29-10-06

Cultuur als sluipend gif

Elk jaar, begin november, is het vaste prik in mijn agenda. Ik neem dan een hele dag vrij om mezelf te verdrinken in de Boekenbeurs. Dit jaar niet. Er zijn verscheidene redenen waarom ik dit jaar niet naar de boekenbeurs ga.

 

Eén ervan is van persoonlijke aard. Een andere is dat het aanbod nauwelijks interessant genoeg is. Vorig jaar (zie Vrij van Zegel, ‘Het boek en je Beurs’ op 5 november 2005) schreef ik al dat het grootste deel van de rekken ingenomen wordt door kookboeken en voor de rest de multicul er langs de oren wordt ingeperst terwijl in het hele gebouw geen enkele allochtoon te zien is.

 

Mijn belangrijkste reden om er dit jaar weg te blijven, is echter van principiële aard.

 


Ga door met lezen van "Cultuur als sluipend gif"

11:06 Gepost door Luc van Balberghe in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

09-07-06

Een hele dag stilte

Een hele dag stilte

Op de begrafenis van zijn werknemer Guido De Moor heeft de NMBS in alle stations 1 minuut stilte in acht genomen.

Guido De Moor werd door ontaarde Marokkanen op een Antwerpse lijnbus neergeslagen en in elkaar getrapt tot hij dood bleef liggen. Hij was de zoveelste in de rij, maar de eerste die ter plaatse overleed.

De slachtpartij schokte het hele land, de Scheldestad in het bijzonder. Ze schokte ook de politieke wereld. Niet omdat ze zo gruwelijk en onaanvaardbaar was in een beschaafde maatschappij, maar omdat ze slecht uitkwam voor de politiek correcte agenda.

De linkse kerk had nog maar net een opdoffer te verwerken gekregen met de mp3-moord en die slag proberen te verwerken met een ‘succesje’ toen in Antwerpen een blanke jongen wild om zich heen schoot naar een Turkse en een Malinese vrouw en daarbij jammer genoeg (collateral damage) ook een Vlaams kindje doodde.

Terwijl deze laatste moordpartij onmiddellijk omgezet werd in een (mislukte) politieke betoging en de recuperatie nog volop bezig was, trapten 6 Marokkanen met hun vuile voeten door deze strategie en op Guido De Moor.

Onmiddellijk gingen de grootste strategische geesten rond de tafel zitten om te bepalen hoe ze de schade konden beperken. Daartoe volgden ze een internationaal beproefd stappenplan:
...
...
Lees het hele artikel op: www.vrijvanzegel.net

08:29 Gepost door Luc van Balberghe in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-06-06

De pers in Vlaanderen

Deze maand in het dubbele zomernummer:

 

AchterhetNieuws

onafhankelijk magazine over media

 

Boordevol

- sensationele achtergrondverhalen,

- diepgaande analyses

- vlijmscherpe commentaren

op wat de voorbije maand gebeurde in medialand

 

U heeft toch ook al een abonnement?

Kijk anders vlug op www.achterhetnieuws.be

(ook losse nummers verkrijgbaar)

 

Inhoud van de editie die verschijnt op 30 juni 2006

 

 

PRINTMEDIA

 

Kloontje komt om z'n boontje

(door Luc van Balberghe)

 

Het Laatste Nieuws 'bewerkte' een foto van de Mars van de Hoop. Tot in het buitenland toe escaleerde op het internet de aanklacht van vervalsing en nieuwsmanipulatie. Wij huilden niet mee met de wolven in het bos, maar interviewden hoofdredacteur Paul Daenen.

Maar waarom publiceerde de krant daags na ons interview een totaal andere, en ongeloofwaardige, verklaring?

 

Dit doet de deur dicht!
(door Luc van Balberghe)

 

Het maandblad Royals drukt een verslag af van een prinselijk bezoek aan Rusland, dat pas de week na publicatie plaatsheeft. Het is trouwens niet de eerste leugen. De hoofdredacteur betreurt niet het laakbare, journalistieke bedrog, maar vindt het alleen vervelend dat het uitlekte. Waarom stuurt de uitgever hem niet de laan uit? Waarom doekt de uitgever het hele, ongeloofwaardige blad niet op?

 

Nieuwe crisis bij Libé

(door Guy Freiermuth)

 

20 miljoen euro stopte de nieuwe eigenaar van het Franse Libération in de noodlijdende krant. Het geld werd echter niet gebruikt om te vernieuwen, maar om putten te delgen. Het vertrouwen in medestichter en boegbeeld Serge July is sindsdien helemaal zoek.

 

Moeilijke tijden voor jongerenmagazines

(door Hans Sterkendries)

 

Tien jaar geleden verkocht Joepie dubbel zoveel exemplaren als vandaag. Stripmagazines verdwenen, Donald Duck komt niet van de grond... De grote concurrentie van gratis bladen, een andere vrijetijdsinvulling en andere manieren om zakgeld te besteden bij jongeren zijn de oorzaken dat jongerenmagazines het moeilijk hebben. Toch lezen die jongeren nog. Maar wat? Een diepgaande analyse van deze sector.

 

 

VOOR DE VUIST

 

De vrienden van de VRIND

(door prof. dr. Frank Thevissen)

 

Als gastauteur in AchterhetNieuws bespreekt deze specialist politieke marketing van de VUB zeer kritisch de te volgzame berichtgeving over de VRIND-indicatoren in De Morgen.

 

Citaat: "Nooit gedacht dat er na de val van de Berlijnse muur nog statistieken zouden worden verspreid die zo snel en adequaat komaf maken met samenlevingsproblemen zonder dat dergelijke dogmatische conclusies genadeloos worden ontmaskerd."

 

 

MEDIARECHT

 

Nieuwsblogs krijgen meer erkenning

(door Luc van Balberghe)

 

De wet op de bescherming van het journalistieke bronnengeheim werd door het Arbritragehof uitgebreid. Ook niet bezoldigde journalisten of mensen die slechts uitzonderlijk een journalistieke prestatie leveren, kunnen er nu van genieten. De wet geldt eveneens voor nieuwsblogs op het internet.

 

 

AV-MEDIA

 

NIEUWE RUBRIEK: vrouwen onder elkaar!
 
Phara de Aguirre

(door Sofie Merckx)

 

Vanaf dit nummer laten we vrouwelijke coryfeeën uit de perswereld hun visie geven op hun carrière en de sector in het algemeen. Zij worden geïnterviewd door onze medewerkster Sofie Merckx. Phara de Aguirre, die nieuwe tv-plannen smeedt na TerZake, bijt de spits af. Brengt haar onverwachte ziekte deze plannen in het gedrang?

 

Digitaal kabaal

(door Walter Ego)

 

Zowel de openbare als de commerciële omroepen trachten de kijkers te verleiden met digitale kanalen. Hoever staan de zenders ermee en hoe gratis is gratis? De kijker zal het gelag betalen voor weinig meerwaarde. Digitalisering komt vooral ten goede aan de marketing.

 

NachtMary

(door Christine Rombauts)

 

De krachtmeting tussen Tony Mary en Geert Bourgeois gaat ongenadig door. Aast Tony Mary op een gouden handdruk van 600.000 euro? Of is dit de nieuwe VRT-soap die Thuis naar de kroon moet steken?

 

 

NIEUWE MEDIA

 

'IT Professional' professioneel?

(door Kris Pattyn)

 

IT Professional is het vijfde vaktijdschrift van uitgeverij Minoc. Het verschijnt veertiendaags voor iedereen die beroepshalve met informatietechnologie bezig is. Het wordt gratis verspreid onder 18.000 geïnteresseerden. Of die er iets aan zullen hebben? Het blad lijkt veeleer een vehikel voor betaalde advertenties uit de sector dan echt informatief.

 

De middagverse krant

(door Kris Pattyn)

 

De Nederlandse Volkskrant brengt elke dag om 16.00 uur stipt een heuse internetkrant uit met het actuele nieuws tussen de ochtend- en de avondeditie. Je kan ze op kantoor printen en lezen op de trein naar huis.

 

 

JAN VAN AN

 

Media morgen

(door Jan Lamers)

 

Citaat: "Wat (de kranten) het meest hindert, is hun toenemende ongeloofwaardigheid. Censuur, zelfcensuur en ideologische verblinding leiden tot een journalistieke praktijk waarbij respect voor de waarheid slechts een marginale consideratie is geworden. De semantische manipulatie door politici en woordvoerders wordt niet doorprikt, maar klakkeloos overgenomen."

 

 

OOK NOG:

 

Patrick De Witte, Henri Vellut, Paul Jamin, Alidor, Pan, Père Ubu, Roularta Media Group, Freya Van den Bossche, Koen Meulenaere, Rik Van Cauwelaert, Knack-Magazine, Siegfried Bracke, Greet Op de Beeck, Alain Coninckx, Frieda Van Wijck, Tony Mary, Guy Peeters, Geert Bourgeois, Annelies Beck, Yves Desmet, Guy Polspoel, Goedele Liekens, Johan Vande Lanotte, Dirk Van den Bossche, Sandra De Preter, Christian Van Thillo, Bertelsmann, Albert Frère, L'Echo, Wim Desmet, De Volkskrant, Vitaya, Kanaal Z, Rudy Daems, Walter Pauli, Jean-Claude Van Cauwenberghe, Luc Rademakers, Joepie, Tinne Marant, enz....

 

 

 Wie AN onrechtmatig doorstuurt is een dief, wie het ontvangt een heler          

 

 

Neem vandaag nog een abonnement.

 

Nooit zal nieuws voor u nog hetzelfde zijn.

 

AchterhetNieuws is niet schatplichtig aan een subsidiërende overheid of betalende adverteerders. Als een vrije pers u lief is, stuur uw exemplaar dan niet door, maar verwijs al uw vrienden naar de  webstek www.achterhetnieuws.be en spoor hen aan, zich eveneens te abonneren.

 

15:39 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-06-06

Kijk morgen niét naar VRT-één!!

Kijk morgen niét naar VRT-één!

 

Omdat Koning Albert alweer een jaartje bejaarder wordt, meent de VRT aan de Vlaamse bevolking een portret te moeten ‘aanbieden’ van koningin Paola.

 

Buiten enkele, aan hersenverkalking lijdende en in het gelid lopende zombies die met evenveel gemak met een tricoloortje staan te wuiven als de rechtervuist in de lucht steken zolang ze zich maar vertederd voelen door de afbeelding op een blikken koekjesdoos, heeft niemand behoefte aan dit soort programma’s.

 

De VRT dient met haar ‘geschenk aan de kijkers’ alleen maar haar positie binnen het establishment, maar verloochtent eigenlijk op een verachtelijke manier haar doelgroep, die tegelijk haar sponsor is.

