09-09-05

De rechten van het spaarvarken

De rechten van het spaarvarken

 

Het meisje zag er vrolijk uit, was kortgerokt en had een knalblauwe plastieken klem in het haar. Ze droeg een mapje in haar hand, stapte zelfverzekerd op me af en vroeg: “U vindt toch ook dat dieren moeten beschermd worden, hé meneer?”

Op zo’n vraag kan je dus geen ‘neen’ antwoorden, want dan ben je een monster. Maar als je ‘ja’ zegt, dan trap je met open ogen in de val.

 

Ze toonde me haar mapje met foto’s van doodgeknuppelde zeehondjes, uitgemergelde honden die zo mager waren dat ze uit hun halsband gleden en tot bloedens toe geslagen koeienkoppen. Geen mens die dat kan goedkeuren. Of ik dan wilde lid worden van Gaia om al dat dierenleed te vermijden, mee op te komen voor dierenrechten en vooral elk jaar minstens 16 euro te storten. Ik gluurde nog even naar haar map en zocht tevergeefs een foto van een open gewrikt spaarvarken.

 

Plots kreeg ik zo’n intens medelijden met haar, dat ik haar had willen knuffelen. Ze zag er zo onschuldig uit. Ze offerde al haar vrije tijd op, met als enige vergoeding een strijkje zalf voor  haar geweten. Ach, de sukkel wist niet beter. Ze wist vooral niet dat ze schandelijk misbruikt werd als een goedkoop wegwerpproduct in een professionele geldmachine waarvoor het dierenleed slechts een alibi is.

 

Want Gaia heeft niets met dierenrechten te maken. Volg even mee.

 

Gaia beweert ongeveer 20.000 leden te hebben, al zeggen mijn ellebogen dat het er een heel pak minder zijn. Maar goed, 20.000 dus. Als die elk 16 euro betalen, is dat een jaarlijkse omzet van 320.000 euro. Belastingvrij, want lidgelden van een vzw worden beschouwd als noodzakelijke werkingskosten. Tussendoor ontvangt Gaia ook nog een ‘legaat’, dus een erfenis. Daarop betaalt ze 8,8 % erfenisrechten.

 

Met dat geld huurt Gaia in het hartje van Brussel luxueuze kantoorruimtes in de Paleizenstraat, geeft een in full colour gedrukt ledenblad ‘Vrijdier’ uit dat met de post verstuurd wordt, en betaalt de lonen en patronale bijdragen van 10 personeelsleden! Daarnaast beschikt de vereniging over de meest gesofisticeerde en peperdure apparatuur om verborgen video-opnames te maken. De hele activiteit van Gaia bestaat uit lobbyen, sensibiliseren en vooral fondsenwerven. Met concrete hulp voor verwaarloosde dieren, houdt de organisatie zich niet bezig. Daar zou helemaal geen geld voor zijn. Is er trouwens wel genoeg geld voor de basisactiviteiten?

 

Elke ondernemer weet dat je met het lidgeld alleen hoogstens 6 tot 7 mensen kan betalen en dan is de pot leeg. Waar komt dan de rest vandaan? Of zijn er zoveel ziende blinden die zonder nadenken hun spaarpot aan de voorzitter overmaken? In totaal voor een bedrag van ongeveer 700.000 euro per jaar? Hallo?

 

Verre van. Wie door dit plaatje heenkijkt, stelt vast dat Gaia helemaal niet ijvert vóór dierenrechten, maar tégen de handel die op dierlijke producten gebaseerd is. Gaia werkt immers niet opbouwend, maar is in al haar acties tegen iets gericht: tegen bontmantels, tegen ganzenleverpastei, tegen paardenkoersen, tegen dieren in het circus, tegen het gebruik van proefdieren in de farmaceutische of cosmeticasector,… In haar publicaties drukt ze het wel positiever uit: Gaia is voor… het verbod op! Dat komt dus op hetzelfde neer, maar klinkt beter.

 

Om daarin te slagen zijn alle middelen goed: geënsceneerde filmbeelden, het heruitzenden van zogezegd recent gedraaide beelden die in werkelijkheid 10 jaar geleden ook al getoond werden, het bewerken van foto’s met een computerprogramma, het voorliegen van argeloze perslui die geen tijd meer hebben om informatie te controleren en Gaia als een betrouwbaar ‘persagentschap’ beschouwen, het intimideren van politici, enz.

 

Wat vooral opvalt, is dat Gaia met geen woord rept over het langzaam martelen van stieren in de Spaanse arena tot de dieren zich van pure ellende met de schedel tegen een betonnen muur te barsten lopen en na voldoende volksvermaak eindelijk worden doodgestoken. Heb je Gaia ooit een woord horen reppen over de duivensport waar die lieve vogeltjes eerst een paar dagen tot sexuele onthouding gedwongen worden, dan urenlang -opgesloten in een ruwe mand- heen en weer worden geschud op een vrachtwagen en zich vervolgens de pluimen van het lijf moeten vliegen om terug thuis te geraken?

