05-08-05

Schieten op de pianist

Schieten op de pianist

 

Het was gisteren talk of the town: Filip De Winter van Vlaams Belang had een filmpje op zijn webstek gezet waarin zeer duidelijk te zien was hoe jong, Marokkaans crapuul in de Antwerpse Somersstraat auto’s molesteerde. Een buurman had dat van achter zijn venster gefilmd. Aan de hand van dit bewijsmateriaal konden de criminele jongeren opgepakt worden, voor de rechter verschijnen en horen zeggen dat ze zoiets eigenlijk toch nooit meer mogen doen…

 

Ondertussen gaat de kermis in de Somerstraat voort.

In mijn prille jeugdjaren heb ikzelf ook ooit een vuilnisbak omgekieperd, ‘belleken-trek’ gedaan, zonder handen op mijn fiets gereden en een neus gezet achter de rug van een politieman. Een schoolkameraad ontvreemdde zelfs eens stiekem een Haags Hopje bij de kruidenier en kreeg prompt zoveel lappen rond zijn oren dat hij sindsdien nooit nog iets zoets tussen zijn tanden heeft gestoken.

 

Dàt waren ‘kwajongensstreken’. We hebben nooit kameraadjes hun merkkleding afgeperst of hun pennendoos gepikt, voorbijgangers in een wurggreep gehouden, oude dametjes neergeschopt of hun handtas afgerukt, ruiten ingeslagen of iemands eigendom beschadigd. Voor de bezigheidstherapie van (meestal) Marokkaanse jongeren hebben de Fransen een uitdrukking: ‘criminalité de crapule’.

 

Het komt de mensen hun strot uit. En als ze moe getergd zijn, vinden ze alle middelen geoorloofd. Maar inderdaad, een vooraanstaand politicus moet weten dat je minderjarigen niet herkenbaar mag tonen.

 

Toch heb ik enkele vragen bij de hele storm in dat glas water:

-          Ben ik nu ook strafbaar voor alle foto’s die links en rechts van deze tekst staan?

-          Kunnen, net iets te jonge maar alleszins tot de jaren van verstand gekomen, rotzakskes die zich heel bewust en met voorbedachten rade boven en naast de wet stellen, zich beroepen op een wet die hun privacy zodanig beschermt dat ze ongehinderd kunnen voortdoen?

-          Als dat zo is, moeten we dan niet heel dringend een uitzondering op die wet voorzien om de maatschappij tegen zichzelf te beschermen?

-          Geldt deze wet ook als het geboefte blanke jongeren zouden geweest zijn en bijv. kinderen van een Vlaams Belang-mandataris?

-          Is een ‘onderzoek instellen naar Filip De Winter’ niet zoveel als schieten op de pianist die een miskleun van een compositie probeert te vertolken?

-          Kunnen die kleine gangsters nu ook klacht indienen tegen de buurman wegens schending van hun privacy?

-          Kan ook de hele pers, inclusief de nationale televisiezenders, veroordeeld worden omdat ze massaal de aandacht van het grote publiek op dat filmpje gevestigd hebben, zodat iedereen dat straatgeboefte kon herkennen? Gisteren was het haast onmogelijk om het filmpje af te halen van het net wegens overmatig gebruik!

-          Willen de rechters, en al degenen die gisteren moord en brand schreeuwden tegen het openbaar maken van die beelden, hun nieuwe auto eens drie dagen lang in de Somerstraat parkeren of anders hun mond houden?

 

Als ik oud-minister-president en huidig partijvoorzitter was, zou ik onmiddellijk maatregelen nemen, hoor. Ik liet de naam van de Somersstraat veranderen.

 


09:22 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.