 

Journalist Jan Becaus is voor de ‘reportage’ met een hele cameraploeg naar Italië getrokken. Niet om de oude, wat verzuurde vrouw die haar hele leven uit de hand van de Vlaming heeft gegeten zonder dat die ooit een hoge pet over haar heeft opgehad, te interviewen. Want dat mag niet met een lid van de koninklijke familie.

 

Wel, om opnamen te maken van gesprekken die ze voert met Jan Hoet  en met enkele van haar vriendinnen.

 

Het geouwehoer over koetjes en kalfjes met haar vriendinnen is natuurlijk een communautaire misleiding: ze spreken Italiaans. Zo kan de propagandafilm ook op de RTBf worden uitgezonden en zal niemand vaststellen dat ze na 48 jaar nog steeds geen van beide landstalen foutloos spreekt.

 

Wat Jan Beaus niet mag, mag Jan Hoet mag wel: ongegeneerd met haar converseren. Zelfs Eddy Wally zou dat mogen en wellicht ook kunnen. Een beroepsjournalist mag dat niet. Van discriminatie gesproken!

 

De keuze van Hoet is niet toevallig. Hij is immers de zelfbenoemde kunstpaus. En als ze, ondanks het zoveel geprezen zuiderse temperament, dan toch faalde als boeiende echtgenote die haar man niet aan de haard en het echtelijke bed kon binden, dan kan ze maar beter de uiterlijke schijn opbouwen van heel erg cultureel geïnteresseerd te zijn. Al zal een zoldering vol scarabees (de heilige kever uit het Egyptische dodenrijk) de echt kunstminnende Vlaming alleen maar triest doen meesmuilen.

 

Misschien moeten we vandaag maar eens met z’n allen een e-mailcampagne opzetten en al onze vrienden en kennissen uit ons adresboek vragen dat ze morgen niét naar VRT-één kijken.

 

Alleen een beschamend laag kijkcijfer kan de VRT-bonzen duidelijk maken dat niemand behoefte heeft aan dit soort gemanipuleerde volksverlakkerij waar geen zinnig mens intrapt. We hebben er geen behoefte aan en we hebben nog minder zin om hiervoor journalisten, cameramensen, geluidstechnici en zendtijd te betalen.

 

Laken kost zo al genoeg.

 

ZIE OOK: WWW.VRIJVANZEGEL.BE

 

16:33 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

12-05-06

Geschiedenisvervalsing

Geschiedenisvervalsing

 

(...)

Bij deze moordpartij is het woord ‘racisme’ absoluut misplaatst. De werkelijke drijfveer is ‘te lang opgekropte machteloosheid’. Het is een verschrikkelijke en verwerpelijke daad van iemand die elke dag geconfronteerd wordt met een maatschappij die het bloed onder nagels wordt uitgetergd.

 

Niet alleen Hans, maar zovele ministers, parlementairen, burgemeesters, land- en kerkvorsten, journalisten en het hele linkse establishment hielden gisterenochtend mee hun vinger aan de trekker en hebben bloed aan hun handen.

 

Zij zijn er zich zelfs niet van bewust dat ons land volloopt met al dan niet in Gothic vermomde moordenaars, die elk moment door het lint kunnen gaan omdat ze jarenlang bedrogen werden door platte demagogen met dezelfde fascistoïde methodes als in de colleges van de jaren ’60. .

 

Als later een tv-serie wordt gedraaid over de bloedige en genadeloze revolte van de Vlamingen tegen vreemde overheersers, dan hoop ik – ter correcte informatie van de volgende generaties - dat vooral de periode 1960-2006 aan bod komt.

 

LEES HET HELE ARTIKEL OP: www.vrijvanzegel.net

20:16 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-06

Met de trein van Oostende

Met de trein van Oostende...

 

Zowat 50 leerlingen van de  Latijnse afdeling van het O.L.Vrouwecollege in Oostende vertrokken vorige woensdag naar Italië voor een uitwisselingsweek. Toen ze 'in de late namiddag in Charleroi aankwamen voor een vlucht van Ryan Air, bleek het vliegtuig die ochtend om 0600 al opgestegen te zijn.

De verantwoordelijke leraar had vergeten de tiketten te herbevestigen en de tijdschema's te raadplegen...

 

LEES HET HELE ARTIKEL OP: WWW.VRIJVANZEGEL.NET

14:33 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Deze maand in AN AchterhetNieuws

Deze maand een EXTRA DIK nummer bij de 2de VERJAARDAG van

 

AN AchterhetNieuws

onafhankelijk magazine over media

 

Boordevol

- sensationele achtergrondverhalen,

- diepgaande analyses

- vlijmscherpe commentaren

op wat de voorbije maand gebeurde in medialand

 

U heeft toch ook al een abonnement?

Kijk anders vlug op www.achterhetnieuws.be

(ook losse nummers verkrijgbaar)

 

Inhoud van de editie die verschijnt op 2 mei 2006

 

 

PRINTMEDIA

 

From the Limburg

(door Luc van Balberghe)

 

De geostrategische plannen van Concentra, langs weerszijden van de Nederlandse grens,  gaan niet door. De Engelse investeringsmaatschappij Mecom kaapte het Limburgs Dagblad en De Limburger voor hun neus weg. Maar nu David Montgomery toch al in de achtertuin van Concentra speelt, krijgt hij misschien ook interesse voor het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen?

Magazines verkopen steeds slechter

(door Hans Sterkendries)

 

Een volledig overzicht van de verkoopcijfers van 96 magazines, weekbladen en maandbladen, met de jaarlijkse evolutie sinds 2000 tot nu. Een overzichtelijke tabel, een uitvoerige analyse en deskundige duiding. Dit artikel heeft een unieke, documentaire waarde!

 

Terug in De Tijd

(door Luc van Balberghe)

 

Dagblad De Tijd draait de mislukte verruimingsoperatie van 2004 volledig terug. Het wordt opnieuw een uitgesproken zakenkrant, zonder editie op maandag. Daarmee verdwijnt een kwaliteitskrant-met-algemeen-nieuws in Vlaanderen. De nieuwe Tijd innoveert echter wel met toepassing van de nieuwste media.

 

Grandeur et décadence

(door Guy Freiermuth)

 

Geschiedenis, achtergronden en duiding over de opkomst en het verval van wat ooit de grootste kant van Frankrijk was, France Soir. Een bijhoudartikel!

 

AV-MEDIA

 

Loontje komt om zijn boontje

(door Kristine Rombauts)

 

Tony Mary beweert niet meer te kunnen functioneren als het nieuwe VRT-decreet zijn bevoegdheid zal beperken. Een verhaal van arrogantie aan de ene kant en politieke macht aan de andere. Er circuleren al namen van een opvolger. Stapt Mary zelf op of wordt hij bedankt?

 

Zo Life als iets

(door Luc van Balberghe)

 

Life!TV zou ook TV-Canapé kunnen heten. Meer is er niet nodig: een zendvergunning, een sofa, twee camera's en een paar babes. O ja, ook nog voldoende kijkers en adverteerders...

 

 

NIEUWE MEDIA

 

Meer dan kosten besparen

(door Kris Pattyn)

 

De internetmagazines breken stilaan door. Maar zijn ze meer dan gedrukte media die niet gedrukt worden? Een uitvoerige handleiding om uitgevers te wijzen op de talrijke mogelijkheden van de eigentijdse technologieën, die nog te vaak onbenut blijven.

 

 

JAN VAN AN

 

De jeugd van tegenwoordig

(door Jan Lamers)

 

Moerman en Ceysens lanceerden Flanders District of Creativity. Een giller om vriendjes met belastinggeld onder dak te brengen. Want in Vlaanderen wordt ondernemingszin en creativiteit gemarginaliseerd door het onderwijs. Het gevolg? Topmanagers laten hun mails printen, dicteren de antwoorden en noemen zichzelf 'innovatief'...

 

OOK NOG:

 

Mecom, 't Pallieterke, David Montgomery, André Peeters, Jean-Pierre Brunois, Dominique Van Lier, Olivier Rey, Weekblad Facilitair, Bert De Graeve, Geert Bourgeois, Wim Weetjens, Stefan Ackermans, Koopjeskrant, Helga Debrouwere, Smart Business Strategies, Lieven Verstraete, Dirk Selleslagh, Arnaud Dujardin, Metro, Terry(ble) Verbiest, Johan Op de Beeck, Mieke Berendsen, Martijn Bal, Dag Allemaal, Gazette van Detroit, HasseltLokaal, Krant in de Klas, Jaak Vandyck, Lex Moolenaar, Anne Gregory, Leo De Bock, William Van Laeken, Trees Verleyen, Yves Desmet, Peter Vandermeersch.

 

 

 Wie AN onrechtmatig doorstuurt is een dief, wie het ontvangt een heler          

 

 

Neem vandaag nog een abonnement.

 

Nooit zal nieuws voor u nog hetzelfde zijn.

 

AN AchterhetNieuws is niet schatplichtig aan een subsidiërende overheid of betalende adverteerders. Als een vrije pers u lief is, stuur uw exemplaar dan niet door, maar verwijs al uw vrienden naar de  webstek www.achterhetnieuws.be en spoor hen aan, zich eveneens te abonneren.

 

14:30 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-04-06

Geen alibi nodig!

Geen alibi nodig!

 

“Waar was jij, woensdag om 14 uur?” vroeg kardinaal Danneels in zijn paashomilie, naar aanleiding van de 'multiculturele' moord op een 17-jarige jongen in Brussel Centraal. 
Welnu, mijn antwoord is kort: dat gaat je geen zak aan, ouwe flikker!

Ik kaats hem de bal terug: waar was jij toen de wetten op het vermoorden van onschuldige kinderen (abortus) en het afslachten van terminaal zieken (euthanasie) werden goedgekeurd?
LEES HET HELE ARTIKEL OP WWW.VRIJVANZEGEL.NET

13:38 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-04-06

Bekentenis van onwil

Bekentenis van onwil: Arme Joe!

 

Er is goed nieuws!!

 

In het Centraal Station van Brussel worden elk jaar 290 zinloze moorden voorkomen omdat gewone burgers geen risico nemen. Ze geven vrijwillig hun bezittingen af aan niets ontziend, geweten- en cultuurloos crapuul dat denkt het warm water te hebben uitgevonden omdat het eens op zijn handen piste.

 

Dit Noord-Afrikaanse uitschot bevestigt daarmee het beeld dat van zijn gemeenschap bestaat en zet de politici en de geitenwollensokkenneukers die dit vergoelijken, te kakken.

 

Uitspraken over kansarme jongeren of onderwijs dat niet aangepast is aan normloze indringers zonder enige cultuur of opvoeding, zijn een bekentenis van onwil om de toestand te verbeteren.

 

Arme Joe en zijn ouders hebben nu geen boodschap meer aan een sociologische analyse.

