11-09-05

Internet of stookolie?

Internet of stookolie?

 

Dat komt ervan als het zoontje van papa, het ex-liefje van de minister, de moeder van een buitenechtelijk ministerieel kind, het nichtje van een tv-journalist of een ratelende vakbondsbabe minister wordt voor de 30 kaarsjes zijn uitgeblazen!

 

Ze geloven in zichzelf, maar zijn helaas nog lichtgelovig. Daardoor wauwelen ze maar wat onzin die ze als beleidsverklaring presenteren.

 

Wat erger is: de media nemen dat over en doen alsof hun neus bloedt. Moeten ze hen dan meteen afmaken? Neen, het is ook niet de schuld van die 30min-ers dat ze door hun partij als stemmenkanon en ‘jong vlees’ misbruikt worden. Is het dan de taak van de media om de over het paard getilde springertjes tegen zichzelf te beschermen en hun strapatsen maar te verzwijgen? Ook niet.

 

Maar ik verwacht van de media dat ze niéuws brengen. Geen aankondigingen van mogelijke ideeën voor eventuele wetsvoorstellen die er nooit zullen komen. Geen beleidsverklaringen voor het einde van de legislatuur. Geen gedachtekronkels van jonge mensen, zonder maturiteit noch levenservaring, op zoek naar hun identiteit en met een grote drang tot zelfbevestiging.

 

Neem nu Peter Van Velthoven. Staatssecretaris bij gratie van... Wist je dat al of had je nog nooit van de jongeman gehoord? Weet je ook welk kabinet hij beheert? Weet je wat hij daar de voorbije twee jaar uitgericht heeft?

 

Vandaag is het voor heel Vlaanderen duidelijk: Peter is Staatssecretaris van PC-bezit, Internetgesurf en Chatverkering. In die functie vindt hij dat iedereen internet moet in huis hebben en geeft daarom 40 % korting op de aanschaf van zo’n machine en 1 jaar gratis internet.

 

Als telg uit een Sp.a-geslacht mag hij dat helemaal komen toelichten in Terzake.

Na de aftiteling van het programma komen de vragen. Niet van Siegfried Bracke, maar van elke weldenkende kijker.

 

Hij geeft 40 % korting... Géven? Een politicus geeft toch nooit iets, die herverdeelt! Van Velthoven doet zelfs dat niet. Hij schrijft zijn naam op de geschenkjes van iemand anders. Hij zal een fabrikant zoeken die een goedkoop product kan aanbieden en die dan aanraden. Misschien kan die fabrikant zelfs nog meer korting geven dan 40 % als hij niét door het kabinet aangeraden wordt?...

 

De industrie zorgt dus voor de lage prijs. Maar dat wisten we. Want dat er over enige maanden een eenvoudige pc voor basis-internetgebruik aan een lage prijs op de markt komt, schreven de vakbladen maanden geleden al. Misschien las Van Velthoven dat ook en anticipeert gewoon door die pluimen maar meteen op zijn hoed te steken?

 

Van Velthoven gaat nog verder. Hij wil bij aankoop van een ‘configuratie’ (pc, scherm, geluidsboxen, klavier en muis) de BTW terugbetalen. Kan en mag dat zomaar van Europa? Is trouwens een pakket van configuratie + internetabonnement geen koppelverkoop waarvoor Bill Gates zo hard gestraft werd dat zijn portemonnee er ondertussen pimpelpaars uitziet?

 

Eén jaar internet gratis, is een cadeau van 600 euro per jaar. Niet mis, maar het is een vals voorwendsel om klanten te lokken in de hoop dat die daarna blijven. Banken kennen alles van dat soort technieken.

