20-11-05

Het blauwe hemd en de plooirok

Het blauwe hemd en de plooirok

 

De jonge en gedreven Vincent Van Quickenborne is Staatssecretaris voor het Vereenvoudigen van Ingewikklde Aangelegenheden en het Afschaffen over Volstrekt Overbodige Ambetantigheden.

 

Gemakkelijk is dat niet, want voor wie enig inzicht heeft verworven, is niets nog ingewikkeld. En wat voor iedereen volstrekt overbodig lijkt, kan misschien nuttig zijn om individuele belangen te dienen.

 

Zo stelde de staatssecretaris ooit voor, de wet die bedrijven verplicht een betaalde advertentie te plaatsen in een dagblad (in praktijk was dat meestal De Tijd) wanneer ze hun jaarlijkse vergadering houden, gewoon af te schaffen. In deze cyberwereld, kan dat inderdaad net zo goed op de webstek van dat bedrijf staan en aandeelhouders moeten dan maar gaan kijken. Ze mogen iets doen voor hun geld en ze zullen toch wel weten in welk bedrijf ze belangen hebben, zeker?

 

Zoals vaak zaaien gedachten van ministers en staatssecretarissen paniek indien ze te vroeg gelucht worden, en daarna hoort er niemand nog wat van. De groene excellenties Aelvoet, Dua en Vogels waren daar schoolvoorbeelden van. Bijna elke dag bevielen ze van een schitterend idee om de maatschappij te verbeteren. Hun persdienst lanceerde dat in een stijl waaruit niemand kon opmaken of het een hersenspinsel was, dan wel een al zo goed als vaststaande beslissing, en de media liepen storm om de minister nog meer bekendheid te geven met een scheet in een fles, die daarna gewoon in rook opging. In het buitenland lacht men nog met het verbod op chocolade sigaretten, bij ons leven we ondertussen in 2005.

 

Heel wat gewone mensen, die lang geen randdebielen zijn, hoorden zo'n nieuws maar half en dachten dat het al beslist was. Op de duur wist niemand in ons land nog wat nu wens of wet was. Meestal stond het parlement zelf verstomd van zoveel ongeëigende procedures, want het meeste moesten de verkozenen des volks zelf uit de pers vernemen omdat ze door het kabinet voorbij gelopen waren.

 

Ook de jonge staatssecretaris Van Quickenborne is ooit in die val getrapt. Voor de noodlijdende dagbladen in ons land was zijn voorstel een streep door de rekening en voor De Tijd zou het zowaar het faillissement kunnen betekend hebben.

 

Hoever het er nu mee staat, weet ik niet. Het enige wat ik weet, is dat De Tijd overhaast verkocht werd om de verliezen te beperken en dat de nieuwe eigenaar Christian Van Thillo heet.

 

Christian Van Thillo is een zakelijk genie, die jaren geleden een slabakkend Het Laatste Nieuws uitbouwde tot De Persgroep, die momenteel internationaal actief is. De man ligt niet echt wakker van krantenpapier, maar kent alles van de kleine velletjes waarop euro’s gedrukt worden. Die verwerft hij met de uitgave van o.a. Het Laatste Nieuws, De Morgen, Dag Allemaal, nu ook De Tijd, de Zone-bladen, met het radiostation Q-Music, met de tv-zender VTM, enz...

 

Hij is een intieme vriend van Patrick De Wael en andere blauwe kopstukken. Maar ondanks het concurrentiële gegeven liggen zijn handen ook naast die van Rik Denolf op dezelfde buik. Als bijv. iemand van Roularta bij De Persgroep solliciteert, dan is Denolf al ingelicht, nog voor de kandidaat antwoord krijgt.

 

Wil nu het toeval, dat staatssecretaris Vincent van Kwikkendinges (zoals hij steevast genoemd wordt door ene Lewie Toebak uit L.) tot dezelfde blauwe partij behoort als de heer Van Thillo en zijn vrienden. Bovendien kan zelfs een Staatssecretaris maar best goede maatjes zijn met een Vlaams berlusconietje, zeker in de verkiezingsperiode.

 

Tegen het VEV kan een staatssecretaris het nog opnemen, tegen een persmagnaat ligt dat moeilijker.

 

Nu De Tijd in andere handen is, wil de nieuwe eigenaar daar natuurlijk rendement uithalen. En daarvoor zijn advertenties nodig. Onder andere van bedrijven die hun jaarlijkse algemene vergadering houden.

 

Juist ja, de advertenties die de staatssecretaris ooit als Volstrekt Overbodige Ambetantigheden beschouwde en wilde afschaffen.

 

Zou daar nu nog iets van komen?


11:04 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

blauwe hemd Mr. van Balberghe,
daar komt niets meer van, maar 't geeft me de gelegenheid om u te vragen of er schot zit in de rechtse/vlaamse/goede krant??
Daar wacht ik al jaaaaaren op.
Gazet van janssens buitengegooid, maar waar moet ik nu heen?
Uw blog: schitterend. In dit on-land geraak je aan veel gewoon, maar waar die "heel-slecht" stemmen vandaan komen is niet te vatten.
Zou het kunnen, dat iemand regelmatig ...??
Vlaamse, vriendelijke, trouwe groet.

Gepost door: willy vandersmissen | 20-11-05

De commentaren zijn gesloten.