 

Alle andere ouders willen maatregelen. Keiharde. Nu!

 

 

LEES HET HELE ARTKEL OP WWW.VRIJVANZEGEL.NET

19:22 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-04-06

Onderontwikkelde roversbenden

Onderontwikkelde roversbenden

 

De mensen snappen het niet meer. Een winkelier mag, op straf van 1000-en euro boete, geen voorbijgangers waarschuwen voor een crimineel waarvan de misdaden bewezen want gefotografeerd zijn. Een juwelier mag zijn broodwinning en have en goed niet verdedigen tegen nietsontziende, gewetenloze gangsters. Deze feiten mag je zelfs niet luidop vermelden, want dan gebruik je demagogische taal.

...

De Europese Unie schrapt ondertussen alle woorden uit het woordenboek die islamofascisten zouden kunnen pikeren.

...

Tindemans was de grootste leugenaar en volksmisleider die Vlaanderen ooit kende. Martens, Dehaene, Van Miert, Verhofstadt,... lopen in zijn voetspoor.

...

Misschien, hebben ze toch gelijk? Ik zie hun gelijk niet, maar laat de deur op een kier. Ik zie ook de intellectuele waarde niet van een Bert Anciaux of Jos Geysels. Ik wacht nog altijd op het eerste argument van onelinerkoning Louis Tobback en de vleesgeworden verzuring Etienne Vermeersch. Maar als ze weten waaróm zij alle verworvenheden van onze westerse cultuur niet wensen over te laten aan onze kinderen en kleinkinderen, maar alles te grabbel gooien aan onderontwikkelde roversbenden, dat ze het ons dan asjeblief zéggen!

 

LEES HET HELE ARTIKEL OP WWW.VRIJVANZEGEL.NET

15:19 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-03-06

Kijk naar AN!

 

OPGELET!

 

Deze blog heeft een nieuw adres!

 

Pas uw favorieten aan en

verander de links op uw eigen blog.

 

Surf voortaan naar

 

www . vrijvanzegel . net  

20:44 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Deze week: nieuw nummer van AN!

Radio- en tv-pers schiet zichzelf in de voet – Wacht Peter Vandermeersch op de stoel van Tony Mary? – Dit jaar nog een Vlaamse cultuurzender! – Communautair getouwtrek rond frequentieplannen – Nederlandse ‘Espresso’ maakt wel kans op slagen – Het plaatselijke reclameblad gaat op internet – Metro beconcurreert klassieke kranten nu ook digitaal - enz...

 

Deze maand in het nieuwe nummer van

 

AN AchterhetNieuws

onafhankelijk magazine over media

 

Boordevol

- sensationele achtergrondverhalen,

- diepgaande analyses

- vlijmscherpe commentaren

op wat de voorbije maand gebeurde in medialand

 

U heeft toch ook al een abonnement?

Kijk anders vlug op www.achterhetnieuws.be

(ook losse nummers verkrijgbaar)

 

Inhoud van de editie die verschijnt op 30 maart 2006

 

 

AV-MEDIA

 

Voor eigen winkel

(door Luc van Balberghe)

 

Om de persdiensten van tv-zenders de handen in onschuld te laten wassen, zou de Vereniging van Radio- en Televisiepers de wildgroei aan websites eens aan banden leggen. Ze deed dat zo stuntelig, dat ze in eigen voet schoot. Bovendien bleek het een familiale aangelegenheid van enkele bestuursleden om het eigen winkeltje te laten draaien en concurrentie uit te schakelen. De sector lacht zich een breuk.

 

 
Het succes blijft duren

(door Walter Ego)

 

De grote Vlaamse zenders zijn tegen de Wereldbeker Voetbal ‘nog niet klaar’ om in te spelen op Hoge Definitietelevisie, privé-zenders wel. De VRT treuzelt met een cultuurzender, maar nog dit jaar zal er een Vlaams alternatief voor ARTE uit privé-hoek in de ether zijn. En om sneller in goed opgeleide tv-mensen te voorzien, slaan de Karel de Grote-hogeschool en de Syntra-opleidingscentra de handen in elkaar met de tv-industrie.

 

 

Waar zijn we mee bezig!

(door Frans Truyens)

 

Het Vlaamse frequentieplan voor niet-openbare radio’s is gedeeltelijk geschrapt, het Waalse helemaal. Beide gemeenschappen weigeren met elkaar te overleggen. De radiomakers en de luisteraars zijn de dupe. De advocaten gaan met het been lopen.

 

 

 

PRINTMEDIA

 

De (stoelen-)dans begint nog maar

(door Luc van Balberghe)

 

Bij de VUM-kranten werd Peter Vandermeersch ‘bevorderd’ tot algemeen hoofdredacteur boven de hoofdredacteurs. Eigenlijk moet hij de redactionele neuzen in de commerciële richting zien te krijgen. Zijn nieuw kantoor is geen zoutmijn, wel een wachtkamer. Want Vandermeersch heeft ambities…

 

 

Nrc.nxt, de internetkrant op papier

(door Kris Pattyn)

 

Nederland heeft een nieuwe krant: snel te lezen, goedkoop, voor de intellectueel tussen 25 en 40 jaar. Waar hebben we dat nog gehoord? Ditmaal is het een volwaardig krantenproduct dat inspeelt op de internetgeneratie en geen afkooksel van Metro. Misschien maakt ‘Nijntje’ (zoals nrc-nxt in Nederland genoemd wordt) wel een kans.

 

 

 

NIEUWE MEDIA

 

Uw gazet op het net

(door Kris Pattyn)

 

Metro beconcurreert de klassieke kranten niet alleen op papier, nu ook op het net. Tegelijk duiken twee andere internetkranten op. Met lokaal nieuws en lokale advertenties. Een digitale kloon van De Streekkrant of Passe-Partout? Helaas is de ene nog amateuristischer dan de andere. 

 

 

 

JAN VAN AN

 

Over Google en complexiteit

(door Jan Lamers)

 

…”(Dagbladen)willen niet veranderen of kunnen niet veranderen omdat in hun ondernemingen creativiteit en ambitie nog schaarser zijn dan water in de woestijn. Het zijn media die zich defensief opstellen en die de status quo verdedigen omdat ze niet in staat zijn de toekomst zelf te ontwerpen en te sturen”...  

 

 

EN VERDER:

 

-          Van Liefferinge: Van Thillo liet ruilen toe

-          De Morgen begint nieuw formaat voor te bereiden

-          In ons land zijn meer persverenigingen dan journalisten

-          Meer dan 2 miljoen internetaansluitingen in ons land

-          Hasselts cultuurnieuws dagelijks op internet-tv

-         

 

 

OOK NOG:

 

Mark Vanlombeek, Jean-Luc Bostyn, Jan Debackere, Geert Bourgeois, Bart Caron, Jürgen Verstrepen, Diane Waumans, JIMtv, Jaak Vandijck, Toni Smeulders, Chris Van Stiggelen, Peter Vandermeersch, Bart Sturtewagen, Frank Buyse, Dirk Remmerie, Gert Ysebaert, Jo Van Croonenborgh, Tony Mary, Guido Van Liefferinge, Margriet Hermans, musicitems, showbizzsite, gaylive, startplanet, zangtalent, newsplanet, Hans Nijenhuis, Sp!ts, Sylvio de Groot, Metrotime, Netgazet, Internetgazet, Spaze, Alain Gerlache, Mark Grammens, Peter Quagebuer, William Van Laeken, Derk Jan Eppink, Rik Van Cauwelaert, Erik Goens, Bart De Poot, Patricia Ceysens, Patrick Tillieux, Klaus Van Isacker, Peter Cockx, François Le Hodey, 

 

 

 Wie AN onrechtmatig doorstuurt is een dief, wie het ontvangt een heler          

 

 

Neem vandaag nog een abonnement.

 

Nooit zal nieuws voor u nog hetzelfde zijn.

 

AN AchterhetNieuws is niet schatplichtig aan een subsidiërende overheid of betalende adverteerders. Als een vrije pers u lief is, stuur uw exemplaar dan niet door, maar verwijs al uw vrienden naar de  webstek www.achterhetnieuws.be en spoor hen aan, zich eveneens te abonneren.

11:42 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-03-06

Flup Flop

Flup Flop

 

Wat al jaren gefluisterd wordt, stond toen plots in de krant: le Prince Philippe is een blok aan het been, waardeloos op een economische missie, ongeschikt voor een protocolaire opdracht, niet gewenst om ooit koning te worden.

 

Het moet inderdaad niet leuk zijn om zoiets te lezen (of vertaald te horen voorlezen) over je bloedeigen zoon. Dié wel. Het heeft Koning Albert zeer diep in het hart getroffen, verklaarde hij aan VTM-journalist Reinout Goddyn. Koning Albert weet ongetwifjeld hoe pijnlijk familieaangelegenheden kunnen aanvoelen. Zijn dochter Delphine kan hem dat perfect vertellen. Zijn ander, in Antwerpen aan de bedelstaf geraakt, buitenechtelijk kind kan dat ook. Prins Laurent daarentegen heeft de Italiaanse abondance in de genen.

 

Voor Philippe zal het ook niet leuk zijn dat hij een job moet doen waarvan hij weet dat hij er niet voor geschikt is en er voortdurend op wordt aangekeken. Of is het nog erger? Denkt hij, dat hij er wél bekwaam voor is en luistert hij niet naar zijn dure, maar even wereldvreemde  adviseurs? Is hij al zover gefabioliseerd dat hij gelooft dat de Allerhoogste hem leidt in zijn woorden en daden?

 

In dat geval moeten we dringend een Koninklijke PAAZ-suite installeren.

 

......

 

Lees het hele artikel door hier te klikken: www.vrijvanzegel.net

09:34 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-03-06

De Apenplaneet

De Apenplaneet

 

Het meldpunt 'Cyberhate' bij het Centrum voor Vlaams Volksverraad en Collaboratie is een regelrechte schande. Het gaat over veel meer dan het beteugelen van ongepaste woordjes of uitdrukkingen, het heeft zelfs niets te zien met het beschermen van minderheden - ook als die zich zelf ongepast gedragen tegenover ons.

Neen, het is een pure machtsgreep op de hele maatschappij. Terug naar het communisme, waar de massa blind moest volgen en niet mocht denken. Dit, om de Opperste Sovjet in haar onwijsheid toe te laten grote sier te maken.

Een moderne, hallucinante versie van De Apenplaneet. Maar dan helaas niet op het witte doek.

