09-08-05

Lichtblauw op straat

Lichtblauw op straat

 

Was recent nog in Tilburg. Een lezing gegeven over correct taalgebruik in dagelijkse communicatie en daarna in het stadscentrum een stukje gaan eten. Parkeren is er, net zoals bij ons, een probleem. Parkeergarages zijn er wel, maar – ook net zoals bij ons – veel te duur. De stroken op straat zijn onderverdeeld voor, volgens mij, vijf groepen: gehandicapten, bewoners, vergunningshouders, kort- en langparkeerders. Niet echt discriminatie, maar toch het begin van gettovorming. Ze hebben nog net geen aparte parkeerplaatsen voor holebi’s, donkerhuidigen, cannabisgebruikers, regelneven, relnichten, onderwijzers en volkstuinspitters.

 

Ik weet dat ik niet tot de eerste drie van die vijf behoor, maar ben ik een kort- of een langparkeerder als ik anderhalf uur blijf staan? En die automaat… hoeveel moet je hoe betalen? Ik ben analfabeet als het erom gaat onbemande machines te bedienen. Mijn mobiele telefoon begint spontaan te applaudisseren, telkens ik erin slaag een sms te versturen.

 

Dus riskeer ik het erop en parkeer zonder te betalen. Misschien dat mijn azuurblauwe persplaat voor de autoruit enig begrip kan afdwingen?  Neen dus, Nederlanders houden blijkbaar niet van blauw op straat. Hoewel… wanneer ik terugkom, steekt er een lichtblauw briefje achter de ruitenwisser.

 

Ik mag 47,5 euro contant gaan betalen aan de balie Parkeerbedrijf van het Stadskantoor, maar ik geef mijn laatste zakgeld natuurlijk niet uit. Geld uit de muur halen met Visa, MasterCard of American Express, kost me een fortuin aan bijkomende onkosten. Ik kan er ook pinnen, maar dat lukt niet met mijn Belgische bankkaarten. Geen nood echter, Nederlanders zijn erg behulpzaam. Ze zullen me over enkele weken een acceptgirokaart toesturen, staat op het bonnetje. Ik kijk ernaar uit en zal dan plichtsbewust het verschuldigde bedrag betalen, als ik die kaart tenminste in België kan gebruiken.

 

Neen ik klaag niet, want ik had me bewust fout geparkeerd. Ik klaag zelfs niet over het feit dat de bon uitgeschreven werd, net 3 minuten voor het moment dat parkeren vrij werd. Sterker nog: ik zal niet alleen plichtsbewust, maar ook met plezier betalen. Taalgevoelig als ik ben, lever ik immers graag een bijdrage aan de Nederlandse cultuur. Met mijn geld kunnen ze dan taalcursussen inrichten. Want op de bon staat ook gedrukt: “Indien u niet betaald worden er invorderingsmaatregelen getroffen”.

Hallo Tilburg, betaalD???


09:50 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Tja Waarschijnlijk is het bonnetje opgesteld door een of andere half slapende ambtenaar. Het geeft echter wel aan dat je niet omwille van je IQ bij de politie/overheid aan de slag kan.

Gepost door: Young Crazy Fool | 09-08-05

't Zou dus toch lukken? Mijn zoon signaleert me dat hij zowel in Frankrijk als in Tsjechië, in Polen, in Hongarije en op nog wat plaatsen met zijn gewone bankkaart kon 'pinnen' met Bancontact zonder bijkomende kosten. Ik geloof 'm natuurlijk. Maar ik wist dat niet. Hoe komt dat? Ik denk niet dat ik een randdebiel ben die nog in het begin van vorige eeuw leeft. Misschien heeft mijn bank me dat nooit gezegd? Of alleszins niet verstaanbaar genoeg!

Gepost door: Luc van Balberghe | 09-08-05

niet betalen is altijd mis toch jammer van die boete - het is toch raar dat je niet weet of je kort- of langparkeerder bent, en dan maar besluit om helemaal niet te betalen. Dat is natuurlijk altijd de duurste optie....

Gepost door: bart | 09-08-05

't Lukt dus toch niet in Nederland Nee, Luc, In Nederland kunnen wij Belgen niet "pinnen" met onze bankkaart. Na meer dan 3 jaar in Nederland gewerkt te hebben, en meer dan eens getracht te pinnen, kan ik dat wel met zekerheid vertellen.

Gepost door: Marc | 12-08-05

De commentaren zijn gesloten.