19-10-05

De immorele bedriegers

De immorele bedriegers

 

Reclamemensen kennen allemaal het verhaal van ‘the hidden persuaders’. Een film heeft 24 beelden per seconde. De beelden volgen elkaar zo snel op, dat het menselijke oog ze niet afzonderlijk kan waarnemen. Wordt in een reeks één beeld vervangen door een beeld dat totaal niet aansluit bij de andere, zal niemand dat merken. Dus werd in Amerika (natuurlijk, waar anders?) een proef gedaan. In een onschuldig lijkende reclamespot voor de bioscoop over bij voorbeeld reizen of interieur, werd elke seconde 1 beeld ingelast met de afbeelding van een bepaald sigarettenmerk. Tijdens de pauze kochten de meesten een pakje van dat merk.

 

Onzichtbare publiciteit dus, die louter op ons onderbewustzijn inwerkt. Men noemde dergelijke technieken ‘de verborgen verleiders’. In werkelijkheid was het pure manipulatie van de geest en indoctrinatie.

 

Dezelfde techniek kan ook gebruikt worden om een onwetende groep mensen een ideologie op te dringen of in een bepaalde richting te laten denken. Maar dan vertaal je ‘hidden persuading’ als ‘immoreel bedrog’!

 

Ook bij ons zijn er voorbeelden die er verdacht veel op lijken. Nemen we maar de dagelijkse politieke berichtgeving op de VRT. Maar dat kunnen we dan nog verklaren door een gebrek aan beroepsfatsoen van de leiding of de journalist van dienst. Hoewel... In werkelijkheid wordt deze techniek heel doelbewust toegepast en door de overheid (door u en mij dus) betaald!

 

Let voortaan even extra op wat op uw scherm verschijnt. Volgende ‘programmawijzigingen’ mag u over korte tijd verwachten. Ze hebben maar 1 doel: de goedgelovige kijkers de armoedeproblematiek uit het Zuiden door de strot rammen zonder dat ze het beseffen!

 

1. In Vlaanderen Vakantieland (dat al lang niet meer over Vlaanderen handelt) komt weldra een reportagereeks met aandacht voor ethisch en ecologisch verantwoord, avontuurlijk en duurzaam reizen, gecombineerd met positieve verhalen over ontwikkelingssamenwerking en de uitdagingen van de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. NGO’s, maar ook reisorganisatoren met speciale aandacht voor duurzaam reizen, worden betrokken in de bepaling van bestemmingen en verhalen.

 

2. Kanaal Z zendt binnenkort een programma uit, dat heet ‘Klein Krediet, Grote Hefboom’. Daarin wordt het dagelijkse leven in een microfinancieringsinstelling in het Zuiden in beeld gebracht. Het programma laat zien hoe het kleine krediet het leven van mensen verandert. Microfinancieringsinstellingen verstrekken leningen aan startende en kleine ondernemers die bij de klassieke banken uit de boot vallen. Dankzij dit geld kunnen ze hun bedrijfsactiviteiten uitbouwen en worden economische groei en duurzame werkgelegenheid gestimuleerd. Kanaal Z werkt voor deze reeks samen met de Oegandese Unie voor Microfinanciering (UMU) die aan een 80.000 kleine ondernemers kredieten verstrekt.

 

3. Gedurende 4 weken van elk 6 afleveringen zullen de scenaristen van Familie (VTM) een verhaallijn verwerken over vrijwilligerswerk in de Derde Wereld. Eén van de personages vertrekt als vrijwilliger naar Afrika en stuit op nogal wat onbegrip bij zijn omgeving. De programmamakers werken inhoudelijk samen met Vredeseilanden. Orgelpunt van het verhaal wordt een groots benefietevenement dat ook in de realiteit zal worden georganiseerd tijdens de opendeurdagen van de Studio’s Amusement.

 

4. Het toppunt en meest immorele is dat zelfs een nieuwsuitzending, en dan nog wel speciaal op een kinderpubliek gericht, voor dit doel misbruikt wordt. Karrewiet, het jeugdjournaal op Ketnet, stuurt een van haar wrappers op ontdekkingsreis naar Zuid-Afrika. Het land staat een hele week in de kijker met een dagelijkse dagboekreportage, ook te volgen via het Internet. Terug in het land vertelt de wrapper in de Ketnetstudio over de situatie in Zuid-Afrika en hoe Vlaanderen probeert te helpen.