 

Neen, Gaia maakte zich wel druk over een goudvis die tot het decor van ‘Thuis’ behoorde, want dat was een onderwerp om mee in de actualiteit te komen en over zich te laten spreken.

 

Maar waarom dan wel een hardnekkige en niets ontziende karaktermoord op de pelshandel, de delicatessenhandel, het klassieke circus, de cosmetica-industrie… die minstens in een kwaad daglicht worden gezet en daardoor behoorlijke financiële schade lijden?

Worden de dieren daar beter van? Ammehoela! Wordt Gaia daar beter van? Wie weet…

 

Er bestaat immers ook nog een industrie waar letterlijk geen hond aan te pas komt. De alternatieve bio-voeding met sojamelk en tofu of quorn, de bio-cosmetica, de textielhandel, schoenen in namaakleder, het Cirque du Soleil…

 

Deze sectoren hebben het moeilijk omdat hun markt te klein is. De meeste mensen willen vooral lekker eten, zijn ijdel genoeg om mooi en duur gekleed te gaan en zonder subsidies van de Canadese overheid zou Cirque du Soleil al lang niet meer bestaan

 

Voor deze bedrijven komt de actie van Gaia goed uit. Het is gemakkelijker om een concurrent te demoniseren dan de eigen waren aan te prijzen. En als dat bovendien door een onverdachte (?) vzw gebeurt, klinkt dat nog geloofwaardiger. Als bedrijf zou je trouwens meteen Economische Zaken op je dak krijgen als je dergelijke ongefundeerde onzin zou uitkramen om een concurrent op oneerlijke manier te raken.

 

Een lekker meegenomen neveneffect, dus? Of… een georchestreerde actie?

 

De bio-cosmeticaketen Bodyshop, die er prat op gaat dat haar producten niet op proefdieren getest zijn, geeft openlijk toe regelmatig grote steunbedragen aan Gaia te schenken. Alleen dié keten?

 

Durft Gaia een open boekhouding voeren, met de namen en bedragen van de schenkers die haar werking mogelijk maken? Durft ze ook ter plaatse in Spanje de arena’s gaan bezetten waar stieren totaal nutteloos en onwaardig doodgefolterd worden?

 

Waar blijft de krant of tv-zender die zelf eens op onderzoek uittrekt in plaats van door Gaia uitgeschreven artikels te publiceren of aangeboden films uit te zenden?

 

Zolang Gaia alleen maar naar buiten treedt met de opgetrokken wenkbrauwen van een opportunistische en demagogische lefgozer, houd je beter je 16 euro op zak.

 

Of, ga er eens een goeie steak van eten.

14:03 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

zet Jambers hier maar eens aan 't werk mag zelf Luc Alloo zijn voor mijn part als ze ook maar een op hun bek gaan

Gepost door: willy | 09-09-05

Rick de Leeuw De man heet naar het schijnt Rick De Leeuw. Waar komt hij vandaan? Wat deed of doet hij?
Dit vroeg u in een berichtje van 16 augustus.
Wel, Rick de Leeuw was in de jaren 80 en 90 zanger van de Nederlandse groep " Trockener Kecks " , en heeft me in die hoedanigheid heel veel luisterplezier verschaft.
Hij is er dus in geslaagd om m'n leven ( en zeker dat van vele andere muziekliefhebbers ) af en toe aangenamer te maken, wat toch wel een verdienste mag genoemd worden.

Het feit dat ik vanaf hier reeds zover heb doorgelezen aan je blog, wil anderzijds wel zeggen dt je héél goed bezig bent !
Groeten

Gepost door: vinejo | 09-09-05

in een ruk gelezen dankzij het aanprijzen op de blog homepage bij deze site terecht gekomen. Ik houd van vlot geschreven teksten en dit is er een van, én ik houd van een goede steak...
Ik heb ook huisdieren en ik zou het erg vinden als ze toegetakeld thuis zouden komen (wat al eens gebeurde in het verleden) maar om daarvoor actie te gaan voeren in mijn straat ...niet nodig, ik zorg zelf wel voor hen.

groeten

Gepost door: annem | 09-09-05

  En dan bezondigd GAIA zich nog aan kinderarbeid...En wie weet wat zich er in de kelders afspeelt...

Gepost door: Tiberius | 10-09-05

ik Wat vooral opvalt, is dat Gaia met geen woord rept over het langzaam martelen van stieren in de Spaanse arena tot de dieren zich van pure ellende met de schedel tegen een betonnen muur te barsten lopen en na voldoende volksvermaak eindelijk worden doodgestoken.

Iedereen is vrij om onzin te schrijven maar informeer U eerst!

http://www.bulls.be/OverCAS.htm

Gepost door: hallo | 01-10-05

De commentaren zijn gesloten.