 

Lees het hele artikel 'Dikke knuffels' door hier te klikken: www.vrijvanzegel.net

14:09 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-03-06

Het kind en het badwater

Het kind en het badwater

 

Eens politici genoeg hun zakken gevuld hebben,  vinden ze 'commercie' een vies woord. Eigenlijk vinden ze vooral een 'commerciële zender' een bedreiging, want daar kunnen ze minder gemakkelijk hun propaganda kwijt. Daarom legden ze decretale restricties op. Zoals de verplichting van een dagelijkse nieuwsuitzending (liefst over henzelf) en een vijf-minutenregel in verband met reclame voor en na kinderprogramma's.

Maar mediabazen halen daar eens de schouders over op en doen gewoon hun job.

Hebben trouwens ouders geen veel grotere verantwoordelijkheid dan reclamemensen?

Zijn er niet meer integere reclamemensen dan er nog correcte journalisten zijn?

En zit het gevaar wel voor en na, of IN de kinderprogramma's die zelf niets anders zijn dan complete reclameblokken voor Plop-koeken, Samson-kaften, Arthur & Bartje op gesponsorde strandspelen en plaatjes van K3?

Lees het hele artikel op www.vrijvanzegel.net

17:20 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-03-06

Alzheimer

Alzheimer

 

Begrijp ik dat wel goed? De Turkse terroriste Erdal gaat in beroep tegen haar veroordeling, terwijl ze in rook is opgegaan? Kan dat wel?

En plotseling blijkt dat de speurders haar kwijtspeelden toen ze in 'haar' (!) auto wegreed. Tot nog toe heette het dat het gebeurde aan een autobushalte. Stond de Staatsveiligheid misschien op de eerstvolgende bus te wachten om haar te achtervolgen?

Denken ze in Brussel nu allemaal dat wij Alzheimer hebben?!

 

Lees het hele artikel op: www.vrijvanzegel.net

21:27 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-03-06

De verborgen agenda van Mieke Van Hecke

De verborgen agenda van Mieke Van Hecke

Onderstaand artikel al gelezen? Begin dan eerst daarmee. En ontdek vervolgens waarom het hoofd van de Guimardstraat (de koepel van het katholieke onderwijs) tot zo'n stompzinnige gedachte komt. Een gedachte, waarover in december van vorig jaar al een congres werd gehouden met referaten en workshops. Een congres, waarvan vandaag de deelnemers en sprekers helemaal anders denken dat zij om den brode moeten verklaren.

 

Lees het hele artikel op www.vrijvanzegel.net

 

22:32 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De meester is een indiaan

De meester is een indiaan

 

De koepel van het katholieke onderwijs in ons land, kortweg de Guimardstraat, ondertekende mee een diversiteitscontract. Daarmee verloochent de koepel haar eigen karakter en verlaagt zich van hoogstaand kwaliteitsonderwijs tot een bonte bende die zich in niets meer onderscheidt van andere inrichtende machten. Straks geeft een roodhuid met pluimentooi Vaderlandse Geschiedenis aan Vlaamse kinderen. Kwestie van diversiteit. Of zal er meteen een beperking ingevoerd worden, zo vlug de juffen een boerka dragen?

De koepel wil zogezegd af van het predikaat ‘elitescholen’, maar daagt weldenkende ouders uit om zelf een eliteschool op te richten waar hun kinderen nog ernstig genomen worden.

 

Lees het hele artikel op: www.vrijvanzegel.net

16:56 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-06

Let-ter-gre-pen

Let-ter-gre-pen

Waarom moeten 8- of 9-jarige kinderen woorden leren splitsen in lettergrepen? Een Nederlandse studente aan de pabo (Normaalschool) vraagt het zich af. Niemand heeft er blijkbaar een bevredigend antwoord op.

Mag ze die vraag ook aan haar docenten stellen, met het risico dat ze hen onbewust te kakken zet?

Mag je na de recente verkiezingen in Nederland trouwens nog intelligente vragen stellen?

Lees het hele artikel op www.vrijvanzegel.net

 

11:52 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-03-06

Schaf de erkende beroepsjournalisten af!

Schaf die ondemocratische

beroepsjournalisten nu eindelijk af!

 

Hoe belachelijk kunnen mensen zich toch maken, als ze zich in het nauw gedreven voelen en door de maatschappelijke evolutie voorbij gestoken?! Vraag het maar eens aan journalisten! De teksten die ik gisteren in handen kreeg van de Vereniging van de Vlaamse Radio- en Televisiepers, missen alleen nog een paar akkoorden om een carnavalschlager te zijn. Helaas betekenen ze meer dan dat: ze zijn de zoveelste beknotting van de vrije meningsuiting, een wezenlijk gevaar voor het kleine beetje democratie dat in ons land nog rest. Wie dit tolereert, kan net zo goed de Pravda lezen of naar Al Jazeera kijken.

 

Lees het hele artikel op

www.vrijvanzegel.net

12:37 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-03-06

Jansen & Janssen

Jansen & Janssen

 

Omdat we elke winter vetbollen, zakjes met hazelnoten en bakjes met losse apennootjes in onze tuin hangen, genieten we ook dit jaar weer van een hele dierenrijkdom. Koolmeesjes, roodborstjes, bonte spechten, groene spechten, merels, twee kippen van de buren, een koppel bosduiven en vier eekhoorntjes behoren zowat tot onze vaste huisdieren.

 

Eigenlijk zou ik die moeten ophokken, maar dat gaat niet. Wat ik ook probeer, de dieren vliegen gewoon weg. Ze komen eten en drinken, dartelen een beetje rond om te zien en gezien te worden en trekken dan terug hun boom in.

 

Als de lokale politie komt controleren, zal die daar wel begrip voor hebben. Of… misschien helpt de politie wel met een heel groot net over mijn hele tuin te hangen, zowat zestien meter hoog – de hoogte van de grootste spar. De politie is immers mijn vriend. In Antwerpen is zelfs  bewezen dat politieagenten handen aan hun lijf hebben en zeer handig zijn in het uitvoeren van allerlei klussen. Een opleiding aan de politieschool is veelomvattend en wie uiteindelijk met trots een kepie mag dragen, onderschat je beter niet.

 

Dat is heel wat anders dan Jansen & Janssen van de Staatsveiligheid. Die lopen zes jaar achter een vermeende terroriste aan en de dag dat ze veroordeeld wordt, schudt ze haar schaduw af.

 

Is ze wel echt ondergedoken? Of werd ze ontvoerd door de MIT, de Turkse Geheime Dienst die opgeleid werd door de Israelische collega's van de Mossad? Ik durf niet veronderstellen dat ze er bewust aan overgeleverd zou zijn. Maar geef me 1 reden waarom ze uit eigen beweging zou onderduiken! Ze heeft zich jarenlang door gastland België laten pamperen, ze weet dat ze beschermd wordt tegen de grote boosheid van Turkije en ze is nu veroordeeld tot slechts ‘vier jaar effectief’.

 

Wat betekent dat trouwens? Na aftrok van de voorhechtenis en het in aanmerking nemen van een vervroegde invrijheidsstelling, moet ze zich gewoon bij de gevangenis aanbieden en een dag later loopt ze alweer vrij los, gezuiverd van alle kwaad. Overigens, wat heeft ze eigenlijk uitgespookt? Iemand doodgeschoten? Ja, maar met een halfautomatisch geweer en dat maakt het allemaal veel minder erg...

 

Zo’n wicht is echt niet zo dom om te vluchten! Ze is zeker stukken intelligenter dan de amateurs van de Staatsveiligheid die ofwel een doelwit uit het oog verliezen, ofwel geloven dat wij dat geloven.

 

Hoe dan ook, er kan nu nog moeilijk een kop rollen. In andere omstandigheden zou het hoofd van de Staatsveiligheid weggepromoveerd worden, maar dat kan niet meer. Het is enkele weken geleden al gebeurd.

 

Misschien moeten de minister van Binnenlandse Zaken en van Justitie nu maar eens voor goed uit de politiek verdwijnen.

 

Ophokken!

10:00 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-03-06

De magazijnier als boekhouder

De magazijnier als boekhouder

 

Als antwoord op een parlementaire vraag van senator Hugo Vandenberghe gaf minister voor Justitie Laurette Onkelinx cijfers vrij over de verschillende nationaliteiten in onze gevangenissen. De krant De Standaard liet ze toelichten door professor Brice De Ruyver.

 

Met cijfers kan je alles bewijzen en Brice De Ruyver is geen objectieve wetenschapper. De cijfers van de minister moeten geïnterpreteerd worden in het licht van andere cijfers en dan in procenten omgezet. De Ruyver wordt door de Eerste Minister betaald om verklaringen af te leggen die het falende veiligheidsbeleid moeten verantwoorden.

 

Het zegt trouwens veel, dat de minister een hele administratie in rep en roer moest zetten om zelf deze cijfers te bekomen. Ze hadden al lang moeten gekend zijn als een instrument om het beleid op af te stemmen.

 

Het doet me wat denken aan de topmanager van een grote onderneming die op een blauwe maandag aan de hoofdmagazijnier zou opdracht geven vlug-vlug enige facturen samen te tellen om ’s anderendaags de belastingaangifte in te kunnen dienen.

 

Zo gaat het dus niet. Een topmanager krijgt elke dag, stipt op hetzelfde uur, een uitdraai van alle relevante cijfers en wordt permanent geadviseerd door gespecialiseerde accountants, fiscalisten en externe auditors om die cijfers op de juiste manier te kunnen interpreteren. Dat laat hem toe, op de kortste tijd in te grijpen en de beleidslijnen bij te sturen.

 

Voor het leiden van een heel land, is blijkbaar zo’n professionele aanpak overbodig.

 

Maar goed, terug naar de cijfers.

 

In september 2005 zaten dus 9.083 personen in de Belgische gevangenissen. De minister kon niet eens zeggen hoeveel personen daarvan echt veroordeeld zijn en hoeveel er in voorhechtenis zitten.

 

De nationaliteiten waren verdeeld als volgt:

 

-          5.160 Belgen

-          1.071 Marokkanen

-          323 Algerijnen

-          250 Turken

-          249 Italianen

-          233 ex-Joegoslaven

-          1.781 van diverse nationaliteit

 

Een voor de hand liggende conclusie kan zijn dat er zich dus 56,8% Belgen en 43,2% vreemdelingen achter de tralies bevinden. De criminaliteit bij vreemden bedraagt bijgevolg minder dan de helft van het totaal en minder dan bij de Belgen.

 

Toch klopt deze conclusie niet. Er zijn namelijk nog andere cijfers, die de minister niet meedeelde.

 

In de maand september zitten er traditiegetrouw het minst aantal mensen gevangen. In maart 2005 waren het er 247 meer. Daar komen er dan nog eens 275 bij met een enkelband. Gedurende het hele jaar werden er in totaal 15.261 opgesloten en 14.949 vrijgelaten. Het cijfer 9.083 is dus nog vrij gunstig. Pittig detail: in onze gevangenissen is er maar plaats voor 8.133 gedetineerden!…

 

Als we de nationaliteitscijfers procentueel bekijken, krijgen we echter een totaal ander beeld dan een verhouding 57/43.