 

Deze onethische vorm van ongewilde manipulatie wordt gesponsord door het Vlaamse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Voor elk programma is een budget van 15.000 euro subsidie uitgetrokken. Dezelfde minister is ook bevoegd voor Media en heeft meer dan een miljoen euro vrijgemaakt om de media onafhankelijker te laten werken.

Onafhankelijk van wie?

 

Is er dan geen enkele Vlaamse zender die het fatsoen heeft om voor deze vorm van omkoping te bedanken? Is er dan geen enkele krant die deze praktijken luidkeels aan de schandpaal spijkert?

 

Dergelijke vorm van onderbewuste beïnvloeding is immoreler dan een reclamespot over barbiepoppen voor en na Schuif-Af. Dat de minister daar maar eens goed over nadenkt. Ik kan hem nu al voorspellen dat hij het verkeerde effect zal bereiken met zijn geldverkwistende, goede (?) bedoelingen.

 

Als de kijker op die manier bedrogen wordt, zal die de noord-zuidproblematiek helemaal de rug toekeren. Misschien zelfs de Vlaamse zenders in hun geheel.


20:50 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Facisten Dat van die onbewuste beinvloeding via verborgen beelden is grotendeels een "broodje aap". Er zijn inderdaad onderzoeken naar gedaan maar er kwam altijd uit dat dit bijna geen effect had.

Het bijsturen van onze mening via de tv en andere media is al langer aan de gang. Kijk maar eens naar de multikul die ons wordt opgedrongen via allerlei VRT series (flikken e.d.). Of de goednieuws show van de regering. Als de media niet meer over misdaad (mogen) publiceren gaat de bevolking vanzelf denken dat het beter gaat. Een paar valse statistiekjes erbij en voila.

Hopelijk is de gemiddelde Vlaming intelligenter dan Guy denkt. Maar als ik zo naar het ABVV en ACV kijk......

Gepost door: Kees | 20-10-05

daarom zingen we uit volle borst daarom zingen we uit volle borst
Ik ben vandaag zo vrolijk
Zo vrolijk, zo vrolijk
Ik ben behoorlijk vrolijk
Zo vrolijk was ik nooit

Ik was wel vaker vrolijk
Heel vrolijk, heel vrolijk
Maar zo behoorlijk vrolijk
Was ik tot nu toe nooit

Soms ben ik ongelukkig
Ontzettend ongelukkig
Soms ben ik ongelukkig
Dan sterf ik van verdriet

Soms ben ik wat neurotisch
Psychotisch en chaotisch
Labiel en neogotisch
Maar vandaag dus niet

Vandaag ben ik zo vrolijk
Zo vrolijk, zo vrolijk
Ik ben behoorlijk vrolijk
Zo vrolijk was ik nooit

Gepost door: hermanneke | 20-10-05

Daarom fluiten sommigen in het donker... Ik moet Luc van Balberghe in zijn besluit bijtreden.
Schaamteloosheid en opdringerigheid heeft na verloop van tijd het omgekeerde effekt. Een gebrek aan fatsoen, het beledigend onderschatten van de doelgroep zou men dat kunnen noemen.
Of hoe arrogantie het eerste teken is, de voorbode is van de val naar de onmacht, het blootleggen van jerenlange volksmanipulatie.

Een opdringerige vertegenwoordiger, vooral als je zijn fake-rommel niet nodig hebt, kan eerst op een beetje tijd rekenen, daarna op irritatie en daarna op een gesloten deur of zelf agressie. Trop is te veel.

Een staatszender moet niet 'zijn' waarheid of keuzes verkondigen, een staatszender moet droge berichten geven en open en bloot duiden of in de breedte nabeschouwen. Onderzoeksjournalistiek naar de misbruiken van overheidsgeld, of de handel en wandel van ene Leterme, of Di Rupo, bijv., of zij hun voorbeeldfunctie voor 100% vervullen zou ook mogen.

'Preventief' in zelfbediening en eigen-bewierokend programmeren werkte op de duur ook niet meer in de DDR.

Maar ja, sommigen hebben dat niet door en kijken beaat naar alles wat hen voorgeschoteld wordt. Dat worden er hoe langer hoe minder godzijdank. Zij beginnen te fluiten in het donker: ' Daarom zingen we uit volle borst' bijv.


Gepost door: Jade | 22-10-05

De commentaren zijn gesloten.