom. Ze mag daarover zoveel brochures uitgeven als ze wil. Maar ik hoef ze daarom niet te lezen en ze zeker niet in mijn maag gesplitst te krijgen. Met de trein reizen is op zich soms al erg genoeg.

 

Affichage valt niet onder de persvrijheid.

 

Bij de bedoelde campagne kunnen we wel twee vragen stellen.

 

De eerste is: hoeveel zou die campagne gekost hebben? Waar komt dat geld vandaan? Wie is de sponsor die een bepaalde industrie kapot wil?

 

De tweede vraag is: hoe schuldig is Gaia zelf, als ze eerst een levende gans zo optuigt om dergelijke foto te kunnen maken? Wat zegt u? Photoshop? Getrukeerde beelden? Olalala, welke beelden mogen we dan wel geloven van die organisatie? Zijn die doodgeknuppelde zeehondjes dan wel echt?

 

Goeie, ouwe Plato wist het al: niets is wat het lijkt in deze wereld!


18:02 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Beeldmanipulatie Ik weet het toch niet echt hoor. Niet alleen van Gaia maar ook uit andere bronnen vernam ik dat het er in dit soort productie op neerkomt om ganzen vrijwillig te overvoeden met daardoor speciaal ontworpen apparatuur - de naam herinner ik me niet meer - waarbij voedsel met behulp van een soort kanonnetje door de strot van het dier wordt geschoten. Dit zou op permanente basis gebeuren wat bij de gans, liefst op een zo kort mogelijke tijd, tot een "foie gras" moet leiden (lijden ?). Zolang men me niet van het tegendeel kan overtuigen blijf ik er toch af.
Wel akkoord met het feit dat men dergelijke wansmakelijke affiches niet dient te verspreiden ; maar dat is een totaal andere discussie.

Gepost door: Marc Dhaenens | 12-12-05

Zelf weten Iedereen moet het zelf weten of hij die troep wil eten. Ik dus in elk geval niet. Hoe zou het komen dat vooral de Fransen zo goed zijn in het martelen van beesten om zogenaamd bijzonder voedsel te verkrijgen. Volproppen van gansen, het levend in 2en snijden van kikkers enz. Snobisme en niets anders, kijk ons eens echte levensgenieters zijn... jarre jarre.

Natuurlijk heeft de NMBS het recht op te hangen wat ze willen op hun eigen stations. Ik vraag me wel af welke criteria daarvoor gebruikt worden. Mogen uitgehongerde negertjes wel, of een affiche van het VB of de SPA?

Gepost door: Kees | 13-12-05

Foie gras Ik vind foie gras een heerlijke delicatesse en vind de voeding van ganzen niet vreselijker dan eender welke andere voeding van andere dieren met bijhorende immobilisatie. Zelf vind ik dat die affichecampagne er mag zijn. Ze stoort mij in het geheel niet. Ik ben zelf voorstander van een volledige vrijheid van meningsuiting en ik vind dat zo'n affichecampagne zeker moet kunnen indien sommige mensen daar geld willen voor geven. Wanneer men sommige campagnes wel en andere niet toelaat komt men automatisch terug naar een vorm van censuur. Het enige wat in acht moet genomen worden, is volgens mij, het beschermen van de goede zeden en de andere geldige normen in onze maatschappij. Niet alles kan, natuurlijk. Maar in dit geval is er zeker geen sprake van normvervaging. Ik vind die campagne zelfs amusant door haar ludieke voorstelling.

Gepost door: daniel | 13-12-05

ik vind dit een heel mooie blog Hallo, Vind het hier best een leuke blog! Er valt hier iets te lezen! groeten Giliok

Gepost door: giliok | 13-12-05

ganzezever Ik vind het onnozel van de NMBS om de affiches te weigeren
niet alleen zouden sommige stations er fraaier van worden, maar nog op andere affiches hangt nog dommere reclame m.i.

Gepost door: Walter De Bie | 17-12-05

fantaseert iedereen dan over een gans? Zoals steeds heb je een leuke manier gevonden om naar zo een onderwerp te kijken.
Maar wat me verwondert is dat niemand een opmerking maakt over de metafoor die hier gebruikt wordt.
Ieder heeft het recht op een vrije beleving van zijn gevoelsleven. Of dit nu resulteert in een klassiek sexleven in het echtelijke bed of in een iets minder conventionele beleving in een sm omgeving, zolang men de gevoelens van anderen respecteert en de openbare goede zeden niet stoort kan men hier toch geen aanstoot aan nemen.
Voor zover ik begrepen heb, is een sm relatie ook een relatie vol respect tussen beide partners, en in beide richtingen. Liefde kan een belangrijke drive zijn tussen de partners.
Mensen die (al eens) voor zo een beleving kiezen, vergelijken met ganzen die niet kunnen kiezen voor zo een behandeling en zo een leven, lijkt me een ongepaste belediging. Als Sm'ers hebben in ieder geval een stopwoord als men wil stoppen met een spel. Die ganzen hebben dat zeker niet.
Deze vergelijking gebruiken lijkt me nog meer ongepast omdat sm één van die levenswijzen is waar men niet snel voor uit komt. Niemand zal het openbaar opnemen voor sm'ers. Men kent niets van deze wereld, men heeft er nooit iets over gehoord. En toch herkent iedereen direct het beeld. Zou het dan toch de fantasie van meerderen zijn om als gans door het leven te gaan?

Gepost door: Peter | 23-12-05

De commentaren zijn gesloten.