24-10-05

Waar krapuul zich thuisvoelt

Waar krapuul zich thuisvoelt

 

1.

Op het Antwerpse Zuid werd de oude vismijn afgebroken door een bouwpromotor die er luxe-appartementen in de plaats bouwde. De woongelegenheden zijn gerangschikt rond een binnentuin die eruit ziet als een straat. Een of andere fantast van het stadhuis gaf deze straat zelfs een naam: Rivierstraat. Niettemin blijft ze privé-eigendom en is ze geen openbaar domein. Omdat sommigen dachten van wel, liep er regelmatig vreemd volk rond dat er niet thuishoorde. Op zich was dat niet zo erg, maar de ongevraagde bezoekers beschadigden aanplantingen, stalen tuinmeubilair, begluurden de bewoners in hun privacy en urineerden waar ze stonden. Een vergeten drugspuit was er zelfs geen uitzondering.

Dus besloten de bewoners om hun privé-eigendom af te sluiten met een hekken.

Links Vlaanderen schreeuwde moord en brand tegen zoveel arrogantie. Wat dachten die dikke nekken wel? Dat ze beter waren dan de rest van ’t Stad?

(lees hierover ook mijn artikel ‘Zo maakt men een kwaliteitskrant’, verschenen op deze blog op 30.9.2005).

 

2.

De Schijfstraat in Mechelen is wél openbaar domein. In de Schijfstraat staan sociale woningen die bewoond worden door, meestal oudere, mensen die het financieel niet al te breed hebben. Niet echt arm, maar wel proper. Ze zorgen ervoor dat hun wijk een beetje leuk blijft, vooral warm en gezellig. Ze houden elkaar in de gaten als er eens iemand een paar dagen niet meer buiten komt, oefenen sociale controle uit, geven de uitgelezen krant aan elkaar door, doen voor elkaar boodschappen en op een zomeravond komen de stoelen en de pitjesbak er nog buiten.

Een groepje ‘jongeren’, dat met de hele buurt niets te maken heeft, kan dat echter niet hebben. Dus gaan ze er met hun gestolen brommertjes doorzoeven, maken dag en nacht lawaai, dealen er openlijk op de straat, bonken ’s nachts op de rolluiken, bedreigen de bewoners…

Wanneer je als 14-jarige op de straat al meer 'verdient' dan een 20-jarige afgestudeerde, waarom zou je dan naar school gaan? Als zelfs het parket zich begraaft onder de dossiers en niet durft zeggen wat de hele stad denkt, waarom zou je je dan iets aantrekken van oude mensjes die je toch niet kunnen achtervolgen wegens slecht te been?

Op het stadhuis beseft men echter wel dat het zo niet verder kan. Bovendien komen de verkiezingen eraan. Dus heeft men besloten om deze straat af te sluiten met een hekken, zodat alleen de bewoners er nog in kunnen.

 

3.

Vraag: wat is het verschil tussen een bewoner van een luxe-appartement op het Antwerpse Zuid en een bewoner van een sociale woning in de Mechelse Schijfstraat?

 

4.

Bedenking: in een stad waar meer mensen dan wilde dieren wonen, brengt men de wilde dieren onder in de kooien van een dierentuin. In grote wildparken, waar wilde dieren thuis zijn, laat men ze vrij rondlopen en sluit men de bezoekers op in veilige kooien die op jeeps worden rondgereden.

 

5.

Bedenking 2: vroeger werd geboefte achter de tralies gezet, nu beveiligt men slachtoffers achter een traliehekwerk. Hebben we dan zoveel geboefte binnengehaald en geven we dat krapuul dan zoveel rechten, dat het de behandeling van een meerderheid verdient?

 

6.

Vraag: wie is ‘we’ in de vraag onder punt 5? Antwoord volgt na de verkiezingen.


12:06 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Ronduit schitterend ...vooral de bedenkingen onder punt 4 en 5.
In welke tijden zijn we terecht gekomen ?
Dat het gezonde (journalistieke) verstand, het registreren met eigen ogen en oren opgekropt en opgepot zou moeten worden tot algehele constipatie, of zoals Luc in punt 6. aanstipt: enkel en ten laatste in het kieshokje zal en kan...
Omwille van de schijters van averechtse wetten diarrées, gevolg van het eigen falen en stinkend wanhopige camouflage technieken, die ofwel wegkijken van wat zij veroorzaakt hebben of anderen zeggen waar naar te kijken, brood en spelen, volksentertainment , wat feestcheques hier en daar én... bepalen wat 'goed voor de mensen is'.
Mooie gebalde tekst met poten en oren. Elke letter gerechtvaardigd.

Gepost door: Jade | 24-10-05

Ooit hebben ze dat anders opgelost, ze noemden dat... ... een reservaat?

Gepost door: Kris | 25-10-05

De commentaren zijn gesloten.