02-08-05

Kleine kruidenier

Kleine kruidenier
 
Ondernemerschap dient aangemoedigd en wie zich in dit land vestigt en enig initiatief neemt, verdient waardering. Zo denkt de regionale zender TV-Brussel er ook over en zij bracht een reportage over een man uit Afghanistan die illegaal ons land was binnengevlucht, eerst geen erkenning kreeg maar dan in een Brusselse kerk in hongerstaking ging tot minister De Wael zwichtte en hem toch een verblijfsvergunning gaf. Dat laatste is 10 maanden geleden en ondertusen opende de man een nachtwinkel.

Op zich is dat positief nieuws, ware het niet dat de reporter van dienst zijn onderwerp iets te euforisch in het zonnetje zette. Hij had elke kritische zin achterwege gelaten, stelde er zich geen enkele vraag bij en gaf nog minder antwoorden.
Een echte journalist zou zich bijvoorbeeld afgevraagd hebben waar zo'n vluchteling na minder dan een jaar het kapitaal haalt om een pand te huren, een huurwaarborg te geven, een voorraad in te kopen, raadslieden te betalen die voor alle papieren zorgen, enz...
Hij zou zich ook kunnen afvragen of al die papieren wel degelijk in orde zijn. Of de vergunningen voor sigaretten en sterke drank klaar liggen. Of de man over een erkend bekwaamheidsattest als kleinhandelaar beschikt.
We twijfelen er niet aan of dat allemaal in orde is. We hadden alleen graag vernomen hoe zo'n erkende vluchteling dat klaarspeelt.
Met dié informatie zouden de kijkers écht geholpen zijn en zouden er misschien mensen iets beginnen te ondernemen.
Een door de overheid gesubsidieerde tv-serie zoals De Kinderen van De Windt, waar de kijker geconfronteerd wordt met keihard werken, stugge bankiers,  faillissementen en familieruzies zet niet echt aan om het ondernemerschap in Vlaanderen aan te zwengelen. Een informatief getuigenis zoals van die Afghaan, zou dit wel kunnen.
TV-Brussel krijgt toch ook subsidies genoeg om degelijk werk af te leveren?14:03 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

De Afghaanse vluchteling Beste Luc,

Ik ben de journalist die de reportage maakte over de Afghaanse vluchteling. Inderdaad, de vragen die u zich stelt zijn volkomen terecht. Geloof me, ik stelde ze mij ook ... en nog steeds. Alleen was dat niet dé invalshoek van de reportage. Bovendien werd deze op een regenachtige zondagnamiddag gedraaid. De winkelier in kwestie heeft zijn papieren. Ze zijn in orde. We hebben ze gezien (gefilmd maar niet in de reportage verwerkt).
Wat ik onthouden heb van deze jonge gast is dat hij zich wil opwerken in onze maatschappij. Hij volgt avondlessen Frans. Volgend academiejaar wil hij graag nog studies afwerken.

Met vriendelijke groet,

Filip De Rycke, erkend beroepsjournalist

Gepost door: Filip DE RYCKE | 03-08-05

Nog meer vragen Dag Filip

Hartelijk dank voor je sportieve reactie en de verduidelijking. Maar nu rijzen bij mij weer andere vragen. Als je zelf diezelfde vragen stelde maar ze niet kon beantwoorden vanwege een andere invalshoek, neem ik aan dat jij niet zelf die invalshoek bepaalde. Wie dan wel?? En waarom koos die voor een hoera-hoezeesfeertje in plaats van duidelijke en nuttige info?

Grtz
Luc

Gepost door: Elveebee | 03-08-05

De commentaren zijn gesloten.