29-11-05

Deze maand in AN

 

Misschien geloof jij niet zomaar alles wat in de krant staat of wat op tv vertoond wordt? Misschien wil je dat zelf ook eens controleren om te zien of het wel klopt? Misschien wil je meer weten over de geheime afspraakjes, de wie-kent-wie, de invloeden en de belangengroepen in de media? Misschien ben je wel geïnteresseerd aan de wérkelijke verkoopcijfers van de dagbladen en niet degene die ze zelf publiceren?

 

Lees dan AN AchterhetNieuws, onafhankelijk magazine over de media.

 

En als je wél alles zomaar slikt… lees het dan zéker!

 

Dit vindt u in de laatste editie van november 2005

 

 

PRINTMEDIA

 

Vrouw en bladen

(door Luc van Balberghe)

 

Meestal leiden ze een rimpelloos bestaan, maar sinds kort roert er entwat in de wereld van de vrouwenbladen: er verschijnen nieuwe, andere vieren eerbiedwaardige verjaardagen, ze evolueren, ze verdwijnen in stilte…

 

Algemene malaise

(door Guy Freiermuth)

 

Te gek! Sommige bladen pochen met hun gestegen verkoopcijfers van het derde kwartaal 2005, terwijl de echte cijfers een algemene daling aantonen. In Vlaanderen gaan alleen De Standaard en De Morgen vooruit, de rest krijgt opdoffers. In Wallonië is het nog erger.

 

Le Soir se lève

(door Guy Freiermuth)

 

Kan de grondige vernieuwing van Le Soir op elk vlak, de oplage op 100.000 exemplaren consolideren?

 

De nieuwe wereld

(door Guy Freiermuth)

 

De facelift van Le Monde is de operatie van de laatste kans. Is het blad geblinddoekt in het water gesprongen met de hoop dat het wel zal blijven drijven?

 

Uw geloof waardig?

(door Luc van Balberghe)

 

Welke krant vindt u geloofwaardig? Dat was het thema van een minipoll op een Skynetblog. De uitslag is zowel voor de hand liggend als verrassend. Stof tot nadenken voor kranteniers.

 

NIEUWE MEDIA 

Nullen en eentjes

(door Kris Pattyn)

 

20 kopstukken uit de Belgische mediawereld beseffen dat ze de digitale kaart moeten trekken. Ze snappen alleen niet waarover het gaat en de toekomst ziet er voor papieren media dus ver van rooskleurig uit. 

Nieuwsstek in schijfjes

(door Kris Pattyn)

 

De katern Economie van De Standaard heeft een nieuwe vormgeving en samenstelling gekregen en trekt die filosofie helemaal door naar de webstek. Maar wat holt wat achterna en waarom zou je op de duur de papieren krant nog lezen?

 

DEONTOLOGIE 

Top in Tunis

(door Luc van Balberghe)

 

De VN-Wereldtop van de Informatiemaatschappij was al tot mislukken gedoemd, voor hij begon. Internationaal gerenommeerde wetenschappers veroordelen vlijmscherp de keuze van het land. En Tunesië bevestigt schaamteloos dat ze gelijk hebben.

 

OVERHEIDSCOMMUNICATIE 

De boeman valt mee

(door Christiane Rombauts)

 

Om de werken aan de ring rond Antwerpen verteerbaar te maken, werd door BAM nv en Groep C een hele communicatiestrategie uitgewerkt. De resultaten waren positief, maar in hoever werd de burger in het ootje genomen? 

De overheid blijft bij haar leest

(door Kris Pattyn)

 

Om te gieren: in plaats van server snel te versterken, verdaagt de overheid gewoon de uitvoering van de wet in verband met de ophokplicht. Daartegen zijn alle kippen dood. Kiekens, toch!

 

AUDIO-VISUELE MEDIA

 

Na ons, nu ook de ANderen

(door Walter Ego)

 

Maanden geleden schreven we reeds over het snelgroeiende bedrijf Alfacam dat televisiefaciliteiten levert. Nu het een monstercontract in China heeft binnengehaald, ontdekken ook de andere media het.

 

Nieuwigheden te kijk

(door Walter Ego)

 

Wie wil weten hoe we over korte tijd nieuws zullen horen en zien, kon terecht op de Audiovisual Creative Fair in Brussel. Deze beurs begon 20 jaar geleden zeer bescheiden en groeide uit tot een toonaangevend gebeuren voor de sector.

 

Telenet naar Wallonië

(door Patrick Herroelen)

 

Twee intergemeentelijke verenigingen uit Brussel en Wallonië willen starten met een pakket televisie, internet en telefonie, tegen concurrent Belgacom. Ze wachten niet op hun collega’s, maar gaan wellicht in zee met het Vlaamse Telenet.

 

Ieder zijn agenda

(door Patrick Herroelen)

 

Er is geen vuiltje aan de lucht met Tony Mary, beweert Geert Bourgeois. Alleen wil hij meer inspraak in het beleid van de VRT en vraagt Tony Mary hem 200 miljoen euro extra. Dirk Van Mechelen doet dan weer alles om de kleine lettertjes uit de arbeidsovereenkomst van Mary bedekt te houden. Zo heeft iedereen zijn geheime agenda.

 

EN VERDER:

 

-          Prof. dr. Dirk Voorhoof neemt afscheid

-          Nederlandse politie verkoopt nieuws aan geselecteerde media

-          Elke maand rooie oortjes

-          Aldi begint tijdschrift als huismerk, Sanoma maakt ‘private labels’

-          Onkelinx en Dewael zeggen hoofdredacteurs de wacht aan

-          Han Zinzen krijgt 5.000 euro voor bleekscheten

 

 

OOK NOG:

 

Libelle, Daniël Van Wylyck, Béatrice Delvaux, Mario Garcia, Eric Fottorino, Vrij van Zegel, Ernst & Young, Cees Hamelink, Koffi Anan, Robert Menard, Vlabora, Nick Orbaen, Bart Derison,  Marika Dallos, Gabriel Fehervari, Rani De Coninck, Fadila Laanan, Vlaams Commisariaat voor de Media, David Montgomery, Judith Miller, Walter Zinzen, Stef Wauters, Carl Decaluwé, Mia Doornaert, Cathérine Moerkerke, Yves Desmet, Tuur Van Wallendael, Christian Van Thillo, Albert Frère, Louis Sévèke, Geert Bourgeois, Flip Voets, Jos Bouveroux, Corinne van Kelecom, Jan Van den Bergh, …

 

Neem vandaag nog een abonnement.

 

Nooit zal nieuws voor u nog hetzelfde zijn.

 

AN AchterhetNieuws is niet schatplichtig aan een subsidiërende overheid of betalende adverteerders. Als een vrije pers u lief is, stuur uw exemplaar dan niet door, maar verwijs al uw vrienden naar de  webstek www.achterhetnieuws.be en spoor hen aan, zich eveneens te abonneren.


 
14:24 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.