 

Rond dezelfde periode leefden in België officieel 10.445.852 personen. Daarvan waren er 1.448.093 met een vreemde nationaliteit of  van vreemde origine en door de snel-Belgwet genaturaliseerd. Dat komt neer op 13,8% van de totale bevolking.

 

Van de 5.160 Belgen in de gevangenis kon de minister niet zeggen of het oorspronkelijke of genaturaliseerde Belgen zijn. (Hoezo, niet? Dat zié je in de meeste gevallen toch!). We gaan er dus maar van uit, dat het oorspronkelijke Belgen zijn. Zij vertegenwoordigen echter 0,00058% van de bevolking. De vreemdelingen vertegenwoordigen 0,26% van hun groep. Daar ligt dus de criminaliteit 448 keer hoger!

 

Opgesplitst per nationaliteit ziet het er als volgt uit:

 

-          Belgen: 5.160 op 8.997.759 of 0,058%

-          Marokkanen: 1.071 op 218.388 of  0,49%

-          Turken: 250 op 128.589 of  0,19%

-          Algerijnen: 323 op 16.665 of 1,9%

-          Italianen: 249 op 285.314 of  0,087%

-          Ex-Joegoslaven: 233 op 24.743 of  0,94%

 

In verhouding tot de autochtone bevolking ligt de criminaliteitsgraad bij hier verblijvende Marokkanen 8,45 keer hoger, bij Turken 3,27 keer, bij Algerijnen 32,75 keer, bij Italianen 1,5 keer en bij ex-Joegoslaven 16,20 keer!

 

Wat zijn we toch lieverdjes! Maar mocht het beduvelen van de bevolking strafbaar zijn, zouden de cijfers er wellicht heel anders uitzien.

15:15 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-02-06

Lazer toch op, lul!

Lazer toch op, lul!

 

Ik heb nog geen kijkcijfers gezien, maar ‘k ben ervan overtuigd dat VRT-één gisteravond alweer een hoofdvogel heeft afgeschoten. Ophokplicht of niet. Drie sterke programma’s na elkaar plaatsen op een zondagavond, je moet het kunnen! De Pappenheimers, De Parelvissers en Witse. Geen concurrent die daar tegenop gewassen is.

 

Toch volstaat het niet om de steeds luider klinkende vraag, of we wel een openbare omroep nodig hebben, te doen verstommen. Dit soort – goeie! – programma’s kan immers in principe ook een commerciële zender maken en uitzenden. Ze kosten weliswaar iets meer dan twee familie’s een bel te geven en ze als eerste op een vraag te laten antwoorden, maar dat kan geen bezwaar zijn. Ze halen ook hogere kijkcijfers en dan willen adverteerders graag in die kosten delen.

 

De enige reden waarom er een openbare omroep zou nodig zijn, is de objectieve nieuwsvoorziening. Daar ben je bij een commerciële zender nooit helemaal zeker van.

 

Ik zag gisteren in de vooravond een documentaire over wooninrichting en een mevrouw kwam uitvoerig, met de folders in de hand, over haar nieuwe keuken vertellen. Zij wilde klassiek, haar man modern. Het werd modern. Maar ze was heel gelukkig. Vooral met het kookeiland dat een paar centimeter hoger stond, zodat de gasten van aan de tafel niet in haar pan konden gluren. Ze was ook gelukkig met een klein verberghoekje, zodat ze niet meteen moest afwassen. En vooral met de kwaliteit van de keuken. En met de service van het personeel dat haar zo goed begreep en haar de keuken had verkocht die eigenlijk haar man het liefste had…. En met nog van alles… Tot bij de aftiteling bleek dat dit ‘informatieve’ programma een platte publireportage was die door een keukenbouwer betaald werd.

 

Ik stel me dan de vraag of er ook betaald wordt voor onderwerpen in een programma dat showbizznieuws brengt? Of betalen prinsen om langs hun goeie kant in beeld te komen als het over gekroonde hoofden gaat? Of kan je misschien zelfs een item in het journaal kopen? Je weet het dus nooit.

 

Toch valt dit argument pro openbare omroep meer en meer weg. Ik keek gisteren namelijk ook naar twee journaals.

 

VTM opent met de carnavalstoet van Aalst. Het is natuurlijk een keuze dat de eindredacteur van dienst dit onderwerp het belangrijkste vindt om ermee te openen. En misschien is het dat ook wel. Ik was toevallig vrijdag en zaterdag bij onze Noorderburen en ben nu helemaal horendul van carnavalschlagers op de radio. Onderweg hoor ik de klokken van de kerktoren luiden. En welke melodie speelt die beiaardier? “Dan geef ik een concert, dankzij moeders snert…” Een carnavalliedje voor de mis begint. Het moet kunnen. In de bar van het hotel zitten zakenlui ernstige besprekingen te voeren met een fopneus en een groen bordpapieren hoedje, alsof het hun dagelijks bedrijfsuniform is.

 

Plots dringt tot me door dat carnaval niet zomaar een volksvermaak is, geen folklore, geen verkleed- en zuippartij van de basse classe. Carnaval is een subcultuur die ernstig dient genomen.

 

Waarom er dan niet het nieuws mee beginnen?

 

De reportage is vrij volledig: Hugo en Filip op een vlot, Guy door de generatie gepakt, de gebenedijde paus, niet-choquerende cartoonisten, verklede politiemensen die op alcoholmisbruik controleren... Hier en daar, Deense vlaggetjes als symbool van de vrije meningsuiting. Kortom, een ‘warm’ sfeerbeeld.

 

Het Nieuws op VRT-één opent met de aanslag op een jonge vrouw in Frankrijk, die met anti-joodse leuzen wordt beschreven. Volgens mij een maatschappelijk belangrijker onderwerp om een nieuwsuitzending mee te starten, maar elke zender heeft zijn publiek.

 

Pas later in de uitzending komt Aalst aan bod. Geen plezier, geen hoempapapapaaa, geen korstjes op de borstjes en geen paard in de gang. Alleen maar witte borden waarop géén Mohammed afgebeeld staat. Ook heel veel Deense vlaggetjes. En de commentaar dat dit het werk is van een politieke partij die zich in het carnavalgebeuren infiltreerde, want dat echte carnavalisten zich nooit tot zoiets zouden lenen. Meteen gaat een micro onder de neus van mevrouw de burgemeester met de vraag of ze het niet erg vindt dat hààr carnaval politiek gerecupereerd wordt.

 

“Het is carnaval, meneer, en iedereen amuseert zich hier. Wat wil je dan nog meer?!” antwoordt ze gepikeerd. En je ziet haar denken: “Ach, lazer toch op, lul, met je sjagrijn! En als je je hier niet thuis voelt, ga dan terug naar die andere zuurpruimen van de Reyerslaan!”.

 

Het lijkt wel of de VRT een andere carnaval gefilmd heeft dan VTM. Eentje in Nederland bijvoorbeeld, waar het ho zo tolerante beleid in verscheidene Noord-Brabantse en Limburgse steden gewoon verbood om een beeld van Mohammed te maken en in een stoet mee te voeren. Olland op z'n smalst. Het laagste landje bij de zee.

 

Jammer voor de VRT. Het hadden zondagavond viér sterke programma's op een rij kunnen geweest zijn.

21:03 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-02-06

Deze maand in AN

De Tijd als wereldprimeur – Wat doet Google eigenlijk fout? – Overheid communiceert verwarrend – Wie reguleert Vlaanderen en wie viel uit de boot? – Pol Deltour neemt standpunt in – Dagbladen: de jùiste cijfers! – Guido Van Liefferinge, het verhaal achter het verhaal -  enz...

 

Deze maand in het nieuwe nummer van

 

AN AchterhetNieuws

onafhankelijk magazine over media

 

Boordevol

- sensationele achtergrondverhalen,

- diepgaande analyses

- vlijmscherpe commentaren

op wat de voorbije maand gebeurde in medialand

 

U heeft toch ook al een abonnement?

Kijk anders vlug op www.achterhetnieuws.be

(ook losse nummers verkrijgbaar)

 

Inhoud van de editie die verschijnt op 25 februari 2006

 

 

NIEUWE MEDIA

 

Tijd voor elektronisch papier

(door Kris Pattyn)

 

Moeten dagbladhandelaars, distributeurs en fabrikanten van rotatiepersen zich zorgen maken? Het elektronische papier is in aantocht. De Tijd pakt er als eerste ter wereld mee uit. En deze elektronische krant kan je ook op de trein lezen!

 

Eerlijk gevonden?

(door Kris Pattyn)

 

Waarom reageren dagbladuitgevers zo furieus tegen Google News? Google pikt toch geen artikels, maar maakt gratis reclame voor hun webstek. In plaats van schadevergoeding te eisen, zouden ze ervoor moeten betalen. Of zit er meer achter?

 

 

OVERHEIDSCOMMUNICATIE

 

Verwarrende dromerijen

(door Luc  Balberghe en Luc Van der Plas)

 

Communicatiewetenschapper Dave Gelders legt de vinger op de wonde: de overheid communiceert meer over luchtbellen dan over concrete realisaties. De burger houdt het op den duur allemaal niet meer uit elkaar.

 

 

AV-MEDIA

 

Start van Vlaamse Regulator

(door Frans Truyens)

 

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) is officieel uit de startblokken. Eén adres voor alle klachten. Wat zijn de opdrachten en de bevoegdheden? Hoe zit de organisatie in elkaar? Wie zetelt in de VRM en wie zou er graag in zetelen?

 

 

VOOR DE VUIST

 

Spotten met respect

(door Pol Deltour)

 

Een nieuwe rubriek, een vrije tribune. Gastauteur Pol Deltour bijt de spits af en neemt een duidelijk standpunt in. Ook een nationaal secretaris van een vereniging voor beroepsjournalisten heeft recht op vrije meningsuiting.

 

 

PRINTMEDIA

 

Dagbladverkoop blijft dalen: de jùiste cijfers

(door Guy Freiermuth)

 

Per vergissing deden nogal wat verschillende cijfers de ronde over de verkoop van dagbladen in ons land. Wij publiceren de enige juiste en vergelijken ze met de cijfers van 4 jaar geleden en van 10 jaar geleden. Uniek documentatiemateriaal.

 

Open deuren en lange tenen

(door Luc van Balberghe)

 

Het boek van Guido Van Liefferinge kreeg meer media-aandacht dan gelijk welk ander boek ooit. Is het meer dan een persoonlijke afrekening of waarschuwt het juist daarvoor? Staat er trouwens veel nieuws in? En die media-aandacht, was dat dan geen perceptie en een persoonlijke afrekening?

