20-08-05

Vacature: minister van Justitie

Openstaande vacature:

Minister van Justitie (m/v)

 

Het binnenlandse nieuws werd deze week bepaald door twee justitionele feiten. Het eerste gaat over een vakantieganger die betrokken was bij een, niet eens dodelijk, ongeval en zonder verder schuldonderzoek in de vergeetput van een Turkse gevangenis geraakt. Het tweede handelt over een zware, buitenlandse crimineel die op z’n dooie gemak en zonder begeleiding de gevangenis mag verlaten en een deel van het economische leven van de hoofdstad gedurende twee dagen lam legt terwijl goedgetrainde interventietroepen er staan op te kijken.

 

Wie destijds een beetje verder keek dan zijn neus lang was, kon ontdekken dat de film Midnight Express uit 1978 van Alan Parker een indoctrinerende propagandaboodschap was uit Amerikaans-Joodse hoek om de Westerse toerist te waarschuwen voor een vakantie in Turkije, in plaats van aan de Rode Zee in Israel.

 

Deze verborgen agenda deed evenwel geen afbreuk aan de reële weergave van de toestand in Turkse gevangenissen. Vandaag zijn we meer dan een kwarteeuw later en er is weinig veranderd. De Turkse gevangenis bestaat uitsluitend uit een afgesloten ruimte zonder voorzieningen. Gevangenen, zelfs in voorhechtenis of veroordeeld door een schijnrechtbank met nep-verdediging, moeten voor alles betalen: eten, dekens, toiletpapier, medicijnen, een ligplaats, een staanplaats. Zonder geld, rot je er weg.

 

Op zich is er niets op tegen dat veroordeelde misdadigers voor zichzelf moeten zorgen en dat ze niet teren op gemeenschapsgeld. Bij ons zien we te vaak ‘onvermogenden’ verdedigd worden door de duurste pleitbezorgers. Maar zolang er geen veroordeling is, dus geen bewijs van schuld, kan geen regime zich beroepen op het beschermen van de maatschappij, op wraak of vergelding, op straf...

 

Als Turkije dat niet beseft, geeft het zichzelf een nul op haar EU-examen.

 

Komt daar nog de vraag bij, waarmee een heel consulaat of een uitgebouwde ambassade eigenlijk bezig is, wanneer het drie dagen moet duren voor een landgenoot in nood, in dezelfde stad kan bezocht worden. Akkoord, Istanboel is een grote stad, maar de wagens rijden er ongelooflijk snel!

 

Het andere uiterste beleefden we bij ons. Een zware gangster met Franse nationaliteit en van Magrebijnse herkomst, maakt uitstapjes zonder bewaking. Het gaat hier dan niet over ‘een jongere’ (de nieuwe term die door het Centrum van Gelijke Kansen en Racismebestrijding aan journalisten wordt aangeraden om kutmarokkaantjes te omschrijven) die de vakantieverveling tracht te doden. Neen, het gaat om een recidivist met een strafblad waarop moord, poging tot moord, gijzeling van minderjarigen, bankovervallen, etc... voorkomen.

 

De hele verantwoording draait rond het feit dat hij al enkele keren voordien zonder problemen op citytrip was geweest. Wat is dat toch voor volksmisleidende onzin van een wereldvreemde ambtenaar! Een dergelijk individu had gewoon nooit die eerste keer mogen onbewaakt buiten komen.

 

Hoe komt die man trouwens binnen het uur aan een geladen revolver en een handgranaat? (Ook na een eerdere vervroegde vrijlating gijzelde hij al mensen met een handgranaat)

Wordt hij dan helemaal niet stiekem gevolgd of minstens gescreend in zijn doen en laten buiten het ‘hotel’?

 

Dat zijn ex-vrouw er last mee heeft, is niet ons probleem. Als ze zich ooit liet inpalmen door een zware crimineel, kon ze weten dat ze vroeg of laat in een Bonnie-and-Clyde-scenario zou terechtkomen en heeft het dus zelf gezocht.

 

Maar dat omwonenden twee dagen lang hun eigen huis niet mogen betreden of verlaten, is wraakroepend. Dat hoofdkantoren van belangrijke bedrijven twee dagen lang gedwongen werkloos zijn omdat de omgeving is afgezet, is economisch onverantwoord.

 

Kunnen al die mensen en bedrijven nu schadevergoeding krijgen van het Fonds voor Slachtofferhulp, zoals de familie Marchal? Krijgen ze een privé-audiëntie bij de Koning zoals de West-Vlaamse visboer die wat met zijn personeel gerommeld had en anonieme dreigbrieven van zijn vrouw kreeg?

 

Zal de minister van Justitie na deze blunder aftreden? Zullen ook de Commissieleden voor Voorlopige Invrijheidsstelling, de rechter die aan de dader bezoekrecht ‘buiten de gevangenis’ gaf, de sociale acci... assistenten die verondersteld worden het gedrag van delinquenten in te schatten, enz... de eer aan zichzelf houden en solliciteren bij Delhaize voor de enige functie waarin ze weinig kwaad kunnen aanrichten, namelijk rekken vullen?

 

Wordt het ook niet eens hoog tijd om onze gevangenisdirecties onder de loep te nemen? In Turkse gevangenissen delen cipiers nog steeds ongecontroleerde lijfstraffen uit. Bij ons gebeurt dat niet. Hier worden kwetsbare gevangenen om de haverklap door ‘anciens’ verkracht en in elkaar getrapt onder het oog van weerloze cipiers. De directies weten dat, de aalmoezeniers en gevangenisartsen ook. Niemand doet iets. Ze mogen de agressoren niet tegenhouden, want dan zou een cipier hun ‘lichamelijke integriteit’ aantasten. 

 

Maar het is wel de verdomde taak van cipiers en directies om de 'lichamelijke integriteit' te beschermen van minder grote criminelen die zich niet kunnen weren tegen rapalje dat toch niets meer te verliezen heeft. 

 

Cipiers en directies zijn inderdaad aan handen en voeten gebonden door een knuffelende wetgever. Als de gevangenisdirecties niet onbekwaam zijn, dan zijn ze laf. Ofwel steken ze hun nek uit en trachten, ongeacht de wet, om hun taak naar behoren uit te voeren, of ze geven er de brui aan en laten de wetgever ondervinden dat hij dringend zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

 

Gelukkig moet België niet meer bedelen om tot de EU toe te treden. Hoewel,... gelukkig?

17:36 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Burgerlijkheidszin ""Als de gevangenisdirecties niet onbekwaam zijn, dan zijn ze laf. Ofwel steken ze hun nek uit en trachten, ongeacht de wet, om hun taak naar behoren uit te voeren, of ze geven er de brui aan en laten de wetgever ondervinden dat hij dringend zijn verantwoordelijkheid moet nemen.""

Verleng deze terechte uitspraak maar naar een paar andere directies of maatschappelijke ambtelijke sensoren. De scholen bijv. Waar worden de symptomen van een verziekte maatschappij, van een problematische toekomst eerder zichtbaar dan daar ?

Deze staat, dit beleid, deze regering doet dus zelf aan het grofste incivisme door ambtenaren het zwijgen op te leggen en te intimideren in hun carriere-verwachtingen, daarbij geholpen door het allergrootste deel van de journalisten.

Incivisme, gebrek aan burgerdeugd gepleegd door het beleid zelve door het achterhouden van cijfers en gegevens die zouden toelaten inzicht te krijgen, in te grijpen,de maatschappij terug te sturen naar een normale leefbaarheid waar eerlijkheid en loyaliteit loont.

Gepost door: Deja | 20-08-05

De commentaren zijn gesloten.