13-08-05

'Deze stad is van óns!'

Waarom zegt niemand:

“De stad is van óns!!” ?

 

Haast uniek in de wereld (of toch bijna), ligt in het hartje van het handelscentrum van Mechelen al zowat 900 jaar een wondermooi park van 3 ha groot, de Kruidtuin of ‘den Botaniek’. Oorspronkelijk was het de tuin van de Commanderij van Pïtzemburg, sinds 1912 een openbaar rustpunt voor wie met vijf stappen de stadsdrukte even wil ontvluchten of een aangename binnenweg zoekt om van de ring naar het centrum te wandelen. Het zou zelfs een toeristische attractie kunnen zijn.

 

Het park bood een veilige speeltuin, prachtige achtergronden voor huwelijksfoto’s, vijvers met een gebogen bruggetje, een uitzonderlijk rijke kruidentuin (ooit 250 inheemse soorten) en exclusieve eeuwenoude bomen die we nergens in Vlaanderen nog aantreffen. Sinds enkele jaren heeft in dit park ook tijdens de zomermaanden op donderdagavond het gratis, en dus succesrijk, concert van ParkPoP plaats.

 

Maar al zowat 15 jaar is Den Botaniek ten prooi gevallen aan verloedering en verwaarlozing. De Mechelaar blijft er noodgedwongen weg, gewapenderhand verjaagd.

 

Het stadsbestuur overweegt nu om een beheersplan op te stellen om de Kruidtuin op te frissen, schrijft Sven Van Haezendonck in Gazet van Antwerpen.

Schepen Leo Stevens stelt vast dat niet ParkPoP of het nieuwe pad langs de Dijle, waardoor het park moeilijker kan afgesloten worden, de oorzaken van de teloorgang zijn.

“Wij hebben minstens evenveel last van jongeren die het park als hun territorium beschouwen en vernielingen aanbrengen. Daardoor blijven andere bezoekers weg en verdwijnt de sociale controle. Er worden zelfs drugs gedeald’, zegt de schepen in Gazet van Antwerpen.

 

Welcome on earth, schepen Stevens! Wat de schepen verklaart, lijkt een toevallige, recente vaststelling. In werkelijkheid is het puur boerenbedrog. Elke Mechelaar weet al meer dan 15 jaar dat Marokkaans tuig Den Botaniek heeft ingepalmd en er elke blanke bezoeker molesteert. Bejaarden of jonge moeders met een kinderwagen, studenten van de nabij gelegen hogeschool of het paramedische instituut ondervonden aan den lijve, dat ze in Den Botaniek niet meer geduld worden. Het stadspersoneel, dat de flora onderhoudt, blijft er ook liefst weg. Het tuingereedschap verdwijnt er trouwens toch terwijl ze erbij staan. De politie blijft ver uit de buurt omdat ze met te veel manschappen moeten komen om zelf een beetje veilig te zijn en omdat haar acties geen gevolg krijgen van het parket.

 

In Den Botaniek heerst al jarenlang terreur. Het uitschot van de Marokkaanse jongeren heeft dit terrein ingepalmd en is niet van plan het vrij te geven.

 

Het stadsbestuur weet dat al heel lang. Erger nog: dit en vorige stadsbesturen hebben er zelf schuld aan. De overtolerantie en achteloosheid tegenover het probleem begonnen toen Jos Vanroy nog burgemeester was. Het bereikte zijn hoogtepunt onder het beleid van burgemeester Geert Bervoets. Deze laatste was twee keer zelf het slachtoffer van straatovervallen, maar heeft nooit willen inzien dat Mechelen een Chicago aan de Dijle begon te worden. Slechts toen Bart Somers burgemeester werd, gesteund door wijlen John Cordier, verbeterde de toestand in Mechelen een beetje.

 

Nu ‘overweegt het stadsbestuur om een beheersplan op te stellen om de Kruidtuin op te frissen’. Dat klinkt nog platter dan een verkiezingsslogan.

 

Ze ‘overwegen’? Waarom doén ze het niet! Een ‘beheersplan opstellen’? Iedereen weet voor de vuist weg wat er in eerste instantie met Den Botaniek moet gebeuren, zonder dure studies of bureaucratie! ‘Opfrissen’? Het park is geen Mechels grondgebied meer, het is een vrijstaat geworden. Het zal eerst moeten heroverd worden en dan grondig gerestaureerd. Het kernprobleem is niet dat er bepaalde plantjes wat flauw bijstaan, dat er een beetje onkruid groeit, dat de zitbanken een laagje verf kunnen gebruiken of dat er een boom afsterft.

 

Kom eens onder de mensen, meneer de schepen, en leg eens uit waarom jouw voorgangers (en jijzelf ook de voorbije jaren) nooit zijn opgestaan en krachtig gezegd: “Deze stad is van óns! Den Botaniek is van óns! Iedereen is hier welkom, maar wie anderen hindert, loopt tegen onze vuist aan.”

Omdat jullie slappelingen waren? Of omdat hogere machten dat verhinderden? Wil je dan ook zeggen welke machten dat zijn, zodat we dié ter verantwoording kunnen roepen?
10:39 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Eindelijk zegt eens iemand het Hier staat letterlijk wat de Mechelaars denken! Ik kom terug

Gepost door: Maria | 13-08-05

Leugens Bervoets maakte ons altijd wijs dat het maar een gevoel was. Iedereen die bestolen werd en in mekaar geslagen die weet wel beter. Den Botaniek is al lang ni meer van ons spijteg genoeg. Nu zullen ze weer zeggen dagge overdrijft of dat ge ne racist zijt. Hou vol! 't is de waarheid. en wij kunnen het nergens zeggen.

Gepost door: Joeri Vandensavel | 13-08-05

Doe verder! Goede site! Goede berichtgeving! Maaaarrrrr, ôôôô grrrrruwelll, niet politiek correct, kan dit wel? Doe in elk geval zo verder!

Gepost door: G.C., Mechelen | 16-08-05

Nek uitsteken Een oprecht journalistiek initatief
En waarom zegt niemand van de politiek correcten tegen dat geboefte dat dit park tot de Mechelese geschiedenis en cultuur behoort en bedoeld was voor iedereen die respect heeft voor anderen?
Man, wat een bende lafaarden die zelfverklaarde correcten, dat je je eigen visage of leven niet op het spel wil zetten, tot daar aan toe, maar dat je de feiten ontkent en wegmoffelt, de politie haar werk niet laat doen en enkel je teut opentrekt als er een allochtoon wat overkomt...
Proficiat aan Luc van Balberghe, de nek uitsteken en kansen geven op reacties is wat anders dan emmeren en memmen op het Vlaams Belang en ondertussen op schouderklopkens hopen van de 'demmocratische' pers en haar kwijlers.

Gepost door: Jade | 16-08-05

Het vroegere "Vrijbroekpark"? In dat park heb ik nog als soldaat vertoefd. Ik vond er rust en kon genieten van de natuur. Ik hoop dat het Mechelse stadsbestuur er iets aan doet om het park weer veilig te maken. Als ge uw huis verwaarloost komt het vol ONGEDIERTE en dat krijgt ge maar op een manier weg met insecticiden.

Gepost door: Dipje | 16-08-05

De commentaren zijn gesloten.