11-11-05

Denken voor Dummies

Denken voor Dummies

 

Vandaag is het de laatste dag van de Boekenbeurs. Daarover schreef ik al vorige zaterdag (‘Het boek en je beurs’, op Vrij van Zegel op 5-11-2005). Vandaag lees ik er een beschouwing over in ZO-Magazine, het ledenblad van UNIZO.

 

De ‘grote pers’ kijkt meestal nogal neer op dit soort bladen, als ze tenminste weet dat ze bestaan. De journalisten, die eraan meewerken, worden beschouwd als minderwaardig, niet geschikt voor ‘ernstige kranten’ of spookschrijvers die het standpunt van hun organisatie moeten vertolken. Dat laatste klopt voor een deel. Zoals krantenjournalisten ook in de politieke en vooral de commerciële lijn van hun bedrijf moeten lopen.

 

Natuurlijk schrijven journalisten van bijvoorbeeld ZO-Magazine (maar ook van Uit-Magazine, Bouwkroniek en vele andere) voor hun leden. Die leden weten ook dat hun blad de spreekbuis is van de organisatie die voor hen opkomt.

 

Krantenlezers weten niet dat de hoofdredacteurs van de Belgische media vorige dinsdagavond  dringend ontboden waren bij minister van Binnenlandse Aangelegenheden Dewael en minister van Justitie Laurette Onkelinx en het dringende verzoek hoorden om slechts discreet te berichten over de 15 autobranden in ons land en ze te bestempelen als ‘alleenstaande gevallen’. Zoals er elke nacht in Parijs honderden alleenstaande gevallen zijn? Molotov-terroristen plaatsen natùùrlijk die auto’s niet op de lopende band!

 

We zullen de volgende dagen wel lezen welke hoofdredacteurs meer bronnen gebruiken dan alleen de officiële versie die ze volgens Dewael en Onkelinx  ’24 uur op 24 kunnen raadplegen op het speciale telefoonnummer voor de pers 02-506 47 11”.

 

Maar daarover wil het in dit artikel niet hebben. De achtergronden en machinaties die onze media beïnvloeden staan elke maand in AN AchterhetNieuws, een onafhankelijk magazine over de media. Of, zoals de hoofdredacteur van AN het graag omschrijft: de vijfde macht die de vierde macht controleert.

 

Ik wil het wel hebben over het artikel Beursberichten (een crème van een titel) dat Herman Van Waes dus in ZO-Magazine publiceerde.

 

Herman Van Waes is niet zomaar een schrijvelaar. Hij is een ernstige (dus ook goedlachse), vakbekwame en ervaren journalist die in eer en geweten en vooral deontologisch zijn werk doet. Hij is geen ‘spreekbuis’, geen ‘woordvoerder’ en geen ‘spookschrijver’. Herman Van Waes begon in de jaren zeventig bij het toenmalige weekblad De Post (als ik het me goed herinner) en hij leerde in de ‘grote pers’ het klappen van de zweep. Daar plukt hij (en al zijn lezers) nu de vruchten van. Er zijn er velen die van hem kunnen leren.

 

Hij koppelt zijn speurneus, die goede, juiste en volledige informatie vindt, aan een fijngeslepen pen die een frisse gedachtengang uitdrukt. Geef toe, een zinnetje als ‘De Gouden Uil heeft al langer een vogelgriepje’ is toch schit-te-rend!

 

Verder maakt hij interessante bedenkingen in zijn stuk. Ik zou het hier helemaal willen overnemen, maar ik doe dat niet ongevraagd en ik kan hem vandaag niet bereiken. Eén citaat zal hij me beslist niet kwalijk nemen.

 

Lees en geniet:

 

“Als alle kookboeken die hier over de toonbank gaan ook effectief in de keuken zouden gebruikt worden, zouden de restaurants er verlaten bijliggen. Als alle dieetboeken hun deugdelijkheid zouden bewijzen, zou deze niche zichzelf al hebben opgeheven. Als alle bestsellers met verse tips voor een nog beter seksleven –kiest u de aardbei of het zweepje?- ook op de slaapkamer zouden worden geïmplementeerd, zouden hier alleen maar gelukkige koppeltjes rondlopen. En als alle variaties op ‘computerboeken for Dummies’ hun mega-oplage waard zijn, zijn we inmiddels allemaal volleerde surfers.”

 

Ik houd van zulke gedachtengang. Een ideetje dat opgebouwd is met contradicties, niet om iets aan te tonen of om over in discussie te gaan, maar om tot denken aan te zetten.

 

Zo’n boek zou nog moeten bestaan: “Denken voor Dummies”.

 


 

N.B.: Dit artikel is geen vriendendienst. Ik ben geen lid van UNIZO en ik heb Herman Van Waes nooit ontmoet.12:41 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Vraagje om je link te plaatsen Voeg gratis je link toe op mijn linkpagina.
surf naar http://linkpagina.hetweb.be/cgi-bin/user/lp_0176/lp.pl?action=bekijken
er wordt geen tegenprestatie gevraagd.
met vriendelijke groet,
Jean-Luc SALOMEZ
0032/485.693.438
0031/64.99.224.33
http://www.jeanlucsalomezvzw.centerall.com
http://www.autohandelsalomez.com

Bezoek : http://www.propol.org

Het persoonlijke dagboek vindt je op :
http://jeanlucsalomez.web-log.nl

Voor de gedichten ga je naar :
http://members.lycos.nl/jeanlucsalomez
http://www.geocitis.com/jeanlucsalomez

Gepost door: Jean-Luc SALOMEZ | 13-11-05

opmerking laat ons hopen dat de journalisten bekwame mensen zijn en dat ze de juiste berichtgeving doorzenden naar de burger. wat ministers willen is hun zaak, de bevolking heeft recht op de waarheid. en ja, het is best wel aanstekelijk, als er berichten over zijn kan het anderen op ideeen brengen, maar er is geen alternatief mijn inziens.

Gepost door: Jean-Luc SALOMEZ | 14-11-05

Interesting Erg interessant leesvoer hier. Ik kom zeker vaak terug.
Groetjes

Gepost door: Elly | 14-11-05

De commentaren zijn gesloten.