03-08-05

Leven in de stad

Leven in de stad

 

Elk jaar word ik door een Antwerpse vriend uitgenodigd op een potje mosselen (Jaja, ik heb vrienden, zelfs in Antwerpen, en eentje daarvan nodigt me jaarlijks uit op mosselen – hinthint).

Dit jaar was het weer zover.

 

Vorig jaar hadden we ons laten verleiden door een lage prijs en de vermelding ‘à volonté’ in De Valk op de Grote Markt. Dat viel dik tegen. Zowel de stuntelige en langzame bediening als de kwaliteit van de mosselen. Dit jaar hadden we afgesproken op het terras van Café Noord.

Een schitterende zomeravond en alle terrassen half leeg. Er klopte iets niet.

“Tja,” verontschuldigde mijn vriend zich met een soort plaatsvervangende schaamte, “onze burgemeester wil dat het altijd feest is op de Grote Markt. Zie je dat reusachtige podium daar staan voor Den Engel? Daar treden groepen op. Die zijn al van deze middag aan ’t soundchecken en straks komen daar dertig tieners en vijftien junkies naar kijken. En voor het stadhuis hebben ze kraampjes gezet. Geen mooie kermiskramen zoals vroeger van Adriaantje, maar kleine barakken waar ze kebab en blikjes frisdrank verkopen. De horeca heeft daar niks aan en de vaste horecaklanten blijven weg vanwege ’t lawaai. De toeristen blijven ook weg. Ze kunnen niet eens meer een behoorlijke foto nemen van het historische stadscentrum. Dat noemen ze feest in de stad, maar ondertussen gaat het hier allemaal kapot. Café Leffe staat al meer dan een jaar leeg. Er zullen er nog volgen. Dan kunnen ze er nachtwinkels en telefoonwinkels van maken. Zoals al de klassezaken uit de Carnotstraat verdreven zijn. Als die telefoons allemaal tegelijk bellen, brengt dat ook ambiance op de Grote Markt…”

Ik ben maar een eenvoudige volksjongen en zeker niet bekwaam om burgemeester van zo’n grote stad te zijn. Maar ik zou weten hoe ik moet feesten: met draaiorgels, dixielandbandjes, straatacrobaten, accordeonisten, vuurspuwers en een heel snelle en vriendelijke bediening op de terrasjes. Ik zou al die straatartiesten betalen zoals ze nu die lawaaimakers betalen, opdat ze niet meer moeten gaan schooien en mensen lastig vallen. Een soort Gentse Feesten maar in ’t klein. Als ik een stadhuis had zoals in Antwerpen zou ik het niet van Kerstmis tot in september verstoppen achter een podium dat in een Werchterse wei thuishoort, maar ik zou de stad tonen in al haar pracht en praal, en voor een vervallen gevel plaats ik desnoods een geschilderd decorstuk. Ik zou eten en drank aan de horeca laten en geen armoedig smikkel-smakkelkraam voor mijn stadhuis willen.

Hoe komt het dat een burgemeester van Antwerpen, die toch veel slimmer moet zijn dan ik, niet ziet dat hij zijn stad compleet naar de verdoemenis jaagt? Hoe komt het dat niemand hem dat zegt, het er desnoods inramt? Hoe komt dat hij het niet hoort of niet wil horen? Hoe eigenwijs mag iemand zijn die het water aan de lippen staat? Waarom sluiten de horecazaken van de Grote Markt niet eens uit protest, allemaal tegelijk, op een zomerdag? Waarom blijven de camera’s van ATV op dat podium gericht en niet op de lege terrassen? Waarom is er geen Antwerpse krant meer die dit mislukt pr-beleid de vernieling in schrijft?

We zijn in Boom gaan mosselen eten. Niet zo feestelijk, wel gezellig.
16:41 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Waarom Omdat het een linkse kl.... is. En die weten altijd wat het beste is voor het domme volk.

Gepost door: Kees | 09-08-05

De commentaren zijn gesloten.