 

 

JAN VAN AN

 

Op konijnen jagen

(door Jan Lamers)

 

Bedenkingen van Jan Lamers. Hebben wij een openbare omroep nodig of dient die alleen maar om politici een spreekbuis te geven? Staat een openbare omroep wel garant voor kwaliteit, hoe autonoom kan die functioneren? Of staatstelevisie slechts een lichtbak om konijnen te vangen?

 

 

EN VERDER:

 

-          Quaero, het Franse antwoord op het Amerikaanse Google?

-          Antwerpse VTM-redactie loopt over naar VRT

-          Frieda wijckt uit

-          Nieuwe hoofdredacteurs voor Kanaal/Canal Z

-          Dierenmagazine van Koopjeskrant voortaan digitaal

-          Hof van Beroep in zaak ’t Scheldt: persmisdrijf blijft assisenzaak

-         

 

 

OOK NOG:

 

Ben Weyts, Dany Verstraeten, World Association of Newspapers, Marc Coenen, Dave Gelders, Ilse Beyers, Dag Allemaal, Eric Goens, Frieda Van Wijck, Alain Coninckx, Marc Uytterhoeven, Johan Baert, Dirk Albrecht, Caroline Pauwels, Peter Vandenborne, Karel Rimanque, Mathias Danneels, Désirée De Poot, Leen D’Haenens, Luc Hellin, Jan Kamoen, Hubert Van Humbeeck, Marcel Van Nieuwenborgh, Dirk Voorhoof, Nadine Balduck, Hendrik Bloemen, Frieda Fiers, Beatrijs Nielandt, Paul Vandevelde, Raf Pauwels, Dirk Selleslagh, Johan Op de Beeck, Jozef Van Gelder, Jyllands Posten, Frans Ieven, Sylvain Tack, Herman Verbaet, Rik De Nolf, Christian Van Thillo, Marijke Libert, Paul Goossens, Bert Murrath, Marc Van de Looverbosch, Het Limburgs Dagblad, De Limburger, Concentra, Yves Leterme,…

 

Neem vandaag nog een abonnement.

 

Nooit zal nieuws voor u nog hetzelfde zijn.

 

AN AchterhetNieuws is niet schatplichtig aan een subsidiërende overheid of betalende adverteerders. Als een vrije pers u lief is, stuur uw exemplaar dan niet door, maar verwijs al uw vrienden naar de  webstek www.achterhetnieuws.be en spoor hen aan, zich eveneens te abonneren.

10:06 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-02-06

Het wiel opnieuw uitvinden

Het wiel opnieuw uitvinden

 

Als de wereld stilstaat, moeten we gewoon het wiel heruitvinden om er opnieuw beweging in te krijgen. Zo simpel is dat.

 

Jean-Marie De Decker spreekt over Ministers van Immobiliteit, want hoe meer er elkaar opvolgen, hoe langer de files worden. Hoe meer er gesleuteld wordt aan het verkeer, hoe stijver we stil staan.

 

Er moeten dus meer wegen bijkomen. Maar er moet ook nog woon-, werk-, landbouw- en recreatiegebied overblijven in dit kleine landje. De hoeveelheid beton, die Minister van Openbare Werken Jos De Saeger destijds liet storten in Vlaanderen, is echt wel het maximum.

 

De Decker heeft nochtans een eenvoudige oplossing: wegen op pootjes. Boven elke autobaan komt er een andere. Je rijdt dan niet meer over twee of drie baanvakken in dezelfde richting, maar over vier of zes. Kortom, een verdieping die de capaciteit verdubbelt.

 

De senator heeft zelf berekend hoeveel zo’n stukje bouwkunde per strekkende kilometer kan kosten. Het is afschuwelijk duur, maar op middellange termijn spaar je dat terug uit, want een vrachtwagen die een uur in een file aanschuift, kost ook onzedig veel geld.

 

Het zal nog niet voor morgen zijn dat we in ons land over dubbeldelkautostrades beschikken. Misschien zullen ze er nooit zijn, maar het is goed te durven dromen om tot een realistische oplossing te komen.

 

Vera Dua droomt niet. Die verwerpt gewoon elk innoverend idee. Zij heeft natuurlijk gemakkelijk praten. Ze bindt rolschaatsen aan en skeelert onder het chassis van een vrachtwagen door… Als we het groene gedachtegoed volgen, dan zouden we onze klok moeten stilzetten om tijd te sparen.

 

Misschien is er een andere oplossing. Ze komt niet van een gespecialiseerd studiebureau, ze is niet politiek of economisch geinspireerd, ze is niet het resultaat van een denktank die bestaat uit deskundigen en dure consultants. Ik heb ze drie minuten geleden bedacht.

 

Deze oplossing kan files inkorten en de verkeersveiligheid verhogen. Al lijkt ze te simpel om mogelijk te zijn, ik verzeker je dat ze werkt.

 

Bovendien is ze spotgoedkoop in verhouding tot gelijk welke andere oplossing en zelfs in vergelijking met het economische verlies dat nu elke dag opgetekend wordt.

 

Om ze uit te werken zijn er geen grote bouwkundige werken nodig, moeten er geen banen aangelegd en geen op- of afritten verlegd worden. De enige ingreep is het herschilderen van enkele lijnen en het verplaatsen van enkele verkeersborden.

 

Want wat is de oplossing dan? Wel, we blijven gewoon rechts rijden zoals nu, maar we gaan dat doen op de baanvakken die links van de middenberm liggen. Het gevolg is dat de op- en afritten ook links liggen. De pechstrook wordt het rechter baanvak, het linker wordt de pech- en invoegstrook. Opritten worden afritten en omgekeerd.

 

Omdat het verkeer reglementair op het rechtse baanvak moet rijden en op het middelste inhalen, wordt in- en uitvoegen spotgemakkelijk. Het is toch waanzin, dat om de paar kilometer een wagen moet uitwijken of vertragen, om invoegend verkeer van de oprit te laten ritsen, zoals nu!

 

Vrachtwagens kunnen ongehinderd op hun rechterbaanvak blijven rijden. Er zullen veel minder ongevallen gebeuren. Voor de rest moet iedereen zich inzake snelheid, inhalen en voorbij steken, baanvak kiezen, enz… aan het verkeersreglement houden, maar dat is nu ook het geval.

 

Als we er even over doordenken, zijn er nog veel meer voordelen aan verbonden en eventuele obstakels kunnen beslist worden opgelost.

 

Te eenvoudig? Omdat er nooit iemand eerder aan gedacht heeft? Omdat er zoveel verkeersdeskundigen dagelijks met het mobiliteitsprobleem bezig zijn en er nooit opkwamen?  Omdat ik maar een eenvoudige volksjongen ben en denk het wiel opnieuw te hebben uitgevonden?

 

Misschien is het wel eens het onderzoeken waard. Toen 4.500 jaar geleden iemand voorstelde om een ronde boomstam te gebruiken om zware voorwerpen te verplaatsen in plaats van platte sleeën voort te sleuren, waarvoor een egale ondergrond onmisbaar was, werd hij ook uitgelachen.

 

Maar hij had wel het wiel uitgevonden.

 

P.S. Minister Katleen Van Brempt mag de pluim van mijn idee op haar schuddebollend hoedje steken. Zolang ze de innovatiepremie maar op mijn rekening stort…

19:49 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-02-06

Vergane glorie

Vergane glorie

 

Collega Guido Van Liefferinge, waarvoor ik een groot respect heb omwille van alles wat hij professioneel presteerde, heeft zijn memoires geschreven. Het boek heet Glamour en Glitter, maar gaat eigenlijk over vergane glorie. De vergane glorie van mensen én van een eerbiedwaardig vak.

 

De weerklank in de media was enorm. Zelden kreeg de publicatie van een Vlaams non-fictieboek zoveel aandacht. Het moet geleden zijn van het boek van Hugo De Ridder over de ‘affaire Poupehan’.

 

Ik heb zowat alles gelezen wat erover verscheen en ongeveer elke radio- en tv-uitzending gevolgd. En toch blijf ik nog op mijn honger zitten. De invalshoek is ongeveer altijd dezelfde en zeer eenzijdig. Zoveel onbeantwoorde vragen blijven nog bij me achter.

 

Zoals:

 

- Wie is de man, die rond zijn dertigste eenzaam en berooid een gemeubelde huurkamer bewoont op de Biest in Mechelen en 35 jaar later rijker is dan de grootste topjournalist die ons land ooit gekend heeft?

 

- Van wie leerde deze bekwame journalist en bladenmaker zelf het vak? Wie waren zijn grote roergangers?

 

- Als een politicus geen banden met een commerciële tv-zender mag hebben, hoe zit dat dan met een ‘objectief’ showbizzjournalist?

 

- Wanneer iemand als zelfstandige keihard werkt voor zijn investeerders  ‘alsof het voor zichzelf is’, blijft dan de scheidingslijn altijd wel duidelijk?

 

- Wat was eigenlijk de ware reden van de breuk tussen Guido Van Liefferinge en Christian Van Thillo?

 

- Waarom verschijnt het boek nu pas, vijf jaar na de feiten? Als journalist bracht hij ooit een primeur vóór de feiten! (Het artikel over het ontslag van acteur Karel Deruwe door Studio’s Amusement was geschreven voor de acteur zelf van iets wist en verscheen in Dag Allemaal op de dag waarop de C4 werd overhandigd).

 

- Staat er eigenlijk iets nieuws in het boek? De meeste feiten zijn in de sector gekend, sommige verhalen verschenen jaren geleden al elders zonder ophef te maken.

 

- Zou het erg zijn als Vlaamse media in buitenlandse handen vallen? Is dit trouwens nu al niet het geval, zonder noemenswaardige gevolgen voor de redactionele vrijheid?

 

- Als er te veel verschillende media in dezelfde mand zitten (cross ownership), is dat dan echt een gevaar voor de democratie? Zijn er geen grotere gevaren die een vrije pers bedreigen?

 

- Is het nog verantwoord dat een krant zoals De Standaard drie dagen na elkaar meer dan een volledige pagina besteedt aan dit boek? Dat de publicatie ervan uitgebreid in het VRT-nieuws komt, nadien nog een half uur met de auteur besproken wordt in Morgen Beter en vandaag zelfs nog een uur op VRT-radio in Buren met Verschueren? Of is dit geen toeval en zit er meer achter?

 

- Naar aanleiding van een ongelukkige uitspraak over dit boek, fulmineert de VTM-redactie op een hilarische manier en eist de kop van de nationaal secretaris van de beroepspersbond. Een reactie die buiten alle proportie is. Of toch niet?

 

Misschien moet ik morgen maar eens beginnen met antwoorden te zoeken op deze en nog veel meer vragen. Over tien dagen verschijnt het februarinummer van AN AchterhetNieuws. Als ik goed doorwerk, haal ik net de deadline met een lekker artikel.

