26-08-05

AN is bijna klaar

AN is bijna klaar

 

Vandaag, de laatste vrijdag van de maand. Drukdrukdruk. Allerlei projecten in eindfase, het nieuws stroomt binnen en buiten. En volgende week verschijnt een nieuw nummer van AN.

 

‘Ons AN’, dat is de afkorting van AchterhetNieuws. En AchterhetNieuws is een magazine dat we sinds anderhalf jaar uitgeven. Het gaat uitsluitend over de media, maar omdat de media eigenlijk de spiegel van de maatschappij zijn, is het geen vakblad. Of toch wel? Maar dan voor iedereen die met de media te maken heeft: vooral de lezers!

 

De hoofdredacteur is deze week een beetje ziekjes en de redactieploeg zit nog in Zuid-Franse vakantiestemming, maar het nummer zal er liggen en – zoals steeds – weer stérk zijn. Ik kon zonet al een blik werpen op de eerste lay-outproef.

 

Kris Pattyn, die verantwoordelijk is voor de rubriek ’Nieuwe Media’, wijdt een uitvoerig en diepgaand artikel aan Belgacom-TV en vraagt zich af hoe verstandige mensen zo’n blunders kunnen begaan. Technologisch is alles in orde, maar als B-TV op z’n bek gaat dan zal het komen door… de Vlaamse huisvrouw!

 

Kris onderzoekt ook het verschijnsel podcasting, dat straks alle wetten en decreten over vrije radio’s een neus zet.

 

Hoofdredacteur Guy Freiermuth brengt een volledig overzicht van de verkoopcijfers van alle Belgische kranten. Belangrijk aan deze tabel is de vergelijkingsmogelijkheid met de cijfers van hetzelfde kwartaal van vorig jaar.  Beangstigend om vast te stellen hoe sommige dagbladen echt in vrije val zijn.

 

Patrick Herroelen, onze specialist in audiovisuele media, ontleedt met een vlijmscherpe scalpel de enquête van minister Bourgeois over de openbare omroep.

 

Van mijn hand staat er een artikel in over RTV, de regionale tv-zender die tegen betaling ‘nieuwsberichten’ van gemeentebesturen uitzendt en daardoor toch een ernstig loopje neemt met de journalistieke deontologie en haar eigen geloofwaardigheid op het spel zet.

 

Erik De Winter bespreekt het boeiende essay van de Nederlandse professor in Communicatie dr. Betteke van Ruler, die vindt dat de ‘gewone’ journalisten best een voorbeeld kunnen aan de bedrijfsjournalisten, waar ze meestal nogal erg op neerkijken.

 

Dat zijn zowat de hoofdpunten. Natuurlijk staan er nog de kleine stukjes, de randkortjes, het nieuws in telegramstijl en de schitterende column van Rudy Franssens.

 

Als er technisch niets fout loopt, dan ligt het magazine er woensdag, gewassen en gestreken.

 

AN AchterhetNieuws lezen, en ‘nieuws’ zal nooit meer hetzelfde zijn!

 

http://www.achterhetnieuws.be
17:47 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.