25-09-05

Dag! van de klant

Dag, van de klant

 

De timing kon niet slechter. Precies op de dag dat UNIZO de ‘Dag van de Klant’ organiseert, verklaart haar gedelegeerd bestuurder, in iets andere bewoordingen, dat de klant de laatse van zijn bekommernissen is.

 

UNIZO is de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Tot voor enige jaren heette ze nog NCMV, Nationaal Christelijk Middenstandverbond. Toen de voorzitter-potentaat Petrus Thijs gepensioneerd werd en de jongere generatie aantrad, vond die ‘nationaal’, ‘christelijk’ en ‘middenstand’ misschien nog net geen vieze woordjes, maar alleszins oubollig. Wat erger was: die woorden beperkten de doelgroep (lees: lidgelden) van de organisatie. Er waren steeds minder middenstanders, laat staan christelijke mindenstanders.

 

Daarom veranderde NCMV van naam en ging in de vijver van de Kamers van Koophandel vissen. Niet alleen handelaars of vrije beroepen, maar ook bedrijven en ondernemingen konden plots lid worden.

 

Het is duidelijk dat dergelijke, uit de kluiten gewassen organisaties zoals ook een Boerenbond, een ex-VEV, een VTB, een ex-ASLK, etc... op de duur nog slechts hun rentabiliteit en voortbestaan als voornaamste doel zien. Van het idealisme van hun stichters is zelden nog iets overgebleven.

 

Dat werd gisteren nog maar eens pijnlijk duidelijk toen de gedelegeerd bestuurder van UNIZO verklaarde dat startende ondernemers eerst hun vakbekwaamheid moeten bewijzen. Niet met wat ze aan ervaring verworven hebben in de amateur- of hobbysfeer, maar natuurlijk met een diploma van de geschikte opleiding. Hebben ze dat niet, moeten ze cursussen gaan volgen. Hij zegde er net niet bij, dat UNIZO desnoods die cursussen wel zou inrichten...

 

Wat is er nu verkeerd aan een vestigingsattest? Een bekwame handelaar is toch in het voordeel van de klant?

 

Uiteraard! Behalve als dat vestigingsattest een ‘commerske’ is dat de kwaliteit niet verbetert, geld kost aan de starters en vooral dient om de oudere, wat uitgebluste rotten in de sector te beschermen tegen de dynamiek van nieuwkomers. Protectionisme, dus.

 

De afschaffing van een beroepsbekwaamheidsattest voor fotograaf bijvoorbeeld, is een goeie zaak. De opleiding bestaat sinds decennia voor een groot deel uit scheikunde, terwijl er aan de huidige, digitale fotografie geen gram scheikunde meer te pas komt. De digitale opleidingen worden door de fabrikanten zelf verstrekt, want bij de opleidingscentra is er zelf nog niemand voldoende in thuis.

 

Bovendien zijn er heel wat amateurfotografen die technisch, artistiek en kwalitatief veel verder staan en veel beter werk leveren dan de ‘erkende beroepsfotograaf’ die steeds hetzelfde huwelijksalbum aflevert met andere personages.

 

Waarom zouden mensen trouwens van hun hobby geen beroep mogen maken?

 

Waarom mag een huismoeder met een groot gezin elke dag een lekkere en gezonde, warme maaltijd bereiden, maar mag ze dat niet in haar restaurantje zonder dat ze eerst een koksdiploma behaalde bij docenten die meestal zelf in de horeca mislukt zijn? Trouwens, hebben alle Chinese koks in ons land een erkend koksdiploma of huren ze gewoon iemand in die zijn naam leent aan hun bvba? En zo ja, hebben ze dan tijdens hun opleiding leren Fu Jong Hai, Bami Pan Dang of Chop Shoy bereiden. Ik ben zeker van niet. Want Bami Pan Dang bestaat niet eens. Ik bedenk het ter plekke.

 

Waarom mag een friturist alleen in gestold vet gevangen rotzooi aanbieden onder de naam curryworst en geen eigengemaakte giros of door zijn grootmoeder gemaakt stoofvlees verkopen?

 

Waarom moet iemand met een universitair diploma, die een verzekerings- of vastgoedmakelaardij wil beginnen, eerst nog enkele jaren avondschool lopen in bedrijfsbeheer? Wat leert hij daar? Hoe hij publiciteit moet maken? Hoe hij met een bankier moet onderhandelen? Hoe hij creatief met zijn boekhouding kan omspringen? Hoe hij zijn klanten kan charmeren door te glimlachen, ze een hand te geven, ze bij de naam te noemen? Hoe hij moet netwerken? Hoe hij oplichters die ‘advertenties voor ’t boekske van de brandweer’ verkopen, zijn deur moet uittrappen? Neen, niets van dat alles. Ze leren er theorie, waarvoor ze later toch een deskundige accountant, sociaal adviseur of advocaat raadplegen.