 

Het boek is vandaag nog te koop in de goede boekhandel, over twee maanden bij de slegte.

17:39 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

18-02-06

Hulpactie voor bloedgeld

Hulpactie voor bloedgeld

 

In Pakistan zou een imam een grote som geld uitloven aan degene die erin slaagt, de Deense tekenaars van Mohammed-cartoons om het leven te brengen.

 

Ik formuleer mijn zin met enige twijfel, want ik weet maar al te goed hoe de media werken. Iemand met bijbedoelingen lanceert een bericht op het internet, de internationale persagentschappen nemen dat over in de voorwaardelijke wijs en de media brengen het als een vaststaand feit. Het verhaal begint een eigen leven te leiden zoals een stadslegende. Ik heb het dan nog niet eens over bewuste nieuwsmanipulatie door die agentschappen en die media zelf.

 

Op die manier is trouwens de rel over die cartoons ontstaan. Einde september 2005 verschenen enkele onschuldige cartoons in het Deense dagblad Jyllands Posten. Maanden nadien werden ze, aangevuld met echt beledigende cartoons die nooit in die krant gestaan hadden en wellicht door de arabieren zelf getekend waren, in Saoedi Arabië gebruikt als een alibi om moord en brand te schreeuwen en wraak te roepen voor zulke belediging. De meest beledigende cartoon (Mohammed afgebeeld met een varkenskop, een onrein dier voor de moslims) behoorde niet tot de oorspronkelijke reeks en was er bewust aan toegevoegd om de zaak erger te laten schijnen dan ze was.

 

In het specifieke geval van de moordoproep in Pakistan las ik over bedragen tussen 40.000 en 1 miljoen Amerikaanse dollar. Er werd ergens een naam van de imam vernoemd, maar die is oncontroleerbaar. Waar leeft die man ergens in het grote Pakistan? In welke omstandigheden en in welke context deed hij die uitspraak? Wie was daar getuige van? Aan wie mag een huurmoordenaar zijn bankrekening melden?

 

Het bedrag van 1 miljoen dollar is waanzin. Voor zoveel geld vind je in de Brabantstraat te Sint-Joost-ten-node 120 huurmoordenaars!

 

Het verhaal kan dus kwaad bedoelde stemmingmakerij zijn om de islam in een nog slechter daglicht te stellen: een subtiel uitgevoerde karaktermoord. Deze techniek wordt, zowel door links als rechts, veelvuldig toegepast. Het zou ook nu kunnen het geval zijn.

 

De oproep brengt trouwens de fathwa in herinnering die jaren geleden uitgeroepen werd over auteur Salman Rushdie omwille van diens roman De Duivelsverzen. De man leeft sindsdien nog steeds - levend en wel - zogezegd ondergedoken, maar is voor elke journalist, zijn uitgevers, zijn bankiers, de sociale dienst, de fiscus, enz… bereikbaar. Zou een geheime dienst hem dan niet kunnen vinden? Omdat wellicht nooit iemand van hem zou gehoord hebben of zijn boeken gelezen, kan het zelfs best een goed georchestreerde reclamestunt geweest zijn.

 

Ik ben erg voorzichtig met het geloven van dergelijke berichten, omdat de techniek zo eenvoudig is en al zo vaak wordt toegepast.

 

Maar… mocht het waar zijn, mocht inderdaad een islamitische geestelijk gestoorde geestelijke een miljoen dollar willen betalen aan een huurmoordenaar, dan mogen we geen dag langer wachten om maatregelen te nemen.

 

Eén miljoen dollar is meer dan een vierde van het bedrag dat ingezameld werd voor de actie HOOP, de hulpactie die door minister Bourgeois afgedwongen werd van de VRT ten voordele van… jawel, Pakistan!

 

Als er morgen in een of ander land een onderontwikkelde randdebiel zoals Mohammed Bouzeri, de moordenaar van Theo Van Gogh, een cartoonist vermoordt omdat hij niet alleen uit is op een orgie met 70 minderjarige maagden in navolging van zijn profeet, maar er ook nog eens een miljoen dollar hoopt aan over te houden, dan zal de Vlaamse belastingbetaler dat bloedgeld betaald hebben. En in elk land loopt er wel zo’n minus habens rond!

 

Ik heb bijna medelijden met de hypocriete politici die deze escalatie hebben laten gebeuren en die op een dag verantwoording zullen moeten afleggen aan hun kinderen en kleinkinderen.

 

Als ik hier morgen mijn spaarvarken ter beschikking stel om een institutionele landverrader, die collaboreert tegen Vlaanderen uit de weg te ruimen, dan heet deze blog niet meer Vrij van Zegel, maar wordt meteen ver-zegeld. Het duurt dan geen uur of deze jongen zit opgesloten in de goorste cel van de Begijnenstraat.

 

Als een volksopruier in een onbeschaafd bergland openlijk oproept tot moord en daar zoveel geld voor wil betalen, dan moet elke westerse politicus onmiddellijk zijn verantwoordelijkheid nemen. Dat kan, door in de eerste plaats geen lippendienst meer te bewijzen aan en geen begrip meer te vragen voor crapuul dat hier niet thuishoort. Dat kan ook door onmiddellijk onze ambassadeurs uit die landen terug te roepen en hun ambassadeurs manu militari over de grens te schoppen. Het uitwijzen van een ambassadeur is de grootste vernedering die de ene natie de andere kan aandoen. Dat kan eveneens door iedereen, die de oproep tot moord steunt of zelfs stilzwijgend goedkeurt, als medeplichtig te beschouwen en meteen ongenadig te straffen. Als er hoogeplaatsten in dat geval zijn, kunnen die best de volkswoede beginnen te vrezen.

 

De tijd van leuteren is voorbij. Geen enkele moslim hoeft zich te laten beledigen, maar geen enkele westerling moet zich laten bedreigen door parasieten die zelf niets te bieden hebben.

15:11 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

12-02-06

Solidariteit

Solidariteit

 

Zowat 7 miljoen Belgen hebben ergens in een schuif een polis van een hospitalisatieverzekering liggen. Gelukkig zijn degenen, die zich dat niet herinneren en er nooit gebruik van hebben gemaakt. Voor anderen kon die polis het verschil maken tussen leven en dood. Maar de verzekeringsmaatschappijen zien het niet meer zitten. De premie moet drastisch omhoog, in sommige gevallen gewoon verdubbelen.

 

De woordvoerder van de sector wil dat woord niet gebruiken en noemt het een ‘inhaalbeweging’. Voor wie tweemaal zoveel moet betalen, maakt het niets uit hoe een afgeborstelde mimespeler dat noemt.

 

Het overgrote deel van die 7 miljoen Belgen zal er echter niet van wakker liggen. Een hospitalisatieverzekering is immers in veel gevallen een ‘incentive’. Dat is een snoepje, dat de werkgever uitdeelt om de motivatie hoog te houden. Zo genieten de 23.000 ambtenaren van de Vlaamse Gemeenschap al  5 jaar van een gratis hospitalisatieverzekering, eerst bij AXA-Royale Belge, sinds vorig jaar bij Fortis AG. Al het onderwijzend personeel kon jaren geleden al tegen uiterst voordelige voorwaarden een dergelijke verzekering voor hun heel gezin afsluiten bij het toemalige OMOB (thans Ethias). Heel wat bedrijven geven deze verzekering, al dan niet tegen een kleine persoonlijke tussenkomst, eveneens aan hun personeel. Bij autobusbouwer Van Hool is de polis zelfs ondertekend door de vakbonden om ‘het collectieve karakter’ te bevestigen.

 

Er zijn geen cijfers bekend over hoeveel mensen zelfstandig en aan het volle tarief een hospitalisatieverzekering hebben afgesloten, maar hun aantal staat niet in verhouding tot die 7 miljoen. Een verhoging van de premie zal de consument dus nauwelijks voelen en voor bedrijven zijn de premies fiskaal verrekenbaar.

 

Het nieuws van de verhoging legt wel enkele andere pijnpunten bloot.

 

Verzekeringsmaatschappijen zijn geen sociale instellingen, maar commerciële ondernemingen. Zij willen niet alleen voldoende premies innen om hun kosten te dekken en om provisies aan te leggen die, bij calamiteiten, onder rechthebbende klanten moeten verdeeld worden. Zij moeten ook winst maken voor hun aandeelhouders.

 

Op zich is daar niets verkeerds aan, maar het spel moet wel eerlijk gespeeld worden. Dat doen de verzekeringsmaatschappijen dus niet. Tegen elke internationale, economische wetgeving in, vormen zij de enige sector die eenzijdig contracten wijzigt zonder inspraak van de klant. Zij kunnen klanten weigeren op basis van parameters die in elke andere sector een proces wegens discriminatie zouden opleveren. Zij stellen verkoopvoorwaarden die niet onderhandelbaar zijn, zonder dat de klant aankoopvoorwaarden kan doen gelden. Zij kunnen laten betalen voor dingen die zich haast nooit voordoen, en met uitsluiting van de dingen waarvoor mensen zich uiteindelijk wensen te verzekeren.

 

Zij voelen zich ongenaakbaar omdat ze het spel zo grof spelen. In de Raad van Bestuur vinden we namen van zeer belangrijke personen die op allerlei maatschappelijke terreinen een grote invloed hebben, of de maatschappijen beloven een goedbetaald zitje aan een huidige politicus voor het moment waarop zijn electorale mayonaise niet meer pakt.

 

Verzekeringsmaatschappijen beschikken over gespecialiseerde studiediensten die exact berekenen wat het maximum risico is. Stel dat alle winkels in Wijnegem Shopping Center bij dezelfde maatschapij zouden verzekerd zijn en er breekt brand uit, dan zou dat ook voor de maatschappij een ramp zijn. Daarom zal zij liever evenveel winkels als klant hebben, maar dan verspreid over het hele land. Je hebt het misschien zelf al ondervonden: je kan beter aangereden worden door een auto die bij een andere maatschappij dan de jouwe verzekerd is. De afhandeling van het dossier gebeurt dan een stuk vlotter.

 

Verzekeringsmaatschappijen zullen ook vechten tot de laatste eurocent. Zolang er ook maar enige twijfel bestaat over de schuld van hun cliënt, moet de andere partij wachten.

 

Als ze voorzien dat een rechtzaak te lang duurt en te veel zal kosten, dan doen ze een minnelijke schikking. Dit is dus een voorstel van een lager bedrag dan hetgene waarop de begunstigde normaal zou kunnen rechthebben. Om die minnelijke schikking te forceren, wordt enerzijds beloofd dat de uitbetaling snel kan volgen, en anderzijds gedreigd dat een rechtszaak aan de particulier heel veel zou kunnen kosten terwijl de maatschappij toch over een batterij eigen juristen beschikt...