 

Of wil Van Velthoven niet alleen een beperkte pc-capaciteit, maar ook een beperkt internet aanbieden? Welke sites kunnen dan niet bezocht worden? Deze? Wil Van Velthoven controle op het surfgedrag? Zal zijn goedkope provider ook meteen de IP-nummers aan de Sp.a doorspelen of een lijst van de bezochte sites? Misschien wel de inhoud van privé-chatgesprekken? Het aanschaffen van een goedkope pc, inclusief internetabonnement, zal niet anoniem kunnen gebeuren en de staatssecretaris kan op dat gebied geen discretie waarborgen.

 

Het hele voorstel (want meer dan een gedachtekronkel is het niet, er is nog helemaal niets beslist) rammelt zoals een vooroorlogse hondenkar, vol met melkbussen.

 

Alleen de basisidee, dat iedereen toegang moet hebben tot het internet, verdient respect.

Maar is dat al niet zo?

 

Einde vorig jaar waren in ons land 1.992.000 internetaansluitingen actief. Dat is 1 voor 5 personen. Statistisch is dat meer dan 1 per 2 gezinnen. Natuurlijk zijn er heel wat bedrijven bij, maar waar lees jij deze tekst? Thuis of op ’t werk?

 

En dan zijn er de zgn. ‘kansarmen’ die zich geen pc of internetaansluiting (zouden) kunnen veroorloven. Heeft Peter Van Velthoven al eens rondgekeken op de honderden fora en heeft hij zich al eens ondergedompeld in de wereld van chatboxen? Misschien moet de jonge staatssecretaris zelf maar eens een goedkope pc kopen, een proefabonnement op internet nemen en zich een paar weken van de wereld afsluiten om te surfen en te chatten. Op z’n kabinet zal niemand hem missen, maar hij zal er met een groot stuk levenservaring terugkeren.

 

Voor de mensen die hij wil aansluiten, is het internet al lang een prioriteit. Kansarmen, werklozen, gepensioneerden, gehandicapten,... zijn meestal mensen met tijd. Zij hebben al lang het belang van internet in hun leven ontdekt. Vaak is het voor hen hun enig sociaal contact, hun enige band met de onbegrensde buitenwereld. Het maandelijkse abonnement kost minder dan elke dag 2 biertjes drinken in ’t café op de hoek, waar ze uiteindelijk steeds dezelfde personen ontmoeten.

 

Ik ken persoonlijk mensen die hun hond hebben weggedaan om met het geld, dat ze uitsparen op hondenvoer, een pc te kopen. Ik ken mensen die noodzakelijke medicamenten niet slikken omdat ze budgettair moeten kiezen tussen de apotheker en Telenet.

 

Die markt is al grotendeels voorzien. Die heeft niet gewacht op een te jonge staatssecretaris die zichzelf eens wilde bevestigen, maar geen benul heeft van wat zich in de maatschappij afspeelt.

 

Bij ‘kansarmen’ is het echt niet meer de vraag of ze internet al dan niet kunnen betalen. Dat doen ze toch. Hun grootste bekommernis is of ze de volgende winter warm zullen zitten.

 

Gewoon warm, niet ‘er warmpjes in’ zoals een staatssecretaris.


14:21 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

politici zijn er steeds.. als ze je nodig hebben:-)

Gepost door: willy | 11-09-05

Stookolie of inschrijvingsgeld... ...voor de unief of hogeschool. Hoevelen moeten deze maand weeral niet die 500 Euro per kind ophoesten, gestraft omdat hun zoon of dochter (goed) studeert ?
Daar hebben de Tobbacken, de Van Velthovens, Claes' en, Detiége's, Van Den Broucke's en meer van die overbeschermde en soms door hun VRT nonkel gepushten geen last van. Allez, wat is nu 500 Euro voor die zonen en dochters van, waartegen niemand zich durft te verweren in de partijen, omdat anders papa of mama...

Gepost door: Jade | 11-09-05

geld voor internet? In mijn jonge jaren-zo'n veertig jaren geleden- aten we biefstuk of reden we met de auto. Ge ziet maar, de geschiedenis herhaalt zich.

Gepost door: miel | 11-09-05

De commentaren zijn gesloten.