 

Hebben trouwens al die Pakistaanse vluchtelingen die door een zetbaas als zelfstandige in een nachtwinkel gedropt worden, enige kennis van ons handelsrecht?

 

De vestigingswet is een rem op het vrije ondernemerschap en dient tot niets, behalve tot een fout begrepen protectionisme dat alleen maar in het nadeel van de klant is.

 

Bovendien betekent een bekwaamheidsattest voor de klant niet eens de garantie dat hij op een correcte manier zal behandeld worden. Oplichters en beunhazen zullen er altijd zijn. De klant zou meer gebaat zijn met een zwarte lijst van beurzensnijders dan met een lijst van ‘erkende handelaars’.

 

Het is de klant die een handelaar erkent door terug te komen of weg te blijven. En als hij terugkomt, is het omdat die handelaar dat verdient. Elke dag opnieuw.

 

En anders: dag, klant!


12:30 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

vestigingswet Het is voor buitenstaanders en vooral consumenten gemakkelijk om af te geven op iets wat ze inhoudelijk niet kennen, zoals wanneer een vestigingswet nuttig is om klant en ondernemer te beschermen tegen allerlei praktijken. Wildgroei in alles is nooit goed.

Gepost door: willy degheldere | 26-09-05

Vestigingattest Het vestigingattest kan zijn voordelen hebben wanneer het zeer gespecialiseerde beroepen betreft.Maar dikwijls is het, een verkapte vorm van bedrog. Zeker UNIZO spreekt voor de eigen kassa. Dat doet ze al jaren. Deze organisatie schiet haar doel voorbij en heeft,naar mijn bescheiden mening, de laatste jaren een beetje teveel politieke bindingen en belangen.

Ik sta volledig achter de auteur van dit artikel. Door het verplicht opleggen van dit attest, remt men het ondernemingsgevoel en de zin ervoor af. Men heeft het nu over ouderen die langer zouden moeten werken. Laat die mensen hun beroep of hobby verder uitoefenen, op zelfstandige basis én zonder attest. Wanneer zij dit willen kunnen zij dit op hun eigen ritme nog wat volhouden. Bekwaamheid zullen zij wel hebben. Stukken méér dan de juist afgestudeerde die slechts de schoolwijsheid kent. Wanneer er dan nog maar 10 % in slaagt om er, op deze manier, nog enkele jaartjes bij te doen, wie kan er dan wat tegen hebben? Zeker de regering niet. Net zoals de "zelfstandige hobbyist", wordt de schatkist er beter van.

Gepost door: ED | 26-09-05

Schoolverlaters Het is nu al zo moeilijk om als schoolverlater aan de bak te komen. Steeds weer wordt het gebrek aan ervaring gebruikt als argument om de solliciatie niet te weerhouden. Als je dan als schoolverlater nog moet gaan concurreren met de ervaren amateur-hobbyist loopt het (naar mijn bescheiden mening) de spuigaten uit.

Bovendien lijkt het me geen gezonde situatie als zulke (brug) gepensioneerden de markt betreden. Vaak staan er financieel beter voor dan de beginnende professional. (materiaal hebben ze de vorige jaren reeds verzameld, vakliteratuur kennen ze vaak door en door, ze plukken de vruchten van het jarenlang networking, ...) Bovendien geniet de intelligente hobyist dan nog eens van zijn zuur verdiende pensioen. Met andere woorden: ze doen het voor het plezier en niet voor de centen. Met als gevolg: onverantwoorde lage prijzen.

Dit is al zeer duidelijk gebleken in de journalistieke sector. Kijken we maar naar freelance journalisten en freelance fotografen. De ondernemers hoor je natuurlijk niet klagen, die betalen maar wat graag de lage prijzen.

Gepost door: Bert | 27-09-05

Hr @ Bert: Bruggepensioneerden mogen helemaal niks bijverdienen...

Kwalitatieve concurrentie, beroepsernst, eerlijkheid en inzet zijn voor mij véél nuttiger dan dat papiertje....En, 'graag doen' is nog het belangrijkste.

Gepost door: martin | 30-11-05

Fail

Gepost door: Fail | 19-09-08

De commentaren zijn gesloten.