19-09-05

Mag het iets meer zijn?

Mag het iets meer zijn?

 

Het is een oude truc: je geeft als handelaar iets meer dan gevraagd, je rekent het ‘meer’ erbij, je winst verhoogt en je hebt niemand bedrogen.

 

Slagers en grutters weten dat al sinds generaties. Cafébazen ook. Als je vroeger een koffie bestelde, was er een klontje suiker bij voor wie niet van te bitter hield, en een potje melk als je filterkoffie te straf vond.

 

Met de espresso-machine verdween stilaan het filterritueel. De koffie was ook minder lekker, maar de prijs bleef. Om dat te verantwoorden, kreeg je er een speculaasje bij. Om te soppen.

 

Een café-uitbater die bij de pinken was, noemde zijn kroeg ineens taverne of brasserie. Hij serveerde de koffie op een schoteltje met verschillende soorten suiker, een koekje, een chocolaatje, een stukje cake, een toefje slagroom, zelfs met een borrelglaasje amaretto of advocaat.

 

Kortom, een gewoon kopje koffie werd ongevraagd een afkooksel van een ‘grand café’, zelfs als je die troep niet lustte. Je kon het gebak en de alcohol trouwens altijd laten liggen, want je had er niet om gevraagd en je moest er toch niet voor betalen.

 

Ho neen? Natuurlijk wel, want een dergelijke koffie kostte meer dan een gewoon kopje bij Bertha in De Lustige Volksvriend.

 

Andere sectoren doen dat ook, zij het minder opvallend. Met mijn abonnement op elektronisch bankieren kan ik niet alleen mijn rekeninguittreksels nakijken of een overschrijving doen. Ik heb ook de mogelijkheid om de beweging van mijn aandelen te volgen en nog zo’n paar dingen, die ik bij gebrek aan aandelen nooit gebruik.

 

Elk computerprogramma bevat zoveel mogelijkheden die ik evenmin nodig heb, waarvan ik niet eens weet dat ze bestaan en die ik evenmin ooit gebruik.

 

Met mijn nieuwe videorecorder kan ik tot drie jaar vooruit programmeren. 'k Weet alleen niet welke programma's er over drie jaar zullen uitgezonden worden, maar voor de rest is het een fantastisch gevoel, te weten dat het kan.

 

Nu beginnen de kranten ook op die manier te kruidenieren. De zaterdagkrant van Gazet van Antwerpen van Het Laatste Nieuws kost voortaan 1,20 euro. Dat is plots een vijfde meer. Maar ik doe er (althans volgens de marketingdienst van Het Laatste Nieuws) een fantastische zaak aan. Hoewel ik alleen maar een krant wil met het gewone, dagelijkse nieuws, mag ik op zaterdag ook nog extra katernen over Relax, Reizen, Wonen, Mobiel/tv en voor de kleinsten een Disneykrant mee naar huis zeulen. Eén keer per maand krijg ik er dan het luxueuze magazine XL zomaar gratis (?) bovenop.

Bij Gazet van Antwerpen krijg ik er alleen een flutmagazinetje bij en dat is alles. Die is 'alleen op zaterdag' (benadrukt ze) duurder wegens de hogere productiekosten. Dat komt wellicht omdat de papier- en inktfabrikanten op vrijdag een toeslag rekenen...

 

De weekbladen Knack en Trends doen dat al jaren: hun basisproduct ‘verrijken’ met andere bladen die in losse verkoop geen schijn van kans zouden maken.

 

Maar als ik nu alleen maar Het Laatste Nieuws wil lezen op zaterdag en de rest van mijn vrije tijd vul met een goed boek? Tja, dan kan ik de katernen tot ergernis van mijn krantenboer laten liggen, maar ‘k moet ze wel meebetalen.

 

Het is een subtiele vorm van oplichting. Want al die katernen worden niet gemaakt om mij te informeren. Meestal zijn ze trouwens informatief waardeloos. Het zijn gewoon producten rond 1 thema met als enige bedoeling daarrond bijpassende advertenties te kunnen verkopen. Met andere woorden: het verhaal van de hogere productiekosten klopt niet, want die katernen zijn al dubbel en dik betaald door de adverteerders. En die Disneykrant is voor veel ouders de enige stimulans om die dag Het Laatste Nieuws te kopen. Reclame voor eigen huis, dus.

 

Alleen Telenet bakt het nog bruiner: die smeren je een abonnement aan voor een pakket televisiezenders, leveren je er daarna acht minder en zeggen zonder blikken of blozen dat je ze kan krijgen als je er nog eens extra voor betaalt

 

Er zitten er voor minder achter de tralies.

17:14 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

en de brave burger slikt en... zal betalen inderdaad

Gepost door: willy | 21-09-05

Telenet opent je portemonnee Telenet ontpopte zich van een aantrekkelijke cocurrent voor Belgacom tot het arrogantste bedrijf van Belgie. En de overheid die georganiseerde diefstal maar subsidieren!

Gepost door: mr m | 10-02-06

De commentaren zijn gesloten.