 

Verzekeringsmaatschappijen gebruiken graag het woord ‘solidariteit’. Het hele verzekeringswezen is volgens hen daarop gebaseerd: iedereen betaalt een kleine bijdrage en wie het ooit echt nodig heeft, kan uit de grote pot putten. Het systeem dateert al uit de tijd van de middeleeuwse gilden en ambachtskamers. Verzekeringsmaatschappijen hebben daarom een zeer grote verantwoordelijkheid. Zij moeten zorgen dat de pot groot genoeg is en hun werkingskosten niet te zwaar. Bovendien moeten ze ervoor zorgen, dat ze zelf verzekerd zijn voor het geval bij hen iets mocht misgaan. Dat laatste bestaat nog niet zo lang. Een goeie 30 jaar geleden stonden plots heel wat gezinnen in de kou en in de armoede, na het Belfort-schandaal.

 

Maar het begrip ‘solidariteit’ is een lachertje. Verzekeringsmaatschappijen hanteren andere tarieven voor 18-jarige dan voor 40-jarige chauffeurs, voor autobestuurders die in Brussel-stad dan in Putte-Grasheide wonen. Ze berekenen haarscherp in welke streek de kans op een carjacking groter is en als je daar woont, dok je gewoon meer af. Solidariteit?

 

Als de studiediensten morgen opvallende risicoverschillen vaststellen tussen mannen en vrouwen, autochtonen en allochtonen, holebi's en hetero's,... dan is het zeer de vraag of ook hier geen aparte tarieven zullen aangerekend worden.

 

Het probleem van de verzekeringssector in ons land, is echter een vicieuze cirkel. De maatschappijen dekken zich zodanig in, dat een verzekering bijna overbodig wordt. Maar ook de klant probeert steevast het onderste uit de kan uit te halen en de maatschappij te tillen waar het kan. Een gebroken ruit die niet gebroken was, een blikseminslag in een tv-toestel dat toch al versleten was, een lichtjes verhoogde factuur,... Niemand van ons is zonder zonde.

 

Alleen voor de hospitalisatieverzekering geldt dat niet, want niemand laat zich in een ziekenhuis opnemen als dat niet nodig is. Toch lijdt deze tak van het verzekeringswezen verlies en moeten de premies verhoogd worden.

 

De reden is gekend. De hospitalisatieverzekering vergoedt in principe het verschil tussen het totale bedrag en de tussenkomst van de ziekteverzekering, de ‘opleg’ of het remgeld dus. Nu bestaat er in ons land het verwerpelijke systeem dat dokters zonder aanwijsbare reden hun honorarium zomaar mogen verhogen, wanneer een patiënt voor een eenpersoonskamer kiest. In sommige ziekenhuizen kan dat het dubbele tot het vijfvoudige bedragen, hoewel de zorgen identiek blijven en alleen het hotel-facet van het ziekenhuis meer zou mogen kosten.

Ziekenhuizen willen bijgevolg van voor de opname al weten of een patiënt zelf betaalt, of dat er een hospitalisatieverzekering tussenkomt. In dat laatste geval stijgen de facturen en wordt de maatschappij gemolken. De patiënt merkt daar niets van.

 

Tot op het ogenblik, dat zijn premie verhoogt...

20:51 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

11-02-06

Weekendwoordspelingen

B...

 

In een zeemansdorpje woonde eens een meisje, genaamd Barbara.

 

Barbara maakte de allerlekkerste rabarberpudding van de hele streek en iedereen was zo gek op de rabarberpudding van Barbara dat men haar Rabarberbarbara noemde.

 

Omdat Rabarberbarbara op een gegeven moment zo bekend was geworden met haar rabarberpudding, besloot ze om haar eigen bar te openen. Natuurlijk noemde zij haar bar de Rabarberbarbarabar.

 

Rabarberbarbara had in haar Rabarberbarbarabar nogal wat vaste klanten. De  veruit meest bekende klanten waren 3 barbaren die regelmatig van Rabarberbarbaras rabarberpudding genoten in de Rabarberbarbarabar. En omdat deze barbaren zo vaak in de Rabarberbarbarabar kwamen om de Rabarberbarbarabarrabarberpudding  te eten, kregen zij op een gegeven moment de bijnaam 'rabarberbarbarabarbarbaren’!

 

De rabarberbarbarabarbarbaren hadden natuurlijk ook lange stoere baarden, en deze werden de rabarberbarbarabarbarbarenbaarden genoemd.

 

Wanneer de rabarberbarbarabarbarbaren hun rabarberbarbarabarbarbarenbaarden wilden verzorgen, dan gingen zij altijd naar de barbier.

 

De rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbier.

 

(Met dank aan Tomtcho)

16:15 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-02-06

Prior-iteit: kwaliteit

Prior-iteit: kwaliteit!

 

Overheidsbedrijven zijn altijd een politieke krabbenmand geweest. Ze dienden om partijvazallen, die net naast een mandaat hadden gegrepen, toch te belonen met een directiefunctie, of als afvalbak om kiezers een (weliswaar karig, maar toch vast benoemd) inkomen te bezorgen. Soms werd zelfs van hen verwacht dat ze nog een beetje werkten ook.

 

Vandaag bestaan er nog altijd overheidsbedrijven, parastatalen of verzelfstandigde agentschappen waar het blijkbaar belangrijker is dat verworven rechten en structuren behouden blijven, dan dat het bedrijf blijft bestaan.

 

In deze tijd van globalisering, internationale concurrentie, open grenzen en modern management, kan dat niet meer. Vakbonden die er toch halsstarrig aan vasthouden, moeten vroeg of laat de duimen leggen. In plaats van nog iets te kunnen redden door een noodzakelijke herstructurering, zien ze liever een heel overheidsbedrijf verdwijnen. Sabena zette de toon. Volgen de NMBS en De Post?

 

Het gaat niet goed met De Post. Daar zijn verschillende redenen voor. De invloed van de vakbonden is er een van. Waarom zou een postbode niet op de meest efficiënte manier mogen ingezet worden? Zijn enige taak bestaat erin, post aan huis te bezorgen. Hij is geen straathoekwerker en geen aanspreekpunt voor wie geen sociale contacten buitenshuis kan leggen.

 

Een andere reden is dat De Post in haar kortzichtig voortdeinen op een monopoliepositie, niet alleen de boot gemist heeft, maar ook nooit de juiste afslag naar de informatiesnelweg nam. Haar ‘core business’ of hoofdopdracht is het bezorgen van post. Ze doet er nog bankactiviteiten bij, maar daar zijn echte banken veel beter in. De fysieke poststukken nemen in aantal af, omdat er veel meer gemaild wordt. Lang voor Telenet opgericht werd, had De Post zich zelf als internet provider moeten ontwikkelen en haar klanten een alternatief product aanbieden. Die kaas heeft ze lekker van haar brood laten smikkelen door stiefzuster Belgacom, die ooit nog met haar onder hetzelfde dak woonde in de tijd van de PTT, en door Telenet.

 

Om haar loodzware infrastructuur, uitgebreid wagenpark en personeelsbestand te kunnen blijven betalen met minder verkoop, verhoogt ze regelmatig haar tarieven. Voor een middenstander is dat het begin van het einde. Ook De Post merkt dat. De klanten kopen er alleen nog het meest noodzakelijke: postzegels voor brieven.

 

Worden er nog gele briefkaarten verstuurd? Neen, die boodschappen gaan vandaag per sms. Stuur je nog ansichtkaarten? Neen, of vakantie stap je toch een internetcafé binnen om je digitale foto’s van aankomst meteen door te mailen. Stuur je nog verjaardagskaarten? Neen, je surft even langs een site met e-cards? Stuur je nog een telegram? Weet nog iemand hoe een telex er uitzag?

 

Enige jaren geleden ging De Post zelfs over tot de meest schaamteloze vorm van oplichting: de priorzegel. Een postzegel die duurder was dan een andere, maar in ruil zou een brief met zo’n zegel de volgende dag al besteld worden. Met een gewone zegel gebeurt dat ook vaak en met een priorzegel gebeurt het even vaak niet. Er is gewoon geen enkel verschil. Komt  zo’n brief  toch te laat, dan kan je schadevergoeding vragen. Economische schade? Morele schade? Neen, je krijgt de waarde van de postzegel terug! Wie vult nu allerlei formulieren in en bezorgt bewijsstukken om… 0,52 euro te recupereren?

 

De belangrijkste oorzaak van de teloorgang van De Post is het gebrek aan klantvriendelijkheid en kwaliteitsbewustzijn. Ik heb het dan niet over de beleefdheid of de glimlach van de postbedienden of de ‘facteurs’, maar over de bedrijfscultuur die op sommige ogenblikken aan het Oostblok doet denken. Daar bestonden ook fabrieken die alleen linkerschoenen maakten. Niemand kocht die, maar de mensen waren bezig…

 

Een voorbeeld. Een postzegel voor een gewone brief kostte vorige maand 0,44 euro. Ik laat in het midden of dit veel of weinig is, ik maak geen vergelijking met onze buurlanden en weeg deze prijs niet af tegenover de prestatie. Ik stel alleen het bedrag vast.

 

Omdat er steeds meer en meer kantoren sluiten en de nieuwe verkooppunten in warenhuizen  geen grote voorraden in huis hebben, is het voor een bedrijf niet zo eenvoudig om aan postzegels te geraken. Maar De Post probeert toch de schijn te geven een beetje van deze tijd te zijn en heeft zelfs een website. Daar kan je postzegels bestellen. Via je eigen bank doe je dan een overschrijving van het bedrag en enkele dagen later (geen prior, sic) steekt de postbode de zegels in je brievenbus. Echt veilig is deze manier van bestellen niet, want de levering is niet gegarandeerd met een ontvangstbewijs. Maar goed, de service is gratis als je voor meer dan 25 euro bestelt en dan mag je niet het onderste uit de kan verwachten. Hoewel?

 

Op 1 februari werden echter de tarieven verhoogd. Dat stond tot einde januari nog niet op hun website. De nieuwe waarde van 0,46 euro werd nog niet aangeboden. Een bedrijf dat dus einde januari nog postzegels van 0,44 euro bestelde, zat met een probleem. Ofwel bestelt het er minstens 1250 stuks van 0,02 euro bij (om die 25 euro verwerkingskosten te vermijden), of het stapt zelf naar een postkantoor waar de voorraad van 0,02 euro al tien dagen op is. (“Wat wilt ge, madammeke, iedereen moet nu die zegels hebben!”).

 

De Post moet maar eens stilaan een bedrijf worden en het ambtenarensfeertje vergeten. Aan de basis, in de lokale kantoren en op de straat, is dat grotendeels in orde. Nu het beleid nog.

10:41 Gepost door Luc van Balberghe | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |