03-08-05

Een ziekenhuis gaat dood

Een ziekenhuis gaat dood

 

EXCLUSIEF OP DEZE BLOG

 

Het oude Onze-Lieve-Vrouwgasthuis van de Mechelse Gasthuiszusters en eigendom van het Mechelse OCMW is al jaren een financiële ramp. Een OCMW-ziekenhuis trekt nu eenmaal minder kapitaalkrachtige patiënten aan en heeft meer openstaande facturen, maar in het verleden werd er ook nogal wat wanbeleid gevoerd. Eerst door de directie, dan door het bestuur.

 

Toen de put te groot was, werd hulp gezocht. De Groep Emmaus (o.a. Sint-Maartenziekenhuizen in Mechelen en Duffel) was geïnteresseerd, maar het vrijzinnige  stadsbestuur zag de katholieke achtergrond niet zitten. “Een stad als Mechelen moet een pluralistisch ziekenhuis hebben”, heette het. Het zal de patiënt worst wezen! Zelfs in christelijke ziekenhuizen moet je nog gaan zoeken naar een kruisbeeld en komt de aalmoezenier alleen langs als hij erom gevraagd wordt.

Het stadsbestuur zocht en vond wel een partner in het UZ Jette en om de vrijzinnigheid ter wille te zijn, veranderde het meteen de naam O.L.Vrouwgasthuis in Dodoensziekenhuis, naar de Mechelse kruidenkundige Rembert Dodoens.

 

Iedereen tevreden?

De dokters in elk geval niet, want die vertrokken met bosjes naar elders. De patiënten en hun familie evenmin, want voor de minste ingreep werden ze overgebracht naar Jette terwijl ze speciaal gekozen hadden voor een ziekenhuis op wandelafstand van de bezoekende familieleden.

Het stadsbestuur kraaide even victorie, maar had nog niet door dat de financiële put alleen groter werd. Jette was immers helemaal niet geïnteresseerd in dat ziekenhuis. Het wilde alleen het verplegende personeel, waaraan in Brussel zoals op vele plaatsen een groot tekort is, binnenrijven. Dat was zo gebeurd in Boom en Willebroek.

 

Stilaan kon het OCMW van Mechelen niet langer blind blijven. Het kwam tot een confrontatie, nadat uitgelekt was dat dokters aangemaand werden hun patiënten 'te melken' en uiteindelijk trok partner Jette zich terug. Het Dodoensziekenhuis had ondertussen zo’n slechte naam gekregen dat patiënten, niet zelden op aanraden van hun huisarts, elders gingen. In Mechelen ligt immers nog het Sint-Maartenziekenhuis, de vroegere ‘Kliniek van dokter Peeters’.  In Duffel (10 km) en in Bonheiden (5 km) liggen eveneens gereputeerde ziekenhuizen. Tegelijk werd de directeur ontslagen en een crisismanager aangesteld. Eigenlijk was het een testamentuitvoerder, want ondertussen is de beslissing gevallen: Dodoensziekenhuis gaat dicht!

 

Officieel wordt Dodoens overgenomen door de groep Emmaus (Sint-Maarten), maar in werkelijkheid koopt Emmaus het ‘contingent ziekenhuisbedden’ zoals dat heet en is verder niet geïnteresseerd.

Emmaus zal langs de ring in Mechelen een nieuw mega-ziekenhuis bouwen met 700 bedden. Het ziekenhuis Sint-Maarten in Mechelen wordt dan gesloten en de campus in Duffel zal volledig voor psychiatrie worden gebruikt. Het gebouw van Dodoens blijft eigendom van het OCMW en kan uitsluitend dienen als geriatrisch centrum of… vervallen in leegstand!

Het nieuwe ziekenhuis zal in elk geval een spoedafdeling hebben, omdat deze dienst de belangrijkste aanbrenger van nieuwe patiënten is voor een ziekenhuis. Omdat het de facto zal verplicht worden ook minder gegoede patiënten op te nemen, zal er tevens de nodige druk worden uitgeoefend op het Mechelse OCMW om facturen onmiddellijk te betalen of zelfs voorschotten te verstrekken zoals dat nu al op sommige plaatsen gebeurt.

Door de omvang zal het Imeldaziekenhuis in Bonheiden in elk geval in de verdrukking komen.

Wat met het Dodoens-personeel zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Een groot deel daarvan zijn contractuelen, vast benoemd bij het OCMW.


09:27 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.