15-11-05

Lang leve het profitariaat!

Lang leve het profitariaat!

 

Wanneer iemand je vriendelijk zegt, niet te kunnen helpen, is dat nog altijd leuker dan afgesnauwd te worden. Maar als niemand je kan helpen, dan kunnen ze op de duur met hun vriendelijkheid de pot op.

 

Stel, je beslist om als huismoeder voor je gezin te zorgen. Je bent zo eerlijk, je baan zelf op te zeggen en geen ontslag te vragen om dan onterecht stempelgeld te ontvangen. Zelfs als je partner goed verdient, is je totaal inkomen normaal gezien lager dan in een gezin van een werkende met een steuntrekkende partner.

 

Er zijn nog mensen die zulke keuzes maken. Ze zijn bereid iets in te leveren en niet de hele gemeenschap voor hun keuze te laten opdraaien, maar ze willen niet in de val van geestelijke verpaupering trappen. Ze willen sociale contacten houden, zich blijven ontplooien of bijscholen en die verworven kennis ook graag terug ten dienste stellen van anderen.

 

De mogelijkheden zijn legio: van  bloemschikken, patchwork, portrettekenen tot automechanica en Russische handelscorrespondentie. Je kan ook een opleiding volgen als sportinitiator. Zo’n opleiding kost 135 euro, maar werklozen krijgen daarvan de helft terug (zie pagina 14 op http://www.bloso.be/public/trainer/Docs/Brochure2005/Inle...). Als je werkt kan je de helft betalen met opleidingscheques. Minister Renaat Landuyt  geeft toe dat dit niet helemaal nodig is voor de job, maar toch belangrijk voor de persoonlijke ontplooiing. (zie laatste paragraaf van http://www.leuven.be/showpage.asp?iPageID=2332). Mooi toch?

 

Alleen… studenten en thuisblijvende huismoeders of –vaders, die zich ook willen ontplooien, moeten de volle pot betalen!

 

Even bellen met Bloso. Hallo, is dat geen discriminatie? Het is een bijzonder lieve, vriendelijke mevrouw die toegeeft dat ze het zelf ook niet eerlijk en logisch vindt, maar dat Bloso daar niets aan kan veranderen. Het is een beslissing van de overheid.

 

Dus, even bellen naar de Infolijn van de Vlaamse Overheid. Hallo, is dat geen discriminatie? Ook bij de Vlaamse Overheid werken heel lieve, vriendelijke mevrouwen. Eén ervan belooft de vraag voor te leggen aan de juiste persoon die ten laatste binnen 48 uur zal terugbellen. Het duurt nog geen 24 uur of er belt een andere, even lieve en vriendelijke, mevrouw terug. Het is geen discriminatie, het is ‘eigen schuld’. Wie in zo’n geval verkeert, heeft zelf de rechten op tegemoetkoming opgegeven door te stoppen met werken en geen stempelgeld aan te vragen. Ze geeft, in al haar vriendelijkheid, wel een goede raad: neem eens contact met de VDAB.

 

We zien het nut niet in, van te bellen naar een dienst voor arbeidsbemiddeling, als iemand  helemaal geen arbeidsbemiddeling nodig heeft, maar slechts op gelijke voet wil behandeld worden.

 

Misschien dat de Vlaamse Ombudsdienst daar iets aan kan doen? Hallo, is dat geen discriminatie? Bellen naar de Vlaamse Ombudsdienst kleurt je dag! Wat een lieve en vriendelijke mevrouw is het toch, die er de telefoon opneemt! Echt helpen kan ze evenwel niet, want de Vlaamse Ombudsdienst bemiddelt slechts bij een uitvoeringsprobleem en dit is duidelijk een beleidsprobleem. Ze geeft ook fijntjes mee dat iemand, die zelf een baan opzegt en niet als een profiteur de sociale voorzieningen uitmelkt, wellicht geld genoeg zal hebben om de volle pot te betalen. Niettemin heeft ook zij een goede raad: leg de vraag eens voor aan minister voor Sport Bert Anciaux.

 

Even bellen met kabinet Anciaux. Hallo, is dat geen discriminatie? Eerst een keuzemenu dat dit probleem nog niet kent. Dan komt er een oprecht lieve en vriendelijke… meneer aan de lijn die zal doorverbinden met iemand anders, maar niet zonder zich daarvoor te verontschuldigen en te benadrukken dat hij je echt niet van het kastje naar de muur stuurt.

