02-09-05

Denken, slecht voor het hoofd

Denken, slecht voor het hoofd!

 

Het zal wel komen omdat ik een eenvoudige volksjongen ben, dat sommige dingen me niet duidelijk zijn. Maar daarom stel ik er vragen over. In de hoop dat iemand, met meer kennis en meer intelligentie dan ik, erop kan antwoorden.

Helaas gebeurt dat zelden. En dan begint een mens snel te denken dat je het antwoord gewoon niet mag weten. Met andere woorden, dat je vraag precies de vinger op de wonde legde.

 

Neem nu Katrina, de sirene die met één ademstoot de hele Zuid-Oostkust van de Verenigde Staten tot puin herschiep.

 

De Amerikanen noemen zichzelf de biggest, strongest and smartest nation of the world. De grootste, de sterkste, de slimste. Je kan natuurlijk veel over jezelf verklaren. Ik ken bij ons ministers van nog geen 30 die ook van zichzelf zeggen dat ze bekwaam zijn.

 

Maar de Amerikanen zijn wel op de maan geland. Ze sturen een raket in de ruimte die op een maandag gefabriceerd werd en toch ongeschonden terugkomt. Ze chirurgen in de hersenen, zelfs telegeleid en van op kilometers afstand, met het gemak waarmee wij een bokaal haringfilets opendraaien. Ze ontwikkelden het internet, dat al veertig jaar bestaat, tot een wereldomvattend communicatiemedium, gebaseerd op een chip ter grootte van een muntstuk. Een golden eagle, weliswaar. Ze bombarderen met haarfijne precisie een doel dat ze via satellieten op duizenden kilometers afstand in ’t oog houden en programmeren met die gegevens hun raket zodanig dat ze het doel niet kan missen.

 

En dan steekt er een storm op. Een echte dit keer. Niet zoals een dief in de nacht, geen tsunami die zoals een monster van Loch Ness onverwacht opduikt, met vernielende kracht neerploft en in zichzelf oplost. Neen, Katrina was weken vooraf aangekondigd, de kracht en de richting waren haarfijn berekend.

 

Op dat ogenblik vraagt het jongetje in mij: was daar dan niets tegen te doen? Als je kan op de maan landen, als je via satelliet geleide precisiebombardementen kan uitvoeren,… kan je dan die windhoos niet in de kern treffen en uit elkaar trekken voor ze onheil aanricht? Kan je dan niet de storm een andere richting uitsturen, naar aartsvijand Cuba of naar Irak of desnoods naar de maan?

 

Als dat dan toch niet kan, waarom werd dan niet vroeger begonnen met de evacuatie?

 

En nu het toch te laat is, waarom staat de president er dan lachend bij en vertelt hij wat algemeenheden van een ongeïnspireerde copywriter?

 

Waarom worden we niet moreel gechanteerd met bankrekeningnummers voor onze hulpbijdrage? Waar blijft de liefdadigheidsindustrie met indrukwekkende tv-shows?

 

Of zou het kunnen,… (ik durf het bijna niet denken, laat staan uitspreken) …zou het misschien kunnen dat die hele Katrina-ramp precies in het plaatje past? Want die hele Zuid-Oostkust is voor het grootste gedeelte bevolkt met een zwarte, verpauperde bevolking die de States liever kwijt dan rijk is. En de blanke Amerikanen die er wel iets betekenen, worden dan afgeschreven als ‘collateral damage’.

 

Ben ik paranoide als ik zo denk?

 

Overdrijf ik als ik soms vrees dat de hele AIDS-problematiek een kunstmatig gecreëerde ziekte is om twee, door political correctness overbeschermde, bevolkingsgroepen (zwarten en holebi’s) via een omweg te kunnen stigmatiseren, omdat ze niet in de Amerikaanse droom passen? Dat de uitroeiende kracht van de ziekte in vooral Afrika, eigenlijk de States heel erg goed uitkomt in hun ambitie van wereldheerser?

 

Of moet ik elke twijfelgedachte over de Amerikanen meteen verbannen omdat ze ons een halve eeuw geleden ‘bevrijd’ hebben? Deden ze dat wel of namen ze de plaats van de agressor in? En deden ze het wel voor ons of alleen uit hun eigenbelang?

 

Als de oliepijpleiding uit de Russische deelstaten niet over Turkije en het vroegere Joegoslavië naar het Westen zou lopen, zouden de Amerikanen zich nooit in die oorlog gemoeid hebben. Dan hadden ze de Serviërs, Montenegrijnen en andere kleine volkeren rustig elkaar laten afmaken. Dan zouden ze nu ook niet de EU met alle middelen onder druk zetten om een volop Aziatisch land zoals Turkije in de Unie op te nemen.

 

In welk Unie trouwens? Die van Europa? Welk Europa? Dat schiereiland van Eurazië met onder elke grenspaal het bij elkaar geveegde puin van de geschiedenis?

 

Ik denk soms dat ik te veel denk.

 

Maar dat komt omdat mensen die wéten, grijnzend hun bakkes houden.12:52 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Paranoide? Beetje vergezocht allemaal.

Aids is (bij de mens) ontstaan omdat bepaalde mensen niet van apen konden afblijven. Dat het bij Afrikanen het beste lijkt te werken komt dan ook doordat het zich bij de Afrikanen aan het menselijk afweersysteem heeft aangepast. Lesbo's zijn niet vatbaarder voor Aids. Homo's ook niet.

Het exacte pad van een orkaan is pas enkele uren van te voren redelijk nauwkeurig te voorspellen, zeker geen weken. Ook nu is deze orkaan op het laatste moment van het voorspelde pas afgeweken.

Dat de hulp in het begin te laat op gang kwam, komt doordat de schade aan New Orleans in eerste instantie mee leek te vallen. Pas toen later de gammele dijken doorbraken werd het een echte ramp.
Ook heeft Bush zich verkeken op de reactie van de bevoling van New Orleans. Ipv constructief mee te helpen, zitten ze of te klagen of lopen ze te roven, te moorden en te verkrachten. Ik heb gisteren op tv zo'n moddervette zwarte bij die Superdome zien zitten klagen dat ze zo'n last hadden van de herrie en de wind van de helicopters!
Het is een kleine moeite om wanneer er een orkaan aan komt om wat flessenwater en conserven te kopen. Zodat je de eerste week voor je eigen gezin kan zorgen ipv achteraf te gaan klagen. Blijkbaar kon de bevolking van de dorpjes en stadjes rond New Orleans dat wel....

Gepost door: Kees | 02-09-05

National Geographic Ik las juist op 'Brussels journal' dat NG in oktober vorig jaar precies tot in de puntjes voorspelde wat er nu uiteindelijk gebeurd is. De afgelopen jaren deden anderen dat ook. De grootste ramp was niet zozeer de orkaan zelf, als wel de niet onderhouden dijken die het begaven. De staat en de lokale overheid is hier in de fout gegaan.

Behalve in - tot nu toe - Frankrijk (het donorbloedschandaal) heeft de HIV-geïnfecteerde zijn lot zelf over zich gebracht - het spreekt vanzelf dat kinderen van HIV-moeders en slachtoffers van verkrachtingen natuurlijk géén schuld hebben. Afrikaanse landen met een groot percentage praktizerende Katholieken hebben verbijsterend weinig Aids-gevallen. Spaart God hen? Ja, bij zoverre zij zich aan Zijn regels houden en neen, in de mate dat ze daar hun voeten aan vegen.

Gepost door: Johan Akkermans | 04-09-05

De commentaren zijn gesloten.