 

Ze steken er mekaar de loef af, want die tweede meneer is zowaar nog vriendelijker! Hij weet zelfs al van de eerste waarover het gaat en geeft als goede raad, het probleem eens op papier te zetten en op te sturen naar het kabinet. ‘Men’ zal het dan bekijken en er al dan niet gevolg aan geven.

 

Het staat hier allemaal. Niet op papier, maar op het scherm. Ook niet opgestuurd naar het kabinet, ze moeten maar komen kijken. Omdat het hele reglement ertoe leidt dat  mensen op de duur niet anders kunnen dan in een systeem te stappen waar ze niet thuishoren.

 

Wie in eer en geweten geen werkzoekende is en bovendien zo correct is geen werklozensmeer op te likken, wie het systeem niet uitholt en zich niet nestelt in het profitariaat, vraagt daar geen beloning voor. Maar wil er vooral niet voor gestraft worden.

 

En dat is ook (nog) heel vriendelijk gezegd. 


11:22 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Ik ben zo'n gek die enkele jaren geleden uit eigen beweging haar job heeft opgegeven om voor mijn gezin te zorgen. Niks geen loopbaanonderbreking, omdat ik niet inzag waarom ik zou moeten betaald worden om minder te werken. Niks geen stempelgeld omdat ik niet verwacht dat de maatschappij voor mijn beslissing betaalt. Door mijn omgeving werd en word ik voor gek versleten want waarom zou iemand geld laten schieten dat zo voor het grijpen ligt.

En eerlijk gezegd, heb ik er ondertussen dik spijt van. Want ik betaal nu dubbel en dik de rekening. Ondertussen ben ik "chronisch terminaal" ziek. Om het praktisch te kunnen bolwerken, heeft mijn man een stapje teruggezet op zijn job. Dus minder inkomsten en meer uitgaven voor medische kosten. Ziekteuitkering: noppes, invaliditeit: noppes. Gelukkig hebben we een hospitalisatieverzekering.
Ondertussen zie ik rondom mij mensen die minder gaan werken, mét behoud van loon of met een mooie premie erbovenop.

Eerlijk duurt het langst? I don't think so.
Misschien moet ik mij toch maar eens inschrijven bij de VDAB als werkzoekende en mij daarna ziek laten verklaren...
Ze hebben er zelf om gevraagd.

Gepost door: Anneke | 15-11-05

opmerking eerlijkheid wordt niet beloond.

Gepost door: Jean-Luc SALOMEZ | 15-11-05

Even andersom redeneren... Indien u niet van de staat neemt waar u recht op hebt, dan heeft diezelfde staat vrijspel met uw geld.

En?... iedereen in alles akkoord met wat de staat doet met uw/ons geld?

Ik persoonlijk zou denken dat we de laatste legislaturen met de meest arrogante, ondankbare, verkwistende, leugenachtige en verspillende regeringen te maken hebben uit de na-oorlogse geschiedenis.

Er is zelf geen democratie inzake volksvertegenwoordiging vermits zelf uw eigenste belastingsgeld gebruikt wordt om processen in te spannen tegen diegenen die de meerderheid mathematisch bedreigen, of als u het omdraait, om uw eigenste partij(-en en combinaties) in het zadel te houden...of wat te zeggen van het in stand houden van een wapen industrie met 'meevallers' voor de regering.

Kortom: diegene die het geld waar ie recht op heeft niet wil ontvangen geeft een kado aan de staat, maak bijv. wapenaankopen mogelijk en subsidies voor ophitsende (neen, niet de rustige uiteraard) moskeeën , om maar twee (extreme) dingen te noemen.

Beter te ontvangen en zelf te kiezen aan welk doel men het eventueel wil uitgeven, zonder zelf te consumeren.

Dat maakt natuurlijk de rekening van Anneke niet. Vijgen na pasen. Anneke heeft mooi gehandeld en Anneke is dus een mooi mens.
Anneke is nooit dom geweest maar eerlijk maar té wijs, dus Anneke was niet fout.

Dit beleid is fout, en op zéér vele gebieden.
Anneke zal moed krijgen, en de rest zal volgen. Groetjes.

Gepost door: Jade | 15-11-05

De commentaren